Στο Δημαρχείο Καλαμάτας βρέθηκαν χθες το πρωί σχολικοί τροχονόμοι μαζί με γονείς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την παύση εννέα γυναικών στις 31 Μαρτίου, γυναίκες που καθημερινά βρίσκονταν έξω από ισάριθμα σχολεία της πόλης και διασφάλιζαν ότι οι μαθητές περνούσαν χωρίς κίνδυνο το δρόμο.
Σε δηλώσεις που έγιναν, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καλαμάτας, Γρηγόρης Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που η Ένωση ενημερώθηκε για την απαράδεκτη απόφαση της απόλυσης των 9 σχολικών τροχονόμων εξέδωσε ανακοίνωση και κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Καλαμάτας.
Όπως παρατήρησε, είναι απαράδεκτο να θεωρούνται διπλοθεσίτες άνθρωποι που λαμβάνουν μηνιαίως 176 ευρώ ως εθελοντική εργασία, καθώς ουσιαστικά αυτά τα χρήματα είναι έξοδα κίνησης και ούτε καν εργασιακά ή ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν, άνθρωποι που καθημερινά προσέχουν τις διελεύσεις των παιδιών προς και από τα σχολεία. Πρόσθεσε ακόμα ότι πρόκειται για ανθρώπους φτωχούς, που έχουν ανάγκη ακόμα και αυτά τα 176 ευρώ και προστατεύουν τα παιδιά από την απαράδεκτη πρόσβαση που έχουν τα περισσότερα σχολεία, χωρίς καν πεζοδρόμια. Έκλεισε δε, λέγοντας ότι, ενώ υπήρχε δέσμευση από τον αντιδήμαρχο ότι οποιαδήποτε απόφαση και να έχει από το υπουργείο Εσωτερικών δε θα τις έδιωχνε, αν δεν έβρισκε αντικαταστάτες, δεν την τήρησε και από την Τρίτη εννέα σχολεία δεν έχουν σχολικούς τροχονόμους.
Κάλεσε, λοιπόν, τη δικαιοσύνη να παρέμβει, αφού πρόκειται για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ισχύει η λογική του «πάμε και όπου βγει», όπως και την ηγεσία του Δήμου και του υπουργείου να πάρουν πίσω αυτή την απόφαση. Να επιστρέψουν αυτές οι 9 εθελόντριες στο πόστο τους, όπως και να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται εδώ και 3 μήνες.
Με τη σειρά της η αντιπρόεδρος του Σχολικών Τροχονόμων, Αφροδίτη Γονεάκη, χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που έχει γίνει με τις 9 συναδέλφους της, ζητώντας να παρθούν πίσω οι «απολύσεις – παραιτήσεις», αλλά και να δοθούν τα χρήματα που τους οφείλονται. Όπως σημείωσε, οι νόμοι θα πρέπει να ερμηνεύονται σωστά και όχι όπως βολεύει τον καθέναν.
Συνολικά ανέφερε πως οι σχολικοί τροχονόμοι είναι 28, έχουν όλοι εκπαιδευτεί από την Τροχαία και γνωρίζουν πώς πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά από το κάθε αυτοκίνητο, αλλά και τον κάθε κίνδυνο.
Η κυρία Ελισάβετ Καρακασίδου, η οποία είναι μία από τις εννέα γυναίκες που πλέον έχουν σταματήσει, ανέφερε ότι το θέμα ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, οπότε δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το Δήμο για το τι πρόβλημα υπάρχει. Στη συνέχεια έμειναν απλήρωτες για τους μήνες Σεπτέμβρη – Οκτώβρη – Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Έλαβαν κάποια χρήματα πριν από τις γιορτές, αλλά κανείς δεν τους ενημέρωνε, όπως είπε, για το τι πρόβλημα υπήρχε, ζητώντας τους να κάνουν υπομονή. Ακολούθως τους ενημέρωσαν ότι το θέμα λύθηκε και μπήκαν κάποια χρήματα, όμως κανείς δεν τους απαντούσε ξεκάθαρα τι συμβαίνει, μέχρι που την Παρασκευή 27 Μαρτίου υπήρξε ενημέρωση, την οποία οι ίδιες έλαβαν το Σάββατο, ενώ τελευταία εργάσιμη για αυτές ήταν η προηγούμενη Δευτέρα.
Η κα Καρακασίδου κατήγγειλε ότι η απόφαση είχε βγει και κοινοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, στα δε σχολεία η υπουργική απόφαση που στάλθηκε από το Δήμο ήταν ελλιπής, ενώ ακόμα και την Παρασκευή που ρώτησε, της απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση.
Τελευταία μίλησε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, Σοφία Κατσούλα. Όπως είπε, και το δικό της σχολείο είναι από τα πιο κεντρικά της πόλης, με την κίνηση να είναι αυξημένη. Παρ’ όλα αυτά, από την Τρίτη δεν υπάρχει σχολικός τροχονόμος, κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνεύουν. Η δε ενημέρωση που έχει είναι ότι δόθηκε το πράσινο φως στους διευθυντές των εννέα σχολείων να προκηρύξουν τις κενές θέσεις, ενώ στους προηγούμενους ζήτησαν να παραιτηθούν χωρίς να έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, με τον κ. Φάβα να έχει διαβεβαιώσει ότι θα τα πάρουν.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν και στο γραφείο του αρμόδιου αντιδημάρχου, Γιώργου Φάβα. Μεταξύ άλλων, τους είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε και δε θέλει επ’ ουδενί να διαταράξει τη σχέση της με τους σχολικούς φύλακες.
Όμως, από τη στιγμή που διαλύθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα των Σχολικών Επιτροπών και πέρασαν στο Δήμο, δημιουργήθηκε ένα θέμα στη Διεύθυνση Οικονομικών, που θεώρησε ότι σε εννέα περιπτώσεις υπήρχε διπλή ιδιότητα πλέον στον ίδιο Φορέα, κάτι που απαγορεύεται στο Δημόσιο. Έτσι, δε γινόταν η Διεύθυνση να προβεί στην πληρωμή των συγκεκριμένων σχολικών τροχονόμων και, κατ’ επέκταση, σε συνέχιση της συνεργασίας μαζί τους.
Ο κ. Φάβας συνέχισε λέγοντας ότι απέστειλε στη Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικών ένα έγγραφο, με το οποίο τους ζητούσε να του απαντήσουν αν υπάλληλοι του Δήμου με οποιαδήποτε σχέση εργασίας μπορούν να απασχολούνται και ως σχολικοί τροχονόμοι, λαμβάνοντας το ποσό των 176 ευρώ ως έξοδα κίνησης. Μάλιστα, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα επιχειρήματα που ο Δήμος χρησιμοποίησε, όμως δυστυχώς η απάντηση του υπουργείου, που έφτασε στα χέρια του στις 21 Μαρτίου, ήταν αρνητική. Ο ίδιος διαβίβασε στις 31 Μαρτίου στα σχολεία, όπως είχε υποχρέωση, έγγραφο και ζητούσε από τους διευθυντές να γίνει ενημέρωση στους σχολικούς τροχονόμους. Ταυτόχρονα, άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες για την τοποθέτηση νέων σχολικών τροχονόμων, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλότητα της προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία. Αν δε γινόταν αυτό, σχολίασε, οι 9 σχολικοί τροχονόμοι θα συνέχιζαν να δουλεύουν, αλλά δε θα πληρώνονταν ποτέ και θα έπρεπε να τρέχουν μετά στα δικαστήρια.
Πάντως, όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για να πληρωθούν οι συγκεκριμένοι τροχονόμοι για τους τρεις μήνες, ενώ ήδη ετοιμάζονται υπομνήματα στους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να βρεθεί νομοθετική λύση που θα καλύπτει περιπτώσεις που κάποιοι που εργάζονται υπό μιαν άλλη ιδιότητα στο Δήμο να μπορούν να προσφέρουν και τις εθελοντικές τους υπηρεσίες ως σχολικοί τροχονόμοι.
Π.Μπ.