Μεσσήνη: Καταδικάστηκαν δημοτικός σύμβουλος και 15 αλλοδαποί για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

Μεσσήνη: Καταδικάστηκαν δημοτικός σύμβουλος και 15 αλλοδαποί για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους

-Αθώος ο Γ. Τσώνης
 
 
Μια υπόθεση που είχε απασχολήσει για καιρό την ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, η οποία αφορούσε δωροδοκία και δωροληψία κατά τις δημοτικές εκλογές του 2014, με κατηγορουμένους τον νυν (και τότε υποψήφιο) δήμαρχο Μεσσήνης Γεώργιο Τσώνη, έναν υποψήφιο του συνδυασμού του, έναν υποψήφιο από το συνδυασμό του Δημήτρη Σαμπαζιώτη, που πλέον δε βρίσκεται στη ζωή, καθώς και 15 Ρουμάνους και 4 Βουλγάρους.
Οι αλλοδαποί κατηγορούνταν ότι υπέβαλαν ψευδή υπεύθυνη δήλωση και εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους της περιοχής. Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης και ο υποψήφιός του κατηγορούνταν ως ηθικοί αυτουργοί, ότι με πρόθεση προκάλεσαν στους Ρουμάνους την απόφαση να υποβάλουν ψευδείς βεβαιώσεις για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Σύμφωνα δε με το κατηγορητήριο, ο υποψήφιος σύμβουλος και ο δήμαρχος, δια μέσω του υποψηφίου, με παραινέσεις, φορτικότητα, πειθώ και συμβουλές και με την υπόσχεση καταβολής χρηματικού ανταλλάγματος 20-50 ευρώ, τους έπεισαν να κάνουν την παράνομη αυτή πράξη. Επίσης, κατηγορούνταν για δωροδοκία κατά την εκλογή από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.
Τέλος, ο υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Σαμπαζιώτη, που πλέον δε ζει, κατηγορούνταν ότι έκανε το ίδιο με τους τέσσερις Βουλγάρους στο Πεταλίδι, όσον αφορά στις ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε χρηματικό αντάλλαγμα.
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση πρόεδρου Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Μεσσήνης. Όπως κατέθεσε, δεν ήξερε κανέναν από τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ σε περίπτωση που έμεναν στο χωριό, θα τους αναγνώριζε.
Επόμενος μάρτυρας ήταν ο πρόεδρος άλλης Τοπικής Κοινότητας, που ανέφερε πως ένας από τους κατηγορουμένους, που πλέον δε βρίσκεται στη ζωή, έφθασε στο χωριό με τέσσερις ξένους που ο ίδιος δε γνώριζε. Μόλις οι τέσσερις Βούλγαροι αντιλήφθηκαν αυτή τη συνάντηση, φοβήθηκαν και έφυγαν.
Στη συνέχεια, κατέθεσε συνταξιούχος πλέον υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης. Ερωτώμενη από το δικαστήριο για τη διαδικασία εγγραφής αλλοδαπών, απάντησε ότι θα έπρεπε ο ενδιαφερόμενος να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να συμπληρώσει μια αίτηση.
Η ίδια, όπως είπε, δεν είχε αντιληφθεί κάτι περίεργο, αφού δεν παραλάμβανε αιτήσεις από αλλοδαπούς, ενώ υποστήριξε πως δε γινόταν έλεγχος της ορθότητας των αιτήσεων, καθώς δεν ήταν δική της αρμοδιότητα. Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας τότε ήταν ο λόγος, όπως είπε, που δε θυμάται αν κάποιοι έφτασαν στην υπηρεσία της με συνοδεία.
Στη συνέχεια κατέθεσαν εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι του Γιώργου Τσώνη, που υποστήριξαν ότι ο δήμαρχος Μεσσήνης δεν ήξερε κάτι για την υπόθεση, ενώ πρόσθεσαν ότι η προεκλογική περίοδος για το συνδυασμό ήταν σύντομη, οπότε ο τότε υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με άλλα ζητήματα.
 
Κατηγορούμενοι
Πρώτος κατέθεσε ένας Ρουμάνος. Όπως σημείωσε, τον προσέγγισε ο ένας από τους δύο Έλληνες κατηγορουμένους και του ζήτησε να τον ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές. Έτσι, ο Ρουμάνος συμπλήρωσε την αίτηση που του ζητήθηκε και μαζί έδωσε την ταυτότητά του, ενώ, όπως ανέφερε, δεν έλαβε χρήματα για αυτή του την πράξη. Όμως- σχολίασε- κατάλαβε ότι δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει και έτσι ποτέ δεν έφθασε στο εκλογικό τμήμα. Η ίδια διαδικασία ζητήθηκε ακόμα από τη γυναίκα του και την κόρη του, αλλά επίσης ποτέ δεν ψήφισαν.
Εν συνεχεία κατέθεσε ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, αναφέροντας πως εκείνη την εποχή είχε στη δούλεψή του έναν Ρουμάνο, ο οποίος και τον ρώτησε αν έχει δικαίωμα να ψηφίσει.
Ο Έλληνας κατηγορούμενος, λοιπόν, είπε στο Ρουμάνο αν θέλει να εγγραφεί για να ψηφίσει να το κοιτάξει, κάτι που τελικά ο Ρουμάνος έκανε, αλλά από τότε, υποστήριξε, δεν είχαν καμία επαφή.
Όταν η Έδρα τού διάβασε κατάθεση στην οποία ανέφερε δωροδοκίες, ο δημοτικός σύμβουλος αρνήθηκε. Όπως, επίσης, αρνήθηκε άλλη κατάθεση που ανέφερε ότι ο ίδιος μετέφερε αλλοδαπό σε υπηρεσία για να εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους.
Οι απολογίες ολοκληρώθηκαν με αυτή του δημάρχου Μεσσήνης, Γιώργου Τσώνη, που υποστήριξε ότι ο ένας υποψήφιος και νυν δημοτικός σύμβουλος ήταν στο συνδυασμό του, αλλά δεν ήξερε κάτι, ενώ αναρωτήθηκε γιατί είναι κατηγορούμενος για αυτή την υπόθεση. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο συνδυασμός του περιελάμβανε 250 υποψηφίους, έτσι δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με το τι κάνει ο καθένας από αυτούς.
Όταν η Έδρα ρώτησε το δήμαρχο Μεσσήνης αν έκανε κάτι όταν έγινε γνωστή η ιστορία με τις περίεργες εγγραφές, ο Γιώργος Τσώνης απάντησε αρνητικά.
 
Οι ποινές
Τελικά, η Έδρα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας αποφάσισε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, πλην του δημάρχου Μεσσήνης, τον οποίο αθώωσε λόγω αμφιβολιών. Σε 15 αλλοδαπούς επέβαλε ποινή 12 μηνών με αναστολή, σε άλλους 3 αλλοδαπούς 8 μήνες με αναστολή και, τέλος, στο δημοτικό σύμβουλο 3 χρόνια με αναστολή, καθώς και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση