Το εισιτήριο που μου ’πεσε απ’ τα χέρια

Το εισιτήριο που μου ’πεσε απ’ τα χέρια

Ας τα βάλουμε κάτω. Μια επίσκεψη στην Ακρόπολη (30 ευρώ), στο Μουσείο Ακρόπολης (20 ευρώ) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (12 ευρώ) κοστίζει σήμερα για έναν ενήλικο (άνω των 25 ετών) εξήντα δύο ευρώ

Ας τα βάλουμε κάτω. Μια επίσκεψη στην Ακρόπολη (30 ευρώ), στο Μουσείο Ακρόπολης (20 ευρώ) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (12 ευρώ) κοστίζει σήμερα για έναν ενήλικο (άνω των 25 ετών) εξήντα δύο ευρώ. Αν προσθέσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας ή τα μικρότερα μουσεία, το κόστος ανεβαίνει. Είναι λίγα ή πολλά; Εξαρτάται. Το ακριβότερο εισιτήριο δεν θα αποθαρρύνει κάποιον που έρχεται από την άλλη άκρη του κόσμου για την Ακρόπολη. Σύμφωνοι, το κόστος συνάδει με τη σπουδαιότητα του μνημείου. Κακοφαίνεται, όμως, σε όσους ζουν σε αυτή τη χώρα και βλέπουν τα πάντα γύρω τους να ακριβαίνουν. Το υπουργείο Πολιτισμού κατήργησε πέρυσι το ενιαίο εισιτήριο για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Μήπως να σκεφθεί την επαναφορά του;

Είναι λυπηρό για τον χώρο του βιβλίου το ζήτημα που προέκυψε μεταξύ των εκδόσεων Αντίποδες και του φεστιβάλ WOW του ΚΠΙΣΝ σχετικά με τη συγγραφέα Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Και αρκετά ελληνικό. Ενας μεγάλος φορέας ανέλαβε το κόστος να φέρει στην Αθήνα μια συγγραφέα, αλλά δεν επικοινωνεί με τον εκδοτικό οίκο που τη σύστησε στο ελληνικό κοινό. Οι εκδότες, πάλι, αντί να μιλήσουν με το φεστιβάλ, διοργάνωσαν εκδήλωση ερήμην τους. Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, όσο νοοτροπίας. Αντί να προωθούνται οι συνεργασίες, ο καθένας κάνει τα δικά του μέσα στη μικρή του φούσκα.

Πέρασε ένας μήνας από τον βανδαλισμό στην Εθνική Πινακοθήκη. Αναρωτιόμασταν για την πρόοδο της συντήρησης των έργων που βρέθηκαν στο πάτωμα και μάθαμε ότι θα επιστρέψουν αρχές Μαΐου. Εκλεισε ένα σοβαρό θέμα του σύγχρονου πολιτισμού. Για τα υπόλοιπα εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον αρμόδιο υφυπουργό Ιάσονα Φωτήλα. Η ινσταγκραμική του δράση δείχνει ότι ασχολείται με μια βεντάλια θεμάτων: από τα εικαστικά και την έκθεση της Βάνας Ξένου στην Ελευσίνα, όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό, μέχρι τα θεατρικά του Φεστιβάλ Αθηνών και τα μουσικά, τα οποία συζητάει με τον Νίνο Ξυπολιτά του κάποτε «Fame Story». Σαν ναυαγοί, σαν Ροβινσώνες δίχως νόμους και κανόνες, που λέει και το άσμα.

Να μην ξεχαστούμε και αφήσουμε εκτός ύλης έναν Μέγαν Αλέξανδρο. Γιατί πάντα ταιριάζει και παντού χρειάζεται. Ανακοινώθηκε, λέει, σε ένα τουριστικό συνέδριο η δημιουργία του πρώτου θεματικού πάρκου αφιερωμένου στον μέγα στρατηλάτη κάπου κοντά στην Αμφίπολη… «Alexander Theme Park» ή κάπως έτσι. Σταματήστε, εδώ κατεβαίνω.

Του Σάκη Ιωαννίδη για την Καθημερινή