Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψε ο Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του – Αντίβαρο στους Meteor

Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψε ο Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του – Αντίβαρο στους Meteor

Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor

Σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet υπέγραψαν πριν λίγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των κοινών αξιών που μοιράζονται Γαλλία και Ελλάδα.

«Βεβαιώσαμε ότι οι δύο χώρες παραμένουν φίλες η μια με την άλλη κάνοντας αναφορά στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι πάντα βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει πάντα στις αποφάσεις της την ασφάλειας τη Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η απόκτηση των 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet, μεταφράζεται ως ένα πρώτο αντίβαρο απέναντι στη συζήτηση περί τουρκικού ενδιαφέροντος για την προμήθεια πυραύλων Meteor.

Η σημασία της επίσκεψης Λεκορνύ

Η επίσκεψη του Λεκορνύ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένεται σην Ελλάδα η φρεγάτα F-601 «Κίμων», η τρίτη κατά σειρά ελληνική Belharra ενώ το ενδεχόμενο απόκτησης της τέταρτης κατά σειρά φρεγάτας FDI με στρατηγικά όπλα (πύραυλοι SCALP Naval) παραμένει πάντα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να επισημαίνει, ωστόσο, από το Φόρουμ των Δελφών πως «εμείς δεν είμαστε πλούσιοι. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να μετράμε πάρα πολύ και να διαπραγματευόμαστε πάρα πολύ. Και περιμένουμε και από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό», ρίχνοντας το μπαλάκι τυχόν βελτίωσης των προσφορών στο τερέν της Γαλλίας.

Πηγή: Το Βήμα