Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Κίνδυνος κατάρρευσης του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου

Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας: Κίνδυνος κατάρρευσης του Κληροδοτήματος Παναγιώταρου

Συνεδρίασε χθες η Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας, με το πρώτο θέμα να αφορά στα οικονομικά στοιχεία του Μαρτίου και την αρμόδια αντιδήμαρχο Πιπίνα Κουμάντου να δηλώνει ευχαριστημένη, εκτιμώντας ότι θα εκτελεστεί πλήρως ο προϋπολογισμός. Να σημειωθεί ότι το χρηματικό υπόλοιπο στις 31 Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 14.156.358,96 ευρώ.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια από την αντιπολίτευση η Ευγενία Κούβελα, η οποία εξέφρασε τις ενστάσεις της σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δήμο. Όπως υποστήριξε, παραμένουν πολλά παρότι δόθηκε η ευκαιρία σε οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις. Επίσης, παρατήρησε ότι οι εισπράξεις από επενδύσεις είναι λίγες και έκλεισε λέγοντας ότι η παράταξή της θα καταψηφίσει το θέμα.

Τοποθετηθείς ο Δημήτρης Οικονομάκος σχολίασε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιοι έχουν πληρώσει τις οφειλές τους, αλλά εξακολουθούν να τους έρχονται ειδοποιήσεις, με τον κόσμο να προσπαθεί να βρει τα αποδεικτικά των πληρωμών που είχε κάνει για να κλείνει το ζήτημα. Επίσης, ενημέρωσε την Επιτροπή για τροπολογία που επιτρέπει, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα ψηφίζεται με απόλυτη πλειοψηφία, τη διαγραφή χρεών κατά περίπτωση. Για το λόγο αυτό ζήτησε η εν λόγω τροπολογία να στηριχθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ενώ έκανε γνωστό ότι η παράταξή του θα καταψηφίσει.

Απαντώντας η κα Κουμάντου παραδέχθηκε ότι η διευκόλυνση που δόθηκε στους οφειλέτες με τις 60 δόσεις δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα και έτσι παραμένουν πολλά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δήμο. Βέβαια, είπε, αυτό έχει αλλάξει και υπάρχει έλεγχος, προκειμένου οι οφειλές να μη λιμνάζουν. Έτσι πλέον είναι πέντε έτη για βεβαίωση και πέντε για είσπραξη. Συνέχισε δε, λέγοντας ότι υπάρχουν 17.000 δεσμεύσεις οφειλετών, ενώ στα μικροποσά γίνεται είσπραξη.

Σχετικά με τις οφειλές που, ενώ έχουν πληρωθεί, συνεχίζουν να φαίνονται, παρατήρησε ότι συνεχώς γίνεται έλεγχος και διαγράφονται όλο και περισσότερες από όσες έχουν πληρωθεί.

Σε άλλο θέμα, που αφορούσε στον προγραμματισμό όσον αφορά ανάγκες μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Καλαμάτας τα έτη 2026-2029, ο εισηγητής Σαράντος Μαρινάκης υποστήριξε ότι χρειάζονται 30 προσλήψεις, ευχόμενος να καλυφθούν.

Το πρόβλημα με τα κενά στο Δήμο είπε πως είναι διαχρονικό, όμως αυτός συνεχίζει να λειτουργεί είτε με αποσπάσεις προσωπικού είτε με προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη διάρκεια.

Τα, δε, κενά στο Δήμο έκανε γνωστό ότι είναι 81, αλλά είναι αδύνατον ο Δήμος να τα καλύψει, σχολιάζοντας ότι η αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ετεροδιοίκηση, κι έτσι έχει αναγκαστεί ο Δήμος να λειτουργεί σαν μάνατζερ.

Κατά τον Δημήτρη Φαββατά, η λύση των εργολάβων στοιχίζει, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση των προσλήψεων πρέπει να αλλάξει αφού εκφυλίζεται, ζητώντας ο Δήμος να διεκδικήσει μόνιμους διορισμούς και καλώντας το δήμαρχο Καλαμάτας, που είναι και πρόεδρος στην ΠΕΔ Πελοποννήσου, να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η Ευγενία Κούβελα ανέφερε ότι «δε θα πρέπει να είμαστε υπέρ των ιδιωτών για δουλειές του Δήμου, καθώς αυτοί κοιτάζουν μόνο το κέρδος τους», ενώ το ιδανικό είναι να τις κάνουν εργαζόμενοι του Δήμου, γνωστοποιώντας ότι η παράταξή της ψηφίζει λευκό.

Ο Δημήτρης Οικονομάκος σχολίασε ότι αυτή η διαδικασία προς το υπουργείο για τα κενά γίνεται για ακόμα μια φορά και δεν αλλάζει κάτι, αφού οι θέσεις που εγκρίνουν είναι λίγες και ό,τι περισσεύει, ενώ ο Σαράντος Μαρινάκης απάντησε ότι ο Δήμος λειτουργεί με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει. «Φυσικά θέλει προσωπικό, αλλά δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση για κάτι καλύτερο» εξήγησε.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, υπέρ των συνεργείων αυτεπιστασίας, αλλά και υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τους οποίους χαρακτήρισε συνεργάτες του Δήμου.

Το Κληροδότημα Παναγιώταρου
Άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2025 για το Κληροδότημα Παναγιώταρου, με την Ευγενία Κούβελα μετά την εισήγηση του Γιώργου Φάβα να σχολιάζει ότι πρόκειται για μια πονεμένη ιστορία, ζητώντας να μάθει τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι προβλέπεται να γίνει.

Ο κ. Φάββας απάντησε ότι το ποσό του προϋπολογισμού αφορά δαπάνες για καθαρισμό, συντήρηση και σφράγιση του χώρου, καθώς και συντήρηση της περίφραξης.

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας, Στέλιος Λιακέας, ανέφερε εργασίες καθαρισμού που ήδη έχουν γίνει και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ, όπως υποστήριξε, δε φταίει ο Δήμος Καλαμάτας για την υπάρχουσα κατάσταση. Ο κ. Λιακέας ζήτησε άμεση παρέμβαση από την Αποκεντρωμένη, καθώς το μέρος του κτηρίου που έχει κριθεί διατηρητέο κινδυνεύει, εκτιμώντας ότι με ένα μικρό σεισμό θα καταρρεύσει. Υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για ένα πραγματικό μουσείο που είναι κρίμα να καταστραφεί, ενώ έκανε γνωστό ότι από τα μηχανήματα που υπάρχουν εκεί, φαίνεται πως το 1960 η περιοχή είχε ρεύμα.

Ένα σχόλιο
Έχουμε επισκεφθεί το συγκεκριμένο κληροδότημα αρκετές φορές και η κατάσταση μέσα και έξω από το κτήριο είναι τραγική. Δεν αναφερόμαστε απλά σε ένα κόψιμο χορταριών που μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Αυτό δεν είναι καν παυσίπονο στο πρόβλημα. Το επιβλητικό Κληροδότημα, που είναι στο κέντρο της Μικρής Μαντίνειας, αποτελεί ντροπή και θα πρέπει άμεσα οι του Δήμου να βρουν έναν τρόπο να ζωντανέψει ξανά.

Προσπάθειες έγιναν και στο παρελθόν, όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Το θέμα είναι να βρεθεί μια ρεαλιστική λύση και καλό θα είναι μέχρι να βρεθεί αυτή, να κοιτάξουν να σωθεί το κτήριο, γιατί ο κ. Λιακέας ήταν ξεκάθαρος ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
Π.Μπ.