Αλλάζει οχήματα και μηχανήματα ο Δήμος Καλαμάτας

Αλλάζει οχήματα και μηχανήματα ο Δήμος Καλαμάτας

Το θέμα της αναγκαιότητας σύναψης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) διάρκειας πέντε (5) ετών για την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου του Δήμου Καλαμάτας, συζητήθηκε στη χθεσινή Δημοτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον εισηγητή του θέματος, αντιδήμαρχο Αναστάσιο Σκοπετέα, η παραπάνω ανάγκη προκύπτει, από το γεγονός ότι η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) σήμερα αποτελεί έναν εναλλακτικό και ευέλικτο τρόπο χρηματοδότησης των Δήμων, ενώ παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα στο Δήμο να συμπληρώσει, να ανανεώσει, να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του, μοιράζοντας τον προϋπολογισμό των δαπανών που απαιτούνται για τον συγκεκριμένο στόχο σε πέντε έτη, ενώ, διαθέτει και τα πλεονεκτήματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), τα οποία αφορούν τόσο σε οικονομικές όσο και τεχνικές παραμέτρους. Αυτές είναι:

• Μετά τη λήξη της μισθωτικής περιόδου, ο Δήμος αποκτά την κυριότητα του εξοπλισμού, έναντι προσυμφωνημένου συμβολικού τιμήματος.

• Με εργαλείο χρηματοδοτήσεως το Leasing, ο Δήμος αποφεύγει τη δέσμευση κεφαλαίων για αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και διατηρεί τη ρευστότητά του, η  οποία αποτελεί και το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

• Η διάρκεια της μισθώσεως και το ύψος του μισθώματος προσαρμόζονται ανάλογα με τις ταμειακές ανάγκες του Δήμου.

• Αποφυγή υπέρμετρου δανεισμού και άμεσης καταβολής υψηλών ποσών για την

απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού.

• Άμεση απόκτηση και χρησιμοποίηση του απαραίτητου εξοπλισμού.

• Μικρότερες εγγυήσεις και απλούστερες διαδικασίες.

• Αποφυγή τεχνολογικής απαξίωσης του εξοπλισμού του Δήμου.

• Ο Δήμος επιτυγχάνει καλύτερους όρους προμήθειας του εξοπλισμού, καθώς η αξία τους εξοφλείται άμεσα και τοις μετρητοίς, χωρίς εκείνος να εκταμιεύσει ίδια κεφάλαια από το ταμείο του.

Επίσης, η ανάγκη προκύπτει από την παλαιότητα των οχημάτων του Δήμου η οποία επιφέρει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συντήρησης κατά 60% λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων (αποστάσεις που συνολικά ανέρχονται στα 100km για κάθε όχημα) καθώς και την αύξηση του χρόνου παραμονής στα συνεργεία κατά 30% και απουσία τους από την αποκομιδή, την αύξηση των καθημερινών ελέγχων και περισσότερη ενασχόληση του προσωπικού συντήρησης, την αύξηση κατανάλωσης καυσίμου κατά 40% και όλα τα συνεπακόλουθα των ανωτέρω στην αύξηση εκπομπής καυσαερίων, μικροσωματιδίων και εκπομπής θορύβου. Επιπρόσθετα και από τη δυσκολία εξεύρεσης ανταλλακτικών και την έλλειψη συστημάτων ασφαλείας σύμφωνα με τα νέα Ευρωπαϊκά Πρότυπα.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Μετά”, Βασίλης Τζαμουράνης, στην τοποθέτησή του στάθηκε στο γεγονός ότι για τόσο μεγάλο ποσό, το έργο δεν συνοδεύεται από μια αναλυτική μελέτη, ενώ, έθιξε και το θέμα του χρόνου λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, κάτι που θα μείωνε την “καταπόνηση” των οχημάτων.
Α.Π.