Ξεχωριστή και συνάμα ιστορική ήταν η χθεσινή μέρα για την πόλη της Μεσσήνης. Το Δημαρχιακό Μέγαρο της πόλης φόρεσε τα «γιορτινά» του από νωρίς το πρωί, για να υποδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, αλλά και τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο.
«Παρών» στη σπουδαία αυτή εκδήλωση και ο Μεσσήνιος υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.
Τοποθετήσεις
Η εκδήλωση «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη. Καλωσορίζοντας τον Μακαριώτατο κ.κ. Ιερώνυμο τόνισε ότι η παρουσία του αποτελεί υπέρτατη τιμή τόσο για τον ίδιο όσο και για το Δήμο Μεσσήνης.
Αναφερόμενος στον Πέτρο Θέμελη, σημείωσε ότι, εκτός από το μυαλό του, έδωσε και την ψυχή του για την «Αρχαία Μεσσήνη», που σήμερα αποτελεί μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Παράλληλα, προσδιορίζει, όχι μόνο το μικρό τους Δήμο, αλλά ολόκληρο το ελληνικό έθνος.
Κλείνοντας ο κ. Τσώνης ανέφερε: «Την ελληνική ιστορία την έγραψαν πολλοί μαζί. Στο πολιτιστικό ιστορικό μεγαλείο, ιδεώδες αυτού του τόπου, έχει αφήσει τη γραφή του ο στρατηγός Επαμεινώνδας. Οι δύο πιο σταθεροί λίθοι του ελληνικού έθνους είναι η Ορθοδοξία και ο Πολιτισμός, άφθαρτη πυξίδα ζωής, χαράς και ελπίδας για όλους μας. Σήμερα αντάμωμα με την παρουσία όλων μας για να ανανεώσουμε την κοινή μας πορεία προς το μέλλον, γιατί εμείς οι Έλληνες τα καταφέρνουμε, γιατί στα μεγάλα, οι αρχές και οι αξίες μάς ενώνουν και μας δυναμώνουν! Θέλω να δεσμευτούμε ότι θα κρατήσουμε άσβεστο το φως των αρχών και των αξιών και θα το δώσουμε στις επόμενες γενιές λαμπερό»
Το «εγκώμιο» του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, «έπλεξε» με τη σειρά του και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα έργα, οι μεγάλες πράξεις, αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας, χρειάζονται πολλοί να μοχθήσουν για να πραγματοποιηθούν επιτεύγματα του ανθρώπινου μυαλού… Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, χρειάζονται και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ωθούν τα πράγματα προς τα μπροστά, χαράσσουν νέους δρόμους και δημιουργούν για όλους εμάς τους υπόλοιπους μονοπάτια σκέψης και πράξης που δεν είχαμε καν φανταστεί… Ένα τέτοιος άνθρωπος είναι και ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης».
Κλείνοντας, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο, υπενθυμίζοντας ότι η παρουσία του στην τιμητική εκδήλωση για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη είναι ουσιαστική, καθώς ο ίδιος ως αρχαιολόγος εργάστηκε στις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης της δεκαετία του ’60.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση από το δρα Νίκο Ξανθούλη, καλλιτεχνικό σύμβουλο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών, που συνοδεία αρχαίας λύρας «έψαλλε» τον πρώτο Δελφικό Ύμνο στον Απόλλωνα, και αρχαίο χριστιανικό ύμνο στην Αγία Τριάδα
Για τη βιογραφία και το έργο του Πέτρου Θέμελη μίλησε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής, Νικόλαος Ζαχαριάς. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η προσωπικότητα του καθηγητή Θέμελη συνδυάζει ένα ανήσυχο, καινοτόμο, νεανικό, ελεύθερο πνεύμα, που εμπνέει με το «όραμά» της και ανοίγει νέους δρόμους. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο χώρος του Πολιτισμού άκουσε για πρώτη φορά από τον Πέτρο Θέμελη για την έννοια της επανάχρησης των χώρων, στοίχημα που θα πετύχει σύντομα στον αγαπημένο του χώρο, την Αρχαία Μεσσήνη.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Πέτρου Θέμελη, καθώς και στο σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει στην Αρχαία Μεσσήνη. «Αναδείξατε διαχρονικά μία περιοχή και την κάνατε γνωστή παγκοσμίως. Σας αξίζει έπαινος και κάθε τιμή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Τελειώνοντας το χαιρετισμό του επέδωσε στον κ. Θέμελη το παράσημο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, πολιούχου των Αθηνών.
Εμφανώς συγκινημένος ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ευχαρίστησε όσους συντέλεσαν για να πραγματοποιηθεί αυτή εκδήλωση προς τιμήν του. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δε φανταζόταν ποτέ ότι θα βίωνε αυτές τις στιγμές αναγνώρισης για το έργο του στην Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και στην εκπαίδευση νέων ανθρώπων στην επιστήμη και στη ζωή. Πρόσθεσε, δε, ότι η συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα μάς «προσγείωσε», αρχίζοντας να σκεφτόμαστε ωριμότερα… Τα κέρδη από τις μετοχές δεν αποτελούν πια ύψιστο αγαθό, η ανθρώπινη δημιουργικότητα, η καινοτομία, η φαντασία, η συνέπεια η εργατικότητα και η εντιμότητα είναι τα αγαθά που πρέπει να χαρακτηρίζουν σήμερα τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους. Ο καθένας από εμάς μπορεί και πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στην κοινωνία που ζει και εργάζεται, οι πράξεις και η συμπεριφορά μας δείχνουν το ποιόν μας και σε τι είδους κοινωνία επιθυμούμε να ζήσουμε.
Κλείνοντας τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να διαμορφώσει τη νέα εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Ο πολιτισμός, η υγεία και η παιδεία είναι θέμα εθνικό!
Μεταξύ άλλων, στο κατάμεστο Δημαρχιακό Μέγαρο Μεσσήνης παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Μεσσήνης κ. Κοτταρίδης, ο Μεσσήνιος επιχειρηματίας κ. Μανιατάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Ξυγκώρος, αντιδήμαρχοι, πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς εκπρόσωποι άλλων φορέων του Νομού.
Στην Αρχαία Μεσσήνη Χαρίτσης – Θέμελης
Αμέσως μετά τη σπουδαία εκδήλωση στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισκέφθηκε μαζί με τον Πέτρο Θέμελη τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Εκεί ο καθηγητής ενημέρωσε τον υπουργό για την πορεία του ανασκαφικού έργου και ζητήματα του αρχαιολογικού χώρου.
Του Κώστα Γαζούλη
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας