Οι εξαγωγές, τα σχέδια για τις εξατμισιοδεξαμενές και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας
«Δεν θέλουμε να ενοχλούμε. Θέλουμε να είμαστε αποδεκτοί από την κοινωνία». Αυτό τόνισε αρκετές φορές μιλώντας στο «Θ» ο ιδιοκτήτης της Οικοενέργειας Τάκης Χατζέλης, σε μια μεγάλη συζήτηση που είχαμε μαζί του για τη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου του στην περιοχή του Μελιγαλά.
Με αφορμή την εξαγωγή το προηγούμενο διήμερο, χιλιάδων τόνων πυρηνέλαιου από τους 5.000 που συνολικά εξήγαγε φέτος η εταιρία του προς την Ισπανία και συγκεκριμένο αγοραστή, μας δόθηκε η ευκαιρία για μια εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον κ. Χατζέλη εστιάζοντας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής στο Μελιγαλά από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια του επιχειρηματία όσον αφορά κυρίως την δραστηριότητά του στη Μεσσηνία.
Ο κ. Χατζέλης δεσμεύτηκε ότι φέτος θα υπάρξει μείωση κατά 60% του ατμού που βγαίνει από την καμινάδα του πυρηνελαιουργείου, εξηγώντας μια νέα διαδικασία επεξεργασίας.
Εξαγωγές
Παρασκευή και Σάββατο πλοίο στο λιμάνι της Καλαμάτας, το τρίτο για το 2018, φόρτωνε πυρηνέλαιο για την Ισπανία από τις εταιρείες «Οικοενέργεια» στο Μελιγαλά και «Κ.Χατζέλης Α.Ε» στη Σπάρτη.
Ο κ. κ. Χατζέλης χαρακτήρισε σημαντική εμπορική και εξαγωγική επιτυχία τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ισπανική βιομηχανία που τα αγοράζει έχει ενθουσιασθεί με την ποιότητα των πυρηνελαίων, την οποία απέδωσε στις ελιές της περιοχής μας, αλλά και στον τρόπο που τα εργοστάσιά του επεξεργάζονται τους πυρήνες.
«Έχουμε αρκετά σύγχρονες εγκαταστάσεις και τις βελτιώνουμε συνέχεια. Αυτή η εξαγωγική επιτυχία διασφαλίζει τη θέση μας στις αγορές της Ευρώπης, γιατί εκτός από αυτόν τον αγοραστή, έχουν έρθει κι άλλοι και ζητούν να αγοράσουν από εμάς. Η εδραίωση μιας ελληνικής εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού, διασφαλίζει την εισροή συναλλάγματος στην περιοχή μας. Παίρνουμε ένα υποπροϊόν των ελαιοτριβείων και το μετατρέπουμε σε εξαγώγιμο προϊόν. Φέτος έχουν εξαχθεί 5000 τόνοι σε αυτόν τον αγοραστή, με αυτά τα καράβια. Η συνολική μας παραγωγή και των δύο εργοστασίων, είναι 9,5 χιλιάδες τόνοι και κατά 95% έχουν διατεθεί στο εξωτερικό. Μόνο η «Οικοενέργεια» είναι η μεγαλύτερη ελληνική εξαγωγική εταιρεία στον κλάδο της. Η «Οικοενέργεια δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια στον τομέα αυτό και η «Κ. Χατζέλης» στη Σπάρτη, 35 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Χατζέλης.
Πυρηνελαιουργεία και Μελιγαλάς
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Μελιγαλά υπάρχουν συνεχή παράπονα και έντονες διαμαρτυρίες από τους κατοίκους για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Η περιφέρεια Πελοποννήσου που χειριζόταν το θέμα, φαίνεται να έχει παγώσει την όποια προσπάθεια και να μην προωθεί καμία λύση.
Σε ότι αφορά την λειτουργία της «Οικοενέργειας» ο κ. Χατζέλης, αναγνωρίζει το πρόβλημα, τονίζοντας ότι η βελτίωση του ζητήματος αυτού αποτελεί κύρια μέριμνα της εταιρίας του:
«Οι λύσεις στα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργούνται από τη λειτουργία του εργοστασίου μας, είναι ο στόχος μας. Ασταμάτητα επενδύουμε σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε κάποτε να λειτουργούμε χωρίς να προκαλούμε την παραμικρή ενόχληση. Αυτό όμως δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα, για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία που να εξαλείψει τον παραγόμενο καπνό από τις καμινάδες μας. Εδώ πρέπει να πω ότι αυτό που βγαίνει από τις καμινάδες μας κατά 97% είναι ατμός από την ξήρανση του ελαιοπυρήνα. Το υπόλοιπο 3% είναι προϊόντα καύσης πυρηνόξυλου, το οποίο πάλι είναι πυρήνας, είναι βιομάζα. Μάλιστα, τα πυρηνελαιουργεία θεωρούνται ως περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες για δύο βασικούς λόγους: ο πρώτος είναι ότι «καθαρίζουν» το περιβάλλον από τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων, τα οποία με τα διφασικά ελαιοτριβεία τα λιόζουμα έπεφταν παλιά στα ποτάμια και κατέληγαν στις θάλασσες, ενώ τώρα πέφτουν μέσα στην πυρήνα.
Τα πυρηνελαιουργεία ξηραίνουν την πυρήνα, ώστε να εξατμιστούν τα λιόζουμα υπό μορφή υδρατμού, ο όποιος πάει στην ατμόσφαιρα και γίνεται σύννεφο. Ωστόσο υπάρχουν διάφορα προβλήματα από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, όπως και κάθε εργοστασίου, διαφορετικά γιατί κάθε περίπτωση. Άλλα προβλήματα δημιουργεί μία ντοματοπιοία, άλλα ένα τυροκομείο.
Εμείς μετά την έρευνα του «Δημόκριτου» προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα, παρά το ότι είχαν γίνει κάποια λάθη από την πλευρά των ατόμων που έκαναν τις μετρήσεις. Εμείς το πήραμε πάρα πολύ σοβαρά, βελτιώσαμε τα συστήματα καύσης, βελτιώσαμε την αποτελεσματικότητα των κυκλωνικών φίλτρων που χρησιμοποιούμε και οι τελευταίες μετρήσεις το Νοέμβριο του 2017 έδειξαν ότι τα σωματίδια που εκπέμπονται από τις καμινάδες μας, είναι εντός των ορίων.
Ωστόσο, αυτό δε το σταματάμε, πρόκειται να το βελτιώσουμε κι άλλο. Και ακριβώς επειδή διαπιστώσαμε ότι στις αγορές του εξωτερικού τα προϊόντα μας προτιμώνται χάρη την εξαιρετική τους ποιότητα, αποφασίσαμε να μην ασχοληθούμε πλέον με την αύξηση της δυναμικότητας μας, αλλά να δώσουμε έμφαση στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας και του πυρηνελαίου και του πυρηνόξυλου.
Ήδη από πέρυσι ξεκινήσαμε μία πολύ μεγάλη για εμάς επένδυση που και την ποιότητα των προϊόντων μας βελτιώνει και το περιβάλλον προστατεύει. Αυτή λέγεται τριφασικό ρεπάσο. Δηλαδή το 60% των λιόζουμων που θα έφευγαν υπό μορφή υδρατμών από τις καμινάδες μας, θα φύγουν υπό μορφή υγρών από φυγοκέντρηση. Δηλαδή παίρνουμε τους πυρήνες και δεν τους πηγαίνουμε κατευθείαν στο ξηραντήριο, τους φυγοκεντρίζουμε πρώτα, βγάζουμε λιόζουμα, παίρνουμε λίγο λάδι το οποίο είναι πολύ ανώτερης ποιότητας από το παραδοσιακό πυρηνέλαιο και τα λιόζουμα τα επεξεργαζόμαστε με ειδικές μεθόδους λιποσυλλογή, καθίζηση, εξουδετέρωση, χρήση πολυηλεκτρολυτών κ.ά. υπάρχει μια ειδική μονάδα επεξεργασίας λιόζουμων. Μετά την επεξεργασία θα τα απλώνουμε σε εξατμισιοδεξαμενές με μεμβράνες για να εξατμίζονται το καλοκαίρι με τη βοήθεια του ήλιου χωρίς οσμές».
Εργοστάσιο ενέργειας
Σε ερώτησή μας για τις οσμές που μπορεί να υπάρχουν από αυτή την διαδικασία, ο κ Χατζέλης, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία οσμή και συμπλήρωσε:
«Είναι ειδική μελέτη. Το κράτος δίνει οδηγίες και στα ελαιοτριβεία και στα πυρηνελαιουργεία να χρησιμοποιούν εξατμισιοδεξαμενές, αφού όμως το τονίζω πρώτα τα λιόζουμα επεξεργαστούν. Αν το λιόζουμο το αφήσεις όπως είναι, μέσα σε ένα μήνα θα αρχίσει να βρωμάει. Αν όμως ακολουθήσεις τις διαδικασίες που υποδεικνύει το υπουργείο, δεν μυρίζει καθόλου και εξατμίζεται χωρίς κανείς να ενοχληθεί».
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η πληροφορία πως η εταιρία ετοιμαζόταν για μια μεγάλη επένδυση με την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από το πυρήνα. Ο κ. Χατζέλης επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή, εξηγώντας τους λόγους που αυτό το επενδυτικό βήμα έχει αναβληθεί, αλλά όχι εγκαταλειφθεί:
«Υπάρχει μία διαδικασία που λέγεται αεριοποίηση πυρηνόξυλου. Παίρνεις δηλαδή το πυρηνόξυλο κι άλλες μορφές βιομάζας, κλαριά – φύλλα, και τα περνάς από μια κατάσταση που λέγεται αεροποιητής και γίνεται βιοαέριο. Παίρνεις στη συνέχεια το βιοαέριο και το χρησιμοποιείς ως καύσιμο σε μία μονάδα που παράγει ενέργεια. Τα υπολείμματα της καύσης, τα καυσαέρια αυτής της μηχανής, τα ρίχνεις στο ξηραντήριο γιατί έχουμε θερμοκρασίες άνω των 400 βαθμών και ξηραίνεις τον πυρήνα με τα καυσαέρια της μηχανής που παράγει. Όταν ξεραίνεις τον πυρήνα με τέτοια καυσαέρια και όχι με ατμοσφαιρικό αέρα και καύση πυρηνόξυλου αυτό που βγαίνει από την καμινάδα σχεδόν δε φαίνεται. Δηλαδή βγαίνει υδρατμός αλλά δεν φαίνεται.
Το σχέδιο αυτό δεν το έχουμε εγκαταλείψει. Η αρχική σκέψη που δεν έχει αλλάξει, ήταν να γίνει σε συνεργασία με μια άλλη μεγάλη εταιρία σε ένα οικόπεδο δίπλα μας. Όμως αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τα δίκτυα που δεν υπήρχαν στην Πελοπόννησο για να πάρουν το ρεύμα και να διατεθεί στις αγορές που το χρειάζονται. Τώρα γίνεται ένα μεγάλο δίκτυο προς Κρήτη και αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει ανανέωση του ενδιαφέροντος μας. Όμως ανεξάρτητα από αυτό, εμείς σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες επενδύσεις πολύ σημαντικές περιβαλλοντικού χαρακτήρα που θα βελτιώσουν πάρα πολύ την ενόχληση που προκαλείται από την λειτουργία του πυρηνελαιουργείου μας. Και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος: δεν υπάρχουν χρήματα. Γιατί αν ένα πυρηνελαιουργείο κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων, θα πρέπει να το κάνουν όλα. Αλλιώς αυτό το πυρηνελαιουργείο που θα πάρει δάνειο για να κάνει επενδύσεις, θα πρέπει να πληρώσει την πυρήνα πιο φτηνά για να καλύψει τα δάνεια. Αν τα άλλα πυρηνελαιουργεία δεν κάνουν τις επενδύσεις, θα παίρνουν την πυρήνα και αυτός που έχει κάνει τις επενδύσεις, δεν θα μπορεί να πληρώσει τα δάνεια του. Πρέπει λοιπόν συλλογικά να γίνει μία προσπάθεια».
Δεσμεύσεις
Σε ότι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του εργοστασίου και αν αυτοί τηρούνται ο κ. Χατζέλης, απάντησε:
«Οι περιβαλλοντικοί όροι τηρούνται, αλλιώς θα είχαμε κλείσει. Υπάρχουν όροι που δεν τηρούνται. Δηλαδή, ήρθε μια φορά ένας επιθεωρητής περιβάλλοντος και βρήκε δύο στουπιά στα σκουπίδια και είπε τα στουπιά μπαίνουν σε ειδικό κάδο. Ήρθε άλλος και βρήκε 3 τόνους πυρήνα εκτός υπόστεγου. Ήταν πυρήνα που έπρεπε να φορτωθεί για να πάει στο άλλο εργοστάσιο. Μα πως θα φορτωθεί αν δεν την βγάλεις έξω; Ή βρήκαν μία μικρή ρωγμή στον τοίχο και από την απέξω πλευρά είχαν κυλήσει λιόζουμα, μιλάμε για γραμμάρια την ημέρα, που όταν τα είδαμε τα μαζέψαμε. Ή γιατί είχες το πυρηνόξυλο ξεσκέπαστο. Μα, το πυρηνόξυλο πρώτα σωρώνεται και μετά σκεπάζεται. Ή έγινε τεράστιο θέμα ότι διοχετεύαμε πυρήνα στο δρόμο. Αν είναι δυνατόν, κάποιος επιχειρηματίας να αφήσει τρύπα σε δεξαμενή που έχει για να βάζει αυτά που αγόρασε. Και δεύτερον, υπάρχει κάποια έξυπνη τρύπα που να κλείνει όταν είναι πυρήνας και λάδι και να ανοίγει όταν είναι νερά; Και αν υπήρχε τόσο έξυπνη τρύπα, θα τα ρίχναμε στο δρόμο; Θα αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι αυτά δεν ήταν δικά μας λιόζουμα».
Κλείνοντας τη συζήτηση, του ζητήσαμε ένα μήνυμα για τους κατοίκους του Δήμου Οιχαλίας, που αγωνιούν πάλι για τη φετινή χρονιά:
«Πρώτον, στόχος μας είναι το εργοστάσιο μας να κλείνει το Μάρτιο και να τελειώνει η παραγωγή. Δεύτερον, θα μειώσουμε κατά 60% αυτό που βγαίνει από την καμινάδες μας. Θα βγαίνει υπό την μορφή υγρών και δεν θα μυρίζει. Θα κάνουμε αυτά που πρέπει για να μη μυρίζει. Τρίτον, παρακολουθούμε συνέχεια τις εξελίξεις στην περιβαλλοντική αντιρρυπαντική τεχνολογία και διαβεβαιώνω τους κατοίκους ότι κάθε καινούργια μέθοδος τεχνοοικονομικά αποδεκτή και εφικτή που εφαρμόζεται, θα την εφαρμόσει η «Οικοενέργεια».
Είμαστε ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνελαιουργεία της Ευρώπης και από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης. Και αυτή τη θέση θα την διατηρήσουμε και θα την αυξήσουμε. Θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι. Για μας η κοινωνική αποδοχή είναι η επιτομή της επιχειρηματικής μας δράσης. Δεν θέλουμε να ενοχλούμε. Θέλουμε να είμαστε αποδεκτή από την κοινωνία, να συνεισφέρουμε στην κοινωνία, γιατί μέσα σε αυτή ζούμε και είμαστε κομμάτι της. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση των προβλημάτων που προκαλούνται από την λειτουργία του εργοστασίου».
Της Βίκυς Βετουλάκη