Η επίθεση που δέχτηκε την περασμένη Κυριακή το απόγευμα ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, αλλά και μια σειρά γεγονότων που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, όπως η επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής σε έναν νέο άνθρωπο στο Πέραμα και η φραστική επίθεση εναντίον του Γιώργου Καλαντζή, πρώην υπουργού και αντιπροέδρου της Βουλής (Ν.Δ.), ήταν η αφορμή για τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του κόμματος.
Παρόντες σε αυτήν ήταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι βουλευτές Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδου.
Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η εκδήλωση είναι απότοκος της ανάγκης να καταγγείλει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ τη “δολοφονική επίθεση” εναντίον ενός βουλευτή δημοκρατικά εκλεγμένου. Για τον ίδιο, το γεγονός της Κυριακής είναι μια καθαρή επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας. Αλλά, δυστυχώς, και εδώ βρίσκεται το κρίσιμο σημείο, δεν είναι η μοναδική, μια και υπήρξαν τόσο τα γεγονότα που αναφέραμε παραπάνω όσο και το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Όλα αυτά μαζί φτιάχνουν ένα “εκρηκτικό” μείγμα, ενώ ο μοναδικός τρόπος για να απενεργοποιηθεί είναι η δημοκρατία ενός τοίχου από την πλευρά των κομμάτων που ανήκουν στο δημοκρατικό τόξο.
Ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ότι είναι πολύ θετικό ότι το περιστατικό εναντίον του κ. Κωνσταντινέα καταδικάστηκε απ’ όλα τα κόμματα, όμως για να θωρακιστεί η Δημοκρατία κανένας δε θα πρέπει να μένει μόνο στα λόγια, αλλά να περνάει και σε πράξεις.
Για τον ίδιο, αυτή η τρομακτικά επικίνδυνη αποθράσυνση της Ακροδεξιάς που παρατηρούμε αυτές τις μέρες, έχει να κάνει –όπως επισημαίνεται από πολλούς- και με τις προσπάθειες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση με κάθε μέσο. Είτε ενθαρρύνοντας είτε καλλιεργώντας ένα κλίμα «λαϊκής αγανάκτησης» απέναντι στην κυβέρνηση των «εθνοπροδοτών», η βιασύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανέλθει στην κυβερνητική εξουσία, ενώ είναι κάτι που εμφανώς χαρακτήριζε σχεδόν εξαρχής την αντιπολιτευτική της τακτική, τώρα με τα συλλαλητήρια «για τη Μακεδονία», την πρόταση δυσπιστίας και τη βίαιη τρομοκράτηση υπουργών, βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσλάβει «σάρκα και οστά». Με άλλα λόγια, δεν εξαντλείται πλέον σε ένα επίπεδο πολιτικής ρητορείας, αλλά εκδηλώνεται με συγκεκριμένες πράξεις – είτε άμεσα, με ενέργειες θεσμικού χαρακτήρα, είτε έμμεσα, προκαλώντας ή τηρώντας μια «ένοχη σιωπή» απέναντι σε πράξεις εξωθεσμικού ή ακόμη και πασιφανώς βίαιου και παράνομου χαρακτήρα.
Ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε όλα τα κόμματα «να μην κλείσουν τα μάτια μπροστά στα φαινόμενα εκφασισμού γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στην Ελληνική Αστυνομία για τον άκρως αποτελεσματικό τρόπο που αντέδρασε στο περιστατικό με τον κ. Κωνσταντινέα, υπογράμμισε ότι φασιστικές επιθέσεις και ακροδεξιά βία έχουν δεχθεί κι άλλα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου.
Υπάρχει μια εύκολη μετατόπιση της ηγεσίας της Δεξιάς προς τα Ακροδεξιά, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση.
Μια παρένθεση του γράφοντος. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε με τη σειρά μας, πότε η ελληνική Δεξιά και οι κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί, τουλάχιστον από τη δικτατορία του Μεταξά κι έπειτα, είχαν απόψεις που τη διαφοροποιούσαν ριζικά από την Ακροδεξιά, με πιθανή εξαίρεση τα λίγα χρόνια μετά την πτώση της χούντας το 1974; Πότε οι κυρίαρχες ταξικές δυνάμεις στη σύγχρονη Ελλάδα αποπειράθηκαν να ασκήσουν ηγεμονία με όρους δημοκρατίας;
Για να επιστρέψουμε στην παρέμβαση του κ. Χαρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει και στην Ευρώπη, όπου ακροδεξιά κόμματα συμμετέχουν μέχρι και σε κυβερνητικά σχήματα. “Γι’ αυτό δε θα πρέπει να εθελοτυφλούμε και να οργανώσουμε όσο πιο γρήγορα ένα μέτωπο ενάντια στο φασισμό”, είπε.
Τέλος, ειδικότερα για το Νομό Μεσσηνίας, σημείωσε ότι με τον εποικοδομητικό τρόπο που συνεργάζεται η κυβέρνηση με Δημοτικές Αρχές που δεν ανήκουν ιδεολογικά στο ίδιο στρατόπεδο, με τον ίδιο τρόπο αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να διαχυθεί και σε όλες τις συλλογικότητες.
Συνηγορώντας υπέρ των δύο παραπάνω παρεμβάσεων, θα λέγαμε ότι πριν από δυο βδομάδες δημιουργήθηκε σούσουρο γύρω από μια δήλωση του Μάκη Βορίδη, που εμπεριείχε τη φράση «ελαττωματικές ιδέες της Αριστεράς».
Ολόκληρη η σχετική διατύπωση έχει ως εξής: «Πρέπει να υπάρξει στρατηγική ήττα των ιδεών της Αριστεράς για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές».
Στην αρχή ο θόρυβος επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στη φράση «ελαττωματικές ιδέες». Με το να επικεντρωθεί, όμως, ολόκληρη η προσοχή του κόσμου στην απλώς αδέξια διατύπωση περί «ελαττωματικότητας των ιδεών», συγκαλύφθηκε η κεφαλαιώδους σημασίας προτροπή προς τον αρχηγό της Ν.Δ. που παρατηρούμε στο πρώτο σκέλος της πρότασης: «Ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο κράτος και στους θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία…». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αν όχι παρότρυνση προς το «μέλλοντα πρωθυπουργό» να επαναφέρει τους φασιστοειδείς θεσμούς του αντικομμουνιστικού κράτους της μετεμφυλιακής περιόδου;
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστήριξε πως η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ένα «πάντρεμα» του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς. Κι αυτό θα είναι και το διακύβευμα τους επόμενους μήνες. Θα αφήσουν τα κόμματα που ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς να… ριζώσει ο παραπάνω γάμος ή θα προωθήσουν μια προοδευτική συμμαχία ανάχωμα στην επιστροφή στο παρελθόν;
Η βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώτα Κοζομπόλη, ζήτησε να μη “συνηθίσουμε τη μορφή του τέρατος”, παίρνοντας και κάνοντας όλες τις κινήσεις εκείνες που θα βάλουν ένα φρένο στον κατήφορο μέρους της κοινωνίας.
Τέλος, ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, αφού ευχαρίστησε όλους τους πολίτες απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους που του ευχήθηκαν τα καλύτερα για την υγεία του, σχολίασε ότι για το συμβάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αλλά επ’ αυτών θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πατριωτική στάση δεν είναι οι κλωτσιές και οι μπουνιές, αλλά η ενίσχυση της ελευθερίας του λόγου και της άποψης.
Συμπλήρωσε, δε, ότι θα επιδιώξει η υπόθεσή του να φτάσει μέχρι τέλους κι αυτό θα το κάνει με όλες του τις δυνάμεις, μια και δεν είναι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να πουλήσει τα ιδανικά του.
Φυσικά, ευχαρίστησε και ο ίδιος δημόσια την Ελληνική Αστυνομία για την άμεση επέμβαση την περασμένη Κυριακή, “γιατί”, όπως είπε, “αν δε συνέβαινε αυτό, μπορεί σήμερα (σ.σ. χθες) να μην ήμουν εδώ”.
Σε ερώτηση του “Θ” για το συμβάν της Κυριακής, μια και υπάρχει μια σχετική… θολούρα γύρω από τα πραγματικά περιστατικά, μας είπε ότι από τη στιγμή που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία δήλωση.
Σε ερώτηση του συνάδελφου Θανάση Λαγού προς τον Π. Σκουρλέτη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κατακρίνει μερίδα των μελών του τα οποία πριν από το 2015 κατηγορούσαν με ακραίες εκφράσεις τους πολιτικούς του αντιπάλους ενώ προέβαιναν και σε ακραίες πράξεις, η απάντηση του γραμματέα του κόμματος ήταν ότι οι όποιες πράξεις βίας δεν είχαν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, για να φτάσουμε μέχρι την απάντηση του κ. Σκουρλέτη, δημιουργήθηκε μια φασαρία- μια και παρευρίσκονταν και μέλη του κόμματος στη συνέντευξη Τύπου-, κάτι που δεν τιμά ένα κόμμα που θέλει να υποστηρίζει ότι βρίσκεται στο χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Νυγμός
Δεν είναι δυνατό η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώνει συνέντευξη Τύπου και στην αίθουσα να βρίσκονται και πενήντα (50) μέλη του κόμματος, επειδή μετά θα ακολουθούσε κομματική συνεδρίαση.
Πρώτα διοργανώνεται η συνάντηση με τους δημοσιογράφους και με την αναχώρησή τους από την αίθουσα, η Νομαρχιακή Επιτροπή μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Συνέντευξη υπό… πίεση, αφού σε κάθε ερώτηση που δεν άρεσε στο κοινό υπήρχαν και παρεμβάσεις, δεν είναι συνέντευξη.
Εκτός από το δεξιό φασισμό, υπάρχει και ο αριστερός. Κι όταν ένα κόμμα επικαλείται τη Δημοκρατία (σ.σ. άραγε ποιο πολίτευμα εννοούσε, αφού όλες οι θεωρητικές αναλύσεις μιλούν για ολιγαρχικά συστήματα διακυβέρνησης), θα πρέπει να εννοεί στην πράξη αυτό που υποστηρίζει.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη