Είναι περίεργο, αλλά ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα (σ.σ. τουλάχιστον τα περισσότερα) έχουν… ταξικό χαρακτήρα. Πλήττουν, κυρίως, τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές. Αν θυμηθούμε τις πλημμύρες του 2016, θα δούμε ότι επλήγησαν στην Καλαμάτα συνοικίες χωρίς… φανταχτερά ονόματα. Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την πόλη το 2015, στις 26 Σεπτεμβρίου (σ.σ. σαν σήμερα), είχε ως επίκεντρο το Ασπρόχωμα.
Το ίδιο συνέβη και με την προχθεσινή φυσική καταστροφή. Η πλέον πληγείσα περιοχή ήταν η Δυτική Καλαμάτα, η οποία δεν τυγχάνει της προσοχής κάθε Δημοτικής Αρχής.
Μεταξύ αυτών που… είδαν το Χάρο με τα μάτια τους προχθές ήταν και οι Ρομά στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Οι δε ζημιές που προκλήθηκαν ήταν τεράστιες. “Ευτυχώς που δεν είχαμε θύματα” ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου των Ελλήνων Τσιγγάνων «Φυλή Χαλκιδαίων» του συνοικισμού Αγίας Τριάδος, Βασίλη Δημητρίου, χθες το μεσημέρι στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν την περιοχή προκειμένου να καταγράψουν την επίσκεψη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση.
Όπως τόνισε ο τελευταίος, από την πρώτη στιγμή ήταν σε επαφή με το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, ενώ κατά τη χθεσινή του επίσκεψη, πριν συναντηθεί με τις οικογένειες των Ρομά, συνομίλησε με επαγγελματίες της οδού Αθηνών, οι οποίοι με τη σειρά τους, για ακόμα μία φορά, προσπαθούν εδώ και δύο μέρες να… μαζέψουν τις περιουσίες τους και να συνεχίσουν, όπως μπορούν, την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Χωρίς διάθεση απονομής ευθυνών ζήτησε γρήγορη καταγραφή των προβλημάτων, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και οι διαδικασίες της οικονομικής αποκατάστασης των κατοίκων. Επιπλέον, σημείωσε ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα και φάνηκε από την ημερίδα που διοργανώθηκε το προηγούμενο διάστημα στην Καλαμάτα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας των δύο όμορων Δήμων (Καλαμάτας και Μεσσήνης). “Είναι ντροπή για όλους μας εν έτει 2019 να υπάρχουν τέτοιοι καταυλισμοί στην Ελλάδα”, σχολίασε.
Ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε να βρεθεί λύση για τις δέκα οικογένειες τσιγγάνων που έχουν μείνει άστεγες, γιατί τα χαμόσπιτά τους καταστράφηκαν και φιλοξενήθηκαν από άλλες οικογένειες στον καταυλισμό. Ζήτησε ακόμη βιώσιμη και μόνιμη λύση για τους Ρομά και δεσμεύτηκε να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή.
Μετά τον καταυλισμό επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες του Δήμου.
Για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αθιγγάνων “Φυλή Χαλκιδέων”, Βασίλη Δημητρίου, ενώ τον ενημέρωσε και η εθελόντρια και υποστηρίκτρια των Ρομά στα δίκαια αιτήματά τους, Γεωργία Φάσσου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος του καταυλισμού εξέφρασε παράπονο για το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν εξασφάλισε κάποιον χώρο προκειμένου να περάσουν τη νύχτα οι οικογένειες των οποίων τα σπιτάκια καταστράφηκαν.
Η δε Γεωργία Φάσσου ανέφερε από την πλευρά της ότι τόσο ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ήταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί της για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη