118 δικογραφίες για αυθαιρεσίες καταστημάτων σε αιγιαλό και παραλία

118 δικογραφίες για αυθαιρεσίες καταστημάτων σε αιγιαλό και παραλία

Φέτος το καλοκαίρι στην παραλιακή ζώνη από Άγιο Νικόλαο έως Κορώνη
  
Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 118 δικογραφίες για αυθαιρεσίες καταστημάτων σε αιγιαλό και παραλίες συνέταξε και έστειλε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στον εισαγγελέα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας!
Από το Μάιο άρχισε η εφαρμογή ενός νέου νόμου που αλλάζει το τοπίο σε ζητήματα αιγιαλού, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα στους πολίτες. Κάποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν από του χρόνου, ενώ η βασικότερη για το φετινό καλοκαίρι ήταν ότι η αρμοδιότητα τήρησης του νόμου για τις παραλίες και τους αιγιαλούς πέρασε αποκλειστικά στο Λιμενικό. Πλέον δεν υπάρχει ανάμειξη της Αστυνομίας.
 
118 δικογραφίες
Έτσι, βάσει αυτού του νόμου, το Λιμενικό είχε την αποκλειστική ευθύνη για τον έλεγχο στα καταστήματα της παραλίας. Στην ακτίνα αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, από τον Άγιο Νικόλαο της Δυτικής Μάνης έως την Κορώνη, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από τα στελέχη του Λιμεναρχείου συντάχθηκαν 118 δικογραφίες για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού και παραλίας.
Στις παραλιακές περιοχές της Καλαμάτας και της Μεσσήνης καταγράφηκαν πολλές υπερβάσεις στην άδεια χρήσης. Για παράδειγμα, μπορεί να είχε εγκριθεί η χρήση 70 τ.μ. και η αυτοψία να έδειξε ότι ο επιχειρηματίας είχε επεκταθεί σε 300 τ.μ.!
Επίσης, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου επιχειρηματίες έκαναν χρήση αιγιαλού και παραλίας χωρίς να διαθέτουν τις ανάλογες αδειοδοτήσεις.
Ο νέος νόμος, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το Μάιο, περιλαμβάνει και αρκετές διατάξεις γύρω από τους όρους και τη διαδικασία μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών σε όλη τη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, όμως, θα εφαρμοστεί από το επόμενο καλοκαίρι. Όταν ψηφίσθηκε είχαν ήδη αρχίσει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της χρήσης παραλιών σε ιδιώτες, καθώς καθυστέρησε η έκδοση από τα συναρμόδια υπουργεία των απαραίτητων για την εφαρμογή του κοινών αποφάσεων και εγκυκλίων.
 
Αλλαγές
Με την πλήρη εφαρμογή του νόμου και από το επόμενο καλοκαίρι, το εμβαδόν των παραχωρήσεων θα μειωθεί στα 300 τ.μ., ενώ θα πρέπει να φθάνει έως το 60% της παραλίας, χωρίς όμως να περιλαμβάνεται τυχόν δυσπρόσιτο κομμάτι της. Η παραχώρηση αυτή μειώνεται στο 30% στις ακτές σε περιοχές Natura 2000.
Επίσης, δε θα επιτρέπεται η μίσθωση χώρων σε πολύ μικρές παραλίες (έως 150 τ.μ.). Από του χρόνου θα πρέπει να τοποθετείται δίπλα σε κάθε παραχώρηση πινακίδα με το σχέδιο του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή τυχόν υπέρβασή του. Όσον αφορά στο παραχωρημένο κομμάτι, η κάλυψή του (με έπιπλα παραλίας) δε θα πρέπει να καταλαμβάνει πάνω από 50% του χώρου και να μεσολαβεί ένα μέτρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες.
Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στις ακτές από τη θάλασσα, τα σκάφη δεν μπορούν να πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων όταν υπάρχουν λουόμενοι. Σε πολλές δε περιοχές το Λιμεναρχείο ορίζει ειδικούς κανόνες για κάθε παραλία και ορίζει την περιοχή με σημαδούρες.
Την ευθύνη καθαριότητας μιας παραλίας έχει ο Δήμος, εκτός από το παραχωρημένο σε ιδιώτη κομμάτι, για το οποίο την ευθύνη φέρει ο ιδιώτης. Τα μισθωμένα τμήματα πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά, να διαθέτουν καλαίσθητα δοχεία απορριμμάτων και χώρους υγιεινής.
Όπως προείπαμε, από φέτος την ευθύνη για τους αιγιαλούς και την παραλία έχει αποκλειστικά το Λιμενικό Σώμα. Εκεί πρέπει να απευθύνεται όποιος διαπιστώσει αυθαιρεσίες (όπως στην έκταση των ομπρελοκαθισμάτων, στις προσβάσεις, στην καθαριότητα, στη μουσική).
Σε ό,τι αφορά τη μουσική, απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στο δημόσιο χώρο. Στις περιπτώσεις παραθαλάσσιων επιχειρήσεων, η παραγόμενη στάθμη θορύβου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 ντεσιμπέλ.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη