Με «φορτωμένο» πινάκιο ξεκίνησε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων τη νέα δικαστική χρονιά και οι πρώτες υποθέσεις είχαν να κάνουν με διακίνηση μεταναστών.
Ανάμεσα σε όσες εκδικάστηκαν ήταν και τρεις με κοινά χαρακτηριστικά ότι οι κατηγορούμενοι ήταν Ουκρανοί, ξεκίνησαν από την Τουρκία και τελικός προορισμός ήταν η Ιταλία.
Πρώτη υπόθεση
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε σκάφος που εντοπίστηκε κοντά στο Ταίναρο τον περασμένο Ιούνιο. Σε αυτό επέβαιναν 49 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι δύο που καταδικάστηκαν χθες. Ο λόγος για έναν Ουκρανό και έναν Γεωργιανό, οι οποίοι, όπως υποστήριξαν, επιβιβάστηκαν μαζί με τους υπολοίπους από ακτή της Τουρκίας με στόχο να φθάσουν στην Ιταλία.
Σύμφωνα με τους λιμενικούς, το ιστιοπλοϊκό ήταν αγκυροβολημένο και όταν έφθασαν με το σκάφος για έλεγχο, εντόπισαν πάνω μόνο τους δύο κατηγορουμένους.
Όταν τους ζήτησαν να ανοίξουν το σκάφος για να γίνει έλεγχος, αυτοί αντέδρασαν. Αφού, δε, έσπασαν την άγκυρα του ιστιοπλοϊκού, επιχείρησαν να διαφύγουν.
Σύμφωνα πάντα με τους λιμενικούς, εκείνες τις ώρες επικρατούσε έντονη θαλασσοταραχή και οι δράστες αρνούνταν να υπακούσουν στα σήματά τους. Τελικά και ύστερα από προειδοποιητικές βολές, το ιστιοπλοϊκό σταμάτησε, αφού υπήρξε μηχανική βλάβη.
Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι, πέραν των δύο, στο σκάφος επέβαιναν ακόμα 47 άτομα από το Ιράκ, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι για να διαφύγουν από τις Αρχές επιχείρησαν να κρυφθούν ανάμεσα στους Ιρακινούς, όταν αυτοί επιβιβάστηκαν στο Πόρτο Κάγιο.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός δήλωσε ότι αποφάσισε να φύγει από τη χώρα του όταν τον κάλεσαν στο στρατό. Έτσι, μέσω Τουρκίας επιχείρησε με σκάφος να φύγει για την Ιταλία, δίνοντας 7.000 ευρώ.
Όπως κατέθεσε εν συνεχεία, το ιστιοπλοϊκό οδηγούσαν δύο Τούρκοι και πολλές φορές στη διαδρομή σημειώθηκαν βλάβες. Αποκορύφωμα ήταν εκείνη στο Ταίναρο, με τους Τούρκους, αφού αγκυροβόλησαν το σκάφος, να φεύγουν με φουσκωτό, δήθεν, για να φέρουν εξαρτήματα και να επιδιορθώσουν τη ζημιά.
Στη συνέχεια, ο Ουκρανός είπε ότι προτού οι Τούρκοι φύγουν από το σκάφος τούς έδωσαν εντολές για το τι θα κάνουν αν τους πλησιάσει το Λιμενικό, κάτι που τελικά έκαναν, αφού έκοψαν την άγκυρα και επιχείρησαν να φθάσουν σε διεθνή ύδατα.
Από την πλευρά του, ο Γεωργιανός δήλωσε στο δικαστήριο ότι στο παρελθόν έζησε στη Γαλλία, απ’ όπου απελάθηκε. Έτσι, θέλησε μέσω Ιταλίας να φθάσει ξανά στη Γαλλία.
Και αυτού το ταξίδι ξεκίνησε από την Τουρκία, δίδοντας, όπως είπε, επίσης 7.000 δολάρια, ενώ σημείωσε πως με τον Ουκρανό γνωρίστηκε λίγο πριν από το ταξίδι.
Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων και επέβαλε ποινή φυλάκισης 245 ετών, από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη, ενώ στη συνέχεια θα απελαθούν, καθώς και πρόστιμο ύψους 4.800.000 ευρώ.
Δεύτερη υπόθεση
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε αγκυροβολημένο ιστιοπλοϊκό στην περιοχή του Ταινάρου τον περασμένο Μάιο. Τότε σημειώθηκε τηλεφώνημα ότι μετανάστες αποβιβάζονται με φουσκωτό σκάφος στη στεριά. Στο σκάφος επέβαιναν 76 άτομα από το Πακιστάν, που επίσης είχαν ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.
Οι κατηγορούμενοι Ουκρανοί εντοπίστηκαν από λιμενικούς κοντά στο ιστιοπλοϊκό και αμέσως οι Πακιστανοί τούς αναγνώρισαν.
Από την πλευρά του, ο πρώτος Ουκρανός δέχθηκε ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους, ενώ και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των Πακιστανών που επέβαιναν ήταν υπερβολικός για ένα σκάφος που χωρά 8 με 10 άτομα. Όσο για το δεύτερο κατηγορούμενο, είπε ότι τον είχε ως βοηθό, ενώ στο ερώτημα της Έδρας γιατί σταμάτησε σε αυτό το σημείο, απάντησε ότι φοβήθηκε ότι θα ήταν επικίνδυνο να συνεχίσουν προς Ιταλία.
Επίσης, ανέφερε ότι όσες ώρες κυβερνούσε το σκάφος υπήρχε συνοδεία από ένα δεύτερο, όπου επέβαιναν Τούρκοι που τον πίεζαν να συνεχίσει το ταξίδι και απειλούσαν την οικογένειά του.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε ότι βρέθηκε στην Τουρκία για να δουλέψει, αλλά κατέληξε να βοηθήσει το συμπατριώτη του στη μεταφορά των Πακιστανών.
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τους δύο κατηγορουμένους και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 222 ετών, από την οποία εκτιτέα είναι τα 25 έτη, ενώ στη συνέχεια θα απελαθούν.
Τρίτη υπόθεση
Τελευταία υπόθεση που εκδικάστηκε και είχε σχέση με διακίνηση μεταναστών ήταν εκείνη που συνέβη τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο Μαράθι Μεσσηνίας. Τότε, όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, εντοπίστηκαν στην περιοχή 35 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Όταν οι λιμενικοί βρέθηκαν στο σημείο, αντίκρισαν ένα μικρό φουσκωτό και εντός της θάλασσας ένα ιστιοπλοϊκό, όπου εντοπίστηκαν τρεις μετανάστες υπήκοοι Ιράν και Ιράκ, καθώς και δύο Ουκρανοί.
Από την πλευρά τους, οι κατηγορούμενοι Ουκρανοί δεν έκρυψαν ότι αυτοί οδηγούσαν το σκάφος, αλλά έκαναν γνωστό ότι τους είχαν προτείνει στην Τουρκία δουλειά ως πλήρωμα. Υποστήριξαν, δε, ότι θα εκτελούσαν δρομολόγια έναντι αμοιβής και όχι ανάλογα με τον κόσμο που θα μετέφεραν.
Το δικαστήριο αποφάσισε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 8 ετών στον κάθε κατηγορούμενο, καθώς και πρόστιμο ύψους 5 ευρώ ημερησίως.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση