Παραμένουν ελάχιστες οι ψηφιακές υπηρεσίες στα δικαστήρια της Καλαμάτας

Παραμένουν ελάχιστες οι ψηφιακές υπηρεσίες στα δικαστήρια της Καλαμάτας

Ολοκληρώνεται και η δεύτερη φάση πιστοποίησης των δικηγόρων  
Η δεύτερη φάση του προγράμματος της ψηφιακής πιστοποίησης των δικηγόρων της Καλαμάτας ολοκληρώνεται σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο. Ξεκίνησε την Τετάρτη και σήμερα αναμένεται άλλοι 45 δικηγόροι να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή και πιστοποίηση.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση περιλαμβάνει διάταξη ότι από το 2021 τα δικόγραφα θα κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά. Κι αυτό θα μπορούν να το κάνουν μόνο οι δικηγόροι που θα έχουν ψηφιακή υπογραφή. Η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων θα εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα, αλλά και χαρτί.
 
90 πιστοποιημένοι
Η πρώτη φάση του προγράμματος στο Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο, οπότε είχαν πιστοποιηθεί οι πρώτοι 45 δικηγόροι. Σήμερα θα πιστοποιηθούν άλλοι 45 και σύντομα θα οργανωθεί η επόμενη φάση, καθώς στόχος είναι να πιστοποιηθούν όλοι οι δικηγόροι.
Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος συνεργάτης του Δικηγορικού Συλλόγου για την υλοποίηση του έργου, Βασίλης Κότσης, από την Optimum, με την πιστοποίηση οι δικηγόροι δε θα χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία στα Δικαστικά Μέγαρα για να καταθέσουν προτάσεις ή δικόγραφα, ενώ θα μπορούν να εκδίδουν την παράστασή τους πληρώνοντας με κάρτα. Αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας την πιστοποίηση και την ψηφιακή τους υπογραφή.
Στο άρθρο 70 του υπό διαβούλευση πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προβλέπεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων από 1/1/2021. Θα αφορά και επιδόσεις αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα από την ίδια ημερομηνία, υποχρεωτική υποβολή του διοικητικού φακέλου κ.λπ.
Πάντως, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών έχει εκφράσει με ανακοίνωσή της τη δυσαρέσκειά της, διότι δεν κλήθηκε να εκθέσει τη γνώμη της σχετικά με το περιεχόμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων πριν από τη δημόσια διαβούλευση. Επί της ουσίας, έχουν αντιρρήσεις όσον αφορά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων και της ηλεκτρονικής διενέργειας των επιδόσεων, λόγω των δυσχερειών που αντικειμενικά θα προκληθούν σε κατηγορίες πολιτών που δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών ή δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτές, λόγω πιθανότητας κινδύνων διαρροής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των διαδίκων ή τρίτων, αλλά και λόγω των σοβαρών υλικοτεχνικών ελλείψεων που παρουσιάζουν οι γραμματείες των διοικητικών δικαστηρίων.
 
Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο
Πάντως, στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης από δικηγόρους, υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Είναι η μοναδική δικαστική υπηρεσία της Καλαμάτας που έχει ενταχθεί στην Ψηφιακή Δικαιοσύνη και ήδη κάποιοι δικηγόροι χρησιμοποιούν τις δυνατότητές της.
Δυστυχώς, ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει αποκτήσει το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, ούτε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δε, την τελευταία δεκαετία οι δικηγόροι μπορούν ηλεκτρονικά να παρακολουθούν μόνο την πορεία μιας δικογραφίας, ενώ ηλεκτρονικά ενημερώνονται και για τα εκθέματα των δικαστηρίων.
Με απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου, από τον Ιούλιο του 2018 δόθηκε η δυνατότητα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων σε 17 Ειρηνοδικεία της χώρας και από Σεπτέμβριο του 2018 σε άλλα δύο Ειρηνοδικεία για ορισμένες διαφορές. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται η Μεσσηνία.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη