Χασισοφυτεία: Γλίτωσαν τα ισόβια, όχι όμως και τη φυλακή πρόεδρος Κοινότητας κι ένας αλλοδαπός

Χασισοφυτεία: Γλίτωσαν τα ισόβια, όχι όμως και τη φυλακή πρόεδρος Κοινότητας κι ένας αλλοδαπός

«Στο παρά ένα» γλίτωσαν τα ισόβια, όχι όμως και τη φυλακή, ο πρόεδρος Κοινότητας της Ανατολικής Μάνης και ο αλλοδαπός που διαμένει στη Χαλκιδική, για τη χασισοφυτεία των περίπου 1.000 δενδρυλλίων και των 88 κιλών χασίς που είχε εντοπίσει η Αστυνομία το Σεπτέμβριο του 2015, αφού κρίθηκαν ένοχοι για την καλλιέργειά της. Για απλή συνέργεια κρίθηκε ένοχος ο έτερος αλλοδαπός, ενώ αθώα λόγω αμφιβολιών η σύζυγός του.
Η εκδίκαση της μεγάλης αυτής υπόθεσης ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε αργά χθες το μεσημέρι.
Οι αστυνομικοί έφτασαν τυχαία στη φυτεία, όταν έγινε καταγγελία για ρευματοκλοπή. Ακολουθώντας το παράνομο καλώδιο, έπειτα από 2 χλμ. βρέθηκαν στη φυτεία, η οποία ήταν οργανωμένη με κάθε λεπτομέρεια και μέτρο ασφάλειας. Μάλιστα, δέχτηκαν και πυροβολισμούς από άγνωστα άτομα που διέφυγαν.
 
Κατηγορούμενοι
Κατηγορούμενοι ήταν ένα ζευγάρι αλλοδαπών που κατοικεί στην ευρύτερη περιοχή και ο πρόεδρος της Κοινότητας, οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη με τη φυτεία, καθώς και άλλος ένας αλλοδαπός που διαμένει στη Χαλκιδική, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ομοεθνής του τού πρόσφερε δουλειά, αλλά όταν είδε πως πρόκειται για χασισοφυτεία, αρνήθηκε και έφυγε.
Το ζευγάρι των αλλοδαπών βρέθηκε κατηγορούμενο, καθώς στο ξηραντήριο της φυτείας οι αστυνομικοί βρήκαν μια σακούλα με πατάτες που είχε αγορασθεί από σούπερ μάρκετ της περιοχής. Από το bar code της απόδειξης από την πληρωμή με κάρτα διαπίστωσαν ότι η αγορά είχε γίνει από τη γυναίκα.
Σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο της Κοινότητας, ο οποίος είχε συνεννοηθεί με κάτοικο της περιοχής και έπαιρνε νερό με λάστιχο για τα ζώα του, οι αστυνομικοί είπαν ότι από την ίδια σύνδεση έφευγε και λάστιχο που έφτανε στη φυτεία. Σε αυτή βρέθηκε και βαρέλι με κοπριά από ζώα, ενώ τα μοναδικά που υπήρχαν στην περιοχή ήταν του προέδρου.
Για τον τρίτο αλλοδαπό κατηγορούμενο, εντοπίσθηκε αποτύπωμα σε μπουκάλι από νερό στο ξηραντήριο.
 
Ένοχοι
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή των τριών αντρών και την απαλλαγή από τις κατηγορίες της γυναίκας λόγω αμφιβολιών.
Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του άντρα αλλοδαπού για απλή συνέργεια και την απαλλαγή της γυναίκας του, όπως πρότεινε η εισαγγελέας. Επίσης, αποφάσισε την ενοχή του πρόεδρου της Κοινότητας και του αλλοδαπού από τη Χαλκιδική, όπως κατηγορούνται για τη χασισοφυτεία.
Η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές ήταν για τον πρώτο αλλοδαπό κάθειρξη 10 χρόνων και το δικαστήριο, αφού του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, του επέβαλε τελική ποινή κάθειρξης 8 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Για τον πρόεδρο της Κοινότητας και τον άλλο αλλοδαπό η εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη. Το δικαστήριο επέβαλε, τελικά, στον καθένα κάθειρξη 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ, απέρριψε την αναγνώριση κάθε ελαφρυντικού και αποφάσισε η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Της Βίκυς Βετουλάκη