Για τη χρησιμότητα της κομποστοποίησης στη μείωση των οικιακών απορριμμάτων και γενικά στην προστασία του περιβάλλοντος δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε. Και ο Δήμος Καλαμάτας το έχει καταλάβει, στηρίζοντας στο παρελθόν διάφορα προγράμματα, ανάμεσα στα οποία και το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης του Rethink Project. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει στο Δήμο είναι ότι υπάρχει ανάγκη για επίβλεψη και συντήρηση, προκειμένου να υπάρχει λειτουργικότητα και συνέχεια.
Η Μυρτώ Φοίφα, που είναι από τους εμπνευστές του προγράμματος με μερικές δεκάδες ξύλινους κάδους κομποστοποίησης σε διάφορα σημεία και γειτονιές της πόλης, υπενθυμίζει το θέμα και ενημερώνει σχετικά τονίζοντας τα παρακάτω:
«Την άνοιξη είχαμε αναφέρει ότι είχαμε την τιμή και τη χαρά να μεταφέρουμε την εμπειρία του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης σε πιο συντεταγμένη δομή τόσο στην κοντινή μας Μάνη όσο και στη μακρινή μας Σαμοθράκη… Αυτό μας είχε δώσει τότε την προσωρινή χαρούμενη ψευδαίσθηση ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει και στον ταπεινό μας Δήμο, στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, για να ξαναπάρει μπρος το Δίκτυο, μιας και οι υπηρεσίες του Δήμου από μόνες τους δε “δύνανται” να το υποστηρίξουν. Έλα όμως που “μυστήριαι αι βουλαί της περιφέρειας και άλλων” και “η ελπίδα ταξίδεψε”…
Εν τω μεταξύ, κάποιοι κομποστοποιητές από την υπερβολική και χρόνια χρήση “τα ‘χουν παίξει”, κάποιοι θέλουν συντήρηση, οι αιτήσεις για νέα σημεία είναι πάνω από 15, το οποίο και σημαίνει ότι κοντά 80 άνθρωποι θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν, plus μέρος από τα σχολεία της πόλης μας… (8 σχολεία περιμένουν κομποστοποιητές, ενώ ήδη έχουμε τοποθετήσει σε 10 σχολεία της πόλης μας).
Αυτήν τη στιγμή το Δίκτυο απαριθμεί 58 συνοικιακούς κομποστοποιητές με μέσο όρο απορρόφησης οργανικών κοντά στους 459 τόνους το χρόνο! Με άλλα λόγια, το Δίκτυο επιβάλλεται να πάρει μπρος!
Ελπίζουμε ο Δήμος να ανταποκριθεί πιο ενεργά και να συμβάλει ώστε να επιδιορθωθεί το Δίκτυο, να αποκατασταθούν οι φθορές, αλλά και να αναπτυχθεί! Όσοι κάνουν χρήση των κομποστοποιητών και έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 2721022505 και γραπτώς στο inbox της σελίδας και στο mail info@rethink-project.gr».