Να συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη μιας ομάδας ατόμων που η Πολιτεία έχει εντάξει στις ευάλωτες, τους αποφυλακισμένους, έχει ως στόχο η νέα Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης, που συγκροτήθηκε στις αρχές του έτους από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Τα εν λόγω άτομα καταφεύγουν συχνά σε κοινωνικές δομές, καθώς χρειάζονται υποστήριξη και σε ενημερωτικό και ψυχολογικό επίπεδο, αλλά και σε υλικό, αφού έχουν μείνει χωρίς δουλειές ή ακόμα και σπίτι.
Σε μια συζήτηση με την κα Αθηνά Μαγκουρίλου, κοινωνική λειτουργό του Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, μας εξήγησε ότι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές που έχουν προβλήματα με εξαρτησιογόνες ουσίες.
Οι εξαρτήσει, οι πιο δύσκολες καταστάσεις
Η κα Μαγκουρίλου σημείωσε ότι πολλές φορές καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες κυρίως της Πρόνοιας, άτομα που έχουν αποφυλακισθεί, καθώς τους κινητοποιεί η δυνατότητα παροχής επιδομάτων.
«Ερχόμενοι λοιπόν, γι’ αυτό τους βλέπουμε πιο ολοκληρωμένα. Εμείς, βέβαια, ως υπηρεσία δεν έχουμε κάποιο οικονομικό βοήθημα. Τους βλέπουμε μόνο συμβουλευτικά. Φυσικά μπορούν και εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα που είναι γι’ αυτή την κατηγορία ατόμων και τους δίδεται – με κάποιες προϋποθέσεις- και ένα εφάπαξ επίδομα με την αποφυλάκιση. Σε μας έρχονται κυρίως συμβουλευτικά, προκειμένου να δουν τα δικαιώματα που έχουν. Τους γίνεται μία αρχική ενημέρωση και τους παραπέμπουμε και σε άλλες υπηρεσίες. Τα μεγαλύτερα προβλήματα τα συναντάμε όταν έχουμε πολύ-προβληματικές καταστάσεις, όπως δηλαδή επαναλαμβανόμενες φυλακίσεις με υποτροπές ή συνυπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, όπως η χρήση της εξάρτησης από ουσίες η αλκοόλ.
Εκεί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είτε για να ξεφύγει κάποιος από αυτές, είτε για να κατευθυνθεί προς κάποια λύση. Βέβαια έχει να κάνει πάντα και με τις δυνατότητες που έχει το κάθε άτομο, τι οικογενειακό υπόβαθρο υπάρχει, τι σημεία στήριξης έχει και τι διάθεση για να βοηθήσει τον εαυτό του. Όλα αυτά έχουν πολύ μεγάλη σημασία για το αν θα καταφέρουμε τελικά να κάνουμε κάτι γι’ αυτό το άτομο», τόνισε η κα Μαγκουρίλου.
Επιτροπή
Οι εξαρτήσεις οδηγούν συνήθως και σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές, όπως οι κλοπές και η κατάσταση μπορεί να είναι συνεχώς επιδεινούμενη.
«Όταν, λοιπόν, συγκεντρώνονται πολλές καταδίκες, τότε παγιδεύεσαι. Έχουμε περιστατικά από άτομα που είχαν δουλειές και προσπαθούν να τις κρατήσουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουν από τις εξαρτήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις το οικονομικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά τους. Έχουμε αποφυλακισμένους που δεν έχουν που να κοιμηθούν ή προέρχονται από πολύ-προβληματικές οικογένειες και οι δομές μας δυστυχώς είναι τέτοιες που δεν μπορούν να δώσουν πολλά πράγματα», συμπλήρωσε.
Οι εργοδότες όταν δέχονται να απασχολήσουν αποφυλακισμένους επιδοτούνται, όμως το μεγαλύτερο τους ζήτημα είναι αν θα τους δημιουργήσει προβλήματα, κυρίως όταν υπάρχει ζήτημα εξαρτήσεων.
Ωστόσο, όπως είπε η κα Μαγκουρίλου, υπάρχει διάθεση από σημαντικό αριθμό εργοδοτών να βοηθήσει αυτά τα άτομα. Ο ρόλος της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί είναι η προετοιμασία κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν, η ενημέρωσή τους για θέματα που αφορούν στη νομική και κοινωνική τους κατάσταση, καθώς και η παροχή υποστήριξης για την ομαλή προσαρμογή τους στην κοινωνική ζωή.
Η Επιτροπή της Μεσσηνία έχει ήδη προχωρήσει σε κάποιες συνεργασίες με άλλες δομές προκειμένου να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν.
Στην επιτροπή συμμετέχουν εκτός από την κα Μαγκουρίλου, μέλη από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας, τον ΟΑΕΔ, την εκπαίδευση και από το Δήμο Καλαμάτας.
«Ο καθένας από εμάς αναλαμβάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι παρέμβασης, το οποίο έχει να κάνει με το αντικείμενο που έχουν και τα οποία είναι πολύ σημαντικά για άτομα που προσπαθούν να επανενταχθούν στην κοινωνία. Η νομική υποστήριξη είναι πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί πολλοί απ’ αυτούς έχουν υποτροπές. Ο δήμος έχει ένα υποστηρικτικό κομμάτι που αφορά και σε οικονομικό βοήθημα σε κάποιες περιπτώσεις, είτε υλικό, είτε με κάποια χρήματα, αλλά και δομές. Η εκπαίδευση έχει το δικό της ρόλο και συνδέεται και με την επαγγελματική αποκατάσταση που μπορεί να επιθυμεί κάποιος, ενώ ο ΟΑΕΔ παρέχει οικονομικό βοήθημα, αλλά και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης».
Τα μέλη της Επιτροπής, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις φυλακές της Τρίπολης για να ενημερώνονται για άτομα που κατάγονται από τη Μεσσηνία και να παραπέμπονται στην Επιτροπή. Σε δεύτερη φάση θα γίνει μία ενημέρωση προς τα κέντρα κράτησης που υπάρχουν στην Πελοπόννησο και μπορούν να συνεργάζονται με την Επιτροπή. Επίσης, θα υπάρξει επαφή για συνεργασία και με τη ΜΚΟ του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Επάνοδος» που έχει αρμοδιότητα στην επανένταξη των αποφυλακισμένων.
Της Βίκυς Βετουλάκη