Αρμονία στην “ΑΝΩTERRA” γη Αρχαία Μεσσήνη

Αρμονία στην “ΑΝΩTERRA” γη Αρχαία Μεσσήνη

Με τραγούδι και χορό σήμερα από την Claudia Delmer και την Βασιλική Τσαγκάρη
 
Την κορύφωση της αρμονίας φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό και τους ίδιους τους συντελεστές καλλιτέχνες η εκδήλωση “ΑΝΩTERRA”, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αρχαία Μεσσήνη με την Claudia Delmer στο τραγούδι και τη Βασιλική Τσαγκάρη στο χορό. Αρμονία μεταξύ της φύσης, του αρχαίου μνημείου, των τεχνών και των συναισθημάτων. Η εκδήλωση διεξάγεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας υπό την αιγίδα και χορηγία της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο…
Κατά την παρουσίαση της εκδήλωσης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, περιέγραψε αυτό που θα γίνει σήμερα ως μια “σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση”, “μια παράσταση που κινείται κυρίως στη σχέση του ανθρώπου με τη γη και που συνδέεται απόλυτα με την ενέργεια που εκπέμπει ο αρχαιολογικός χώρος”.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, εκπρόσωπος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, σημείωσε ότι είναι μια εκδήλωση “πρωτότυπη, καλύπτει κατ’ ουσία όλο τον αρχαιολογικό χώρο, δεν είναι στατική, κινείται. Υπάρχει μια διαδραστική σχέση ανάμεσα στο κοινό που θα παρακολουθεί αυτές τις δύο καλλιτέχνιδες. Και φυσικά, έχει σχέση με κάτι το γήινο, η γη είναι μια πανάρχαια γονιμοποιός δύναμη”.
Η ίδια η Claudia Delmer σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η Αρχαία Μεσσήνη είναι χώρος που την εμπνέει, “είναι χώρος που σε κάνει να νιώθεις αρμονία, ευδαιμονία, ισορροπία”. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε μια εμπειρία που είχε πέρσι, όταν επισκέφθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη την έκθεση γλυπτών του Γιώργου Ζογγολόπουλου και του Γιώργου Χουλιαρά: “Όταν ήρθα στο χώρο και βλέποντας την έκθεση ένιωσα ψυχική ανάταση και κρυφοτραγουδούσα. Κάποια στιγμή σταμάτησα και τότε άκουσα μια γυναίκα να μου λέει πολύ ευγενικά ‘σας παρακαλώ μη σταματάτε'”. Αυτό ήταν ίσως το πρώτο σημάδι, συνέχισε η κα Delmer, για να ξεκινήσει να σχεδιάζεται η αυριανή εκδήλωση.
Η κα Μηλίτση-Κεχαγιά, αναφερόμενη γενικότερα στη χρήση αρχαιολογικών χώρων, όπως η Αρχαία Μεσσήνη, σημείωσε ότι “στηρίζουμε ενεργά, ενθαρρύνουμε, προωθούμε τέτοιες καλλιτεχνικές δράσεις που προσφέρουν στους θεατές μια βιωματική προσέγγιση και άλλη ανάγνωση του αρχαιολογικού χώρου, ζωντανεύουν τον αρχαιολογικό χώρο και εισδύουν στην καθημερινότητά μας”.
Επίσης, ο κ. Θέμελης σημείωσε: “Δε σας κρύβω ότι και οι δύο καλλιτέχνιδες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες, αγωνιούν για την επιτυχία του δρώμενου, έχουν έρθει πάμπολλες φορές στην Αρχαία Μεσσήνη, έχουν κάνει πρόβες. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι ζωντανό, που έχει σχέση με το ζητούμενο, που είναι τα μνημεία της Αρχαίας Μεσσήνης να έχουν μια χρήση συμβατή σήμερα με αυτή που είχαν στην αρχαιότητα. Ολόκληρος ο χώρος έχει μια θεατρικότητα και μια ενέργεια που επηρεάζει τους καλλιτέχνες, τους εμπνέει για να συνθέσουν κάτι καινούργιο”.
Τέλος, στο δρώμενο θα λάβουν επίσης μέρος οι ξεχωριστοί μουσικοί Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα), Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Τάσος Πούλιος (κανονάκι) Σόλις Μπαρκή (κρουστά).