Ο Κ. Στρατής για Αρχαία Μεσσήνης: Το όραμα και η πίστη μπορούν να “ξαναστήσουν τον κόσμο”

Ο Κ. Στρατής για Αρχαία Μεσσήνης: Το όραμα και η πίστη  μπορούν να “ξαναστήσουν τον κόσμο”

Το περασμένο Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Στρατής, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Γ. Ζογγολόπουλου και Γ. Χουλιαρά με τίτλο «ΜΕΣΣΑΝΑ» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, απευθύνοντας τον ακόλουθο χαιρετισμό:
«Με μεγάλη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση να παραστώ στα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης ΜΕΣΣΑΝΑ σε έναν εμβληματικό χώρο, όπως η Αρχαία Μεσσήνη. Δύο είναι τα σημεία που θα ήθελα να τονίσω.
Πρώτον, η Αρχαία Μεσσήνη αποδεικνύει πως το όραμα και η πίστη, ειδικά αν συνοδεύονται με γνώση και πολλή δουλειά, μπορούν να αποτελέσουν “επαναστατικές δυνάμεις”. Δηλαδή, μπορούν να “ξαναστήσουν” τον κόσμο. Να τον αλλάξουν.
Έχοντας να επισκεφτώ την Αρχαία Μεσσήνη σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνω εντυπωσιασμένος από το έργο που έχει συντελεστεί. Ευχαριστούμε, λοιπόν, την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και όσους έχουν εργαστεί μαζί του εδώ. Ας θυμηθούμε και τον Αναστάσιο Ορλάνδο που πρώτος έβαλε το λιθαράκι και του παρέδωσε τη σκυτάλη.
Δεύτερον, η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα (σ.σ. το περασμένο Σάββατο), πραγματώνει το όραμα για την “κοινωνικοποίηση” της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δηλαδή, την περαιτέρω ένταξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη κοινωνική ζωή. Αλλά και για τη σύνδεση της με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μια σύνδεση αμοιβαία επωφελή. Μια σύνδεση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στηρίζει απόλυτα.
Ευχαριστούμε, λοιπόν, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και τον Γ. Χουλιαρά, καθώς και την επιμελήτρια και τους υπόλοιπους συντελεστές, για την εξαιρετική έκθεση που μας έχουν προσφέρει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να θυμίσω ότι τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν χρονικά με τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τομής στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 40% των εισιτηρίων και το 55% των εσόδων.
Μαζί με αυτούς τους παγκόσμια γνωστούς χώρους και μουσεία, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων συνειδητά επέλεξαν για την πρώτη φάση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την Αρχαία Μεσσήνη. Κι αυτό, γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορεί και της αξίζει να καταστεί σημαντικός προορισμός. Προορισμός τουριστικός, περιηγητικός, εκπαιδευτικός και πάνω απ’ όλα προορισμός ψυχαγωγίας, με την κυριολεκτική σημασία του όρου».