Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και της ΓΣΕΕ, οι οποίες κορυφώθηκαν το βράδυ, με τη βράβευση παλιών συνδικαλιστών, πρώην μελών διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου και με συναυλία στο λιμάνι με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Διονύση Σαββόπουλο.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.
Στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου εξειδικευμένοι νομικοί και σύμβουλοι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ παρείχαν από το πρωί πληροφόρηση σε συνταξιούχους και εργαζόμενους για ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με τη σύνταξη, την ασφάλιση, τις αποδοχές και άλλα δικαιώματά τους. Οι νομικοί με τους συμβούλους του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ βρέθηκαν στο Εργατικό Κέντρο και απάντησαν, με εχεμύθεια, στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που τους επισκέφθηκαν.
Στις 6.30 περίπου το απόγευμα ξεκίνησε η μεγάλη εκδήλωση, με καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σωτήρη Τσώνη και ομιλία από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.
Ακολούθησε ομιλία του Παναγή Κουμάντου, πρώην μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και πρώην δημάρχου Καλαμάτας, με θέμα «100 χρόνια Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας».
Κατά τη διάρκεια της ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας προχώρησε σε μιαν ιστορική αναδρομή του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής, κατέθεσε προτάσεις για το μέλλον του εργατικού κινήματος, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί φραστικά στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα για την ονομασία της αίθουσας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας ως “Θόδωρος Αγγελόπουλος”.
Όπως σχολίασε: “Θέτω τις μικρές μου δυνάμεις στη διάθεση του προεδρείου του Ε.Κ. Καλαμάτας υπό μία προϋπόθεση. Δεν επιθυμώ να παρευρεθώ ξανά στη παρούσα αίθουσα συνεδρίων του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας που φέρει το όνομα θεατράνθρωπου, τον οποίο τιμώ ως εργάτη του πολιτισμού, γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι αποφάσισαν με το έτσι θέλω να θέσουν το όνομά του σε λάθος τόπο. Δε γνωρίζω αν οι εμπνευστές αυτού του ανοσιουργήματος είχαν την πρόθεση να νοθεύσουν τους εργατικούς αγώνες και να προσβάλουν βάναυσα τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν στον ιερό αγώνα.
Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας δε θα επιτρέψει στους πλαστογράφους της ιστορίας να φέρουν σκόπιμη σύγχυση και να διασύρουν την εργατική τάξη.
Στην Καλαμάτα υπάρχει πλήθος από αίθουσες ιδιοκτησίας του Δημοσίου και του Δήμου Καλαμάτας που θα μπορούσαν να τις βαπτίσουν με τα ονόματα ανθρώπων του θεάματος.
Στο όνομα της ιερής μνήμης των αγωνιστών, που έθεσαν την ίδια τη ζωή τους ενέχυρο στην τιμημένη πάλη για το δίκαιο του εργάτη, η εργατοϋπαλληλική τάξη της Καλαμάτας, χωρίς παραταξιακές εξαιρέσεις, απαιτεί την άμεση απομάκρυνση της απαράδεκτης πινακίδας από την είσοδο του Ε. Κ. Καλαμάτας».
Μετά υπήρξε ομιλία με θέμα “Το μέλλον της Εργασίας” από τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργο Αργείτη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση των εξής παλιών συνδικαλιστικών στελεχών: Πέτρος Τσαπραλής, Γιώργος Μπένος, Αντώνης Βιδάλης, Αλέξανδρος Μπακής, Παναγιώτης Θεοδώρου, Παναγιώτης Κορομηλάς, Παναγής Κουμάντος, Χαράλαμπος Λαζαρακόπουλος, Αλέξανδρος Τσαρμπόπουλος, Αναστασία Τριανταφύλλου, Γιάννης Μπούρας, Ελένη Τριανταφυλλίδη, Παναγιώτης Τσουμπράκος, Παναγιώτης Κατσαμπάνης, Γιάννης Χιώτης, Γιάννης Λυριτζής, Γρηγόρης Φουρναράκος, Χρήστος Γιαννουλέας, Περικλής Κολόζης, Γιάννης Μασουρίδης, Αναστάσιος Κατσαρός, Γεώργιος Κώτσαρης, Γεώργιος Δημητρόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Γεώργιος Τσέκερης, Παναγιώτης Ψυλάκης, Γεώργιος Φράγκος.
Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ είχε ανακοινώσει ότι δε συμμετέχει στην εκδήλωση, την οποία χαρακτηρίζει καλοπληρωμένη φιέστα, τονίζοντας ότι δε δέχεται το τσουβάλιασμα συνδικαλιστών που αγωνίστηκαν για τα ταξικά συμφέροντα με τους συνδικαλιστές που με τη στάση τους υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Η συναυλία, τέλος, με τον Διονύση Σαββόπουλο και τη Μαρία Φαραντούρη ξεκίνησε στις εννιά περίπου το βράδυ στο λιμάνι, στην προβλήτα όπου ήταν ο μεγάλος γερανός.
Α.Π.