Συνεχείς οι προσπάθειες για αποχαρακτηρισμό του τόνισε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσώνης
Το θέμα της επικινδυνότητας του διατηρητέου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καπετάν Κρόμπα & Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Μεσσήνης, έθεσε εκ νέου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιώργος Αθανασόπουλος.
Ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση καθημερινά είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς πέφτουν στο δρόμο κομμάτια από το κτήριο, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί τι γίνεται με την «άρση» του όρου διατηρητέου που είχε επιχειρήσει η Δημοτική Αρχή στις αρχές του 2015.
Στον Γιώργο Αθανασόπουλο απάντησε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ρίχνοντας «καρφιά» προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Αρχικά ο δήμαρχος υπενθύμισε ότι το εν λόγω κτήριο, που βρίσκεται σ’ ένα πολύ σημαντικό σημείο για ολόκληρη τη Μεσσήνη, απασχόλησε τη Δημοτική του Αρχή από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβαν την εξουσία. Το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να θέσουν την «άρση» του όρου διατηρητέου…
Σ’ αυτό το σημείο ο δήμαρχος εξαπέλυσε βολές σε όσους έσπευσαν να επωφεληθούν κατά το παρελθόν του νόμου της αειμνήστου υπουργού Μελίνας Μερκούρη, χαρακτηρίζοντας τις ιδιοκτησίες τους διατηρητέα με σκοπό να καρπωθούν χρήματα για ανακαινίσεις.
Στη συνέχεια σημείωσε ότι τουλάχιστον 10 με 15 φορές έχει επισκεφθεί το υπουργείο Πολιτισμού και έχει συναντηθεί με αρκετούς υπουργούς στην προσπάθεια να αρθεί ο όρος διατηρητέο γι’ αυτό το κτήριο.
Τελικά, όμως, το ΚΑΣ που προσέφυγε ο Δήμος Μεσσήνης έβγαλε απόφαση που διατηρεί το κτήριο ως διατηρητέο. Μάλιστα, ο δήμαρχος τόνισε ότι είπε προς τους αρχαιολόγους ότι δεν μπορεί άνθρωπος να περάσει από κάτω, για να λάβει την απάντηση «να αλλάξει δρόμο…», και όταν τους είπε ότι δεν μπορεί να αλλάξει δρόμο γιατί έχει πολυκατοικίες, υπογράμμισε ότι του απάντησαν επί λέξει: «Να γκρεμίσετε τότε τις πολυκατοικίες».
Σ’ αυτό το σημείο τόνισε ότι, αν συμβεί ατύχημα, δεν επιβαρύνεται νομικά ο Δήμος Μεσσήνης, αλλά ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, καθώς πρόκειται για ιδιωτική περιουσία, κάτι που ξεκαθαρίζεται και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για το ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του κτηρίου.
Ο κ. Τσώνης πρόσθεσε ότι κατέφυγε και στους καλύτερους μηχανικούς και νομικούς που ειδικεύονται σ’ αυτά τα ζητήματα, αλλά το κόστος για μια μελέτη συντήρησης, όπως είδαν, είναι στα 12 χιλ. ευρώ. Απευθύνθηκε τότε στον ιδιοκτήτη που του απάντησε να τα πληρώσει ο Δήμος και αναρωτήθηκε πώς ο Δήμος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Επισήμανε, δε, ότι ο ιδιοκτήτης έχει βάλει ταμπέλα «Πωλείται» στο κτήριο, αλλά κανείς δεν πρόκειται να δώσει ούτε 100 ευρώ για να το αγοράσει.
Κλείνοντας την ενημέρωσή του προς το Σώμα σημείωσε ότι ο ίδιος προτίθεται ακόμα και να πληρώσει από την τσέπη του τους μηχανικούς αν υπάρχει ελπίδα να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέο το κτήριο, ωστόσο σημείωσε ότι κάτι τέτοιο έχει πιθανότητες λιγότερο από 5%.
Του Κώστα Γαζούλη