Η συνέπεια και η μεθοδικότητα των παραγωγών της Τριφυλίας αποτέλεσαν και φέτος το κλειδί για να κερδίσουν την αγορά στον τομέα της ντομάτας και του αγγουριού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στο φινάλε της καλλιεργητικής περιόδου, όσοι επένδυσαν στα δύο αυτά προϊόντα είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Αργυρίου στην εφημερίδα “Ύπαιθρος Χώρα”.
Σε ό,τι αφορά τα αγγούρια, υπάρχει καλλιέργεια σε έκταση 1.000 στρεμμάτων με παραγωγή 22.000 τόνων, ενώ για την ντομάτα η παραγωγή της γίνεται σε έκταση 1.100 στρεμμάτων, με την παραγωγή να φτάνει τους 20.000 τόνους.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, «η τιμή της κατά μέσον όρο ήταν 75 λεπτά και η κατανάλωσή της έγινε κατά βάση στην εσωτερική αγορά. Αντιθέτως, το αγγούρι, τα τελευταία χρόνια, κατευθύνεται κυρίως στην αγορά της Βουλγαρίας και έχει αναπτυχθεί ένας εξαγωγικός προσανατολισμός». Το αγγούρι της Τριφυλίας και των Φιλιατρών θεωρούνται ξεχωριστής ποιότητας, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής.
Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος θα επισημάνει, τέλος, ότι αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι παραγωγοί της περιοχής, αφού «είναι νέα παιδιά, ανοιχτά στις σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις, αλλά και εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Η άριστη συνεργασία που έχουν με το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, φέρνει εξαιρετικά αποτελέσματα».
Η καλλιέργεια μακριού αγγουριού έχει προβάδισμα, αφού βρίσκει πιο εύκολα αγορές στο εξωτερικό. Η τιμή του κυμάνθηκε από 30 έως 50 λεπτά, αλλά η συνήθης τιμή είναι 35-40 λεπτά το κιλό.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παρασκευόπουλος θα επισημάνει: «Για να μπορέσουμε να έχουμε μια δυναμική στις αγορές και να οργανωθούμε σε υψηλό βαθμό, είναι προαπαιτούμενο η αύξηση των θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων. Δεν μπορούμε με 3.000 στρέμματα να έχουμε υψηλούς στόχους. Οφείλουμε σε πρώτη φάση να φτάσουμε τουλάχιστον τα 5.000 στρέμματα».