Σχεδόν 5 ώρες συνεδρίασης χρειάσθηκε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να εκδώσει απόφαση για τους 30 κατηγορουμένους στη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων στο Γύθειο.
Ειδικότερα, αθώωσε έξι από τους κατηγορουμένους, ενώ καταδίκασε 24 για συμμετοχή σε συμμορία, μετατρέποντας την κατηγορία που είχαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Από αυτούς τους 24, τέσσερα άτομα καταδικάσθηκαν και για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία, έντεκα και για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία, δύο και για λαθρεμπορία κατά συναυτουργία και οι επτά μόνο για συμμετοχή στη συμμορία.
Μεγαλύτερες ποινές επιβλήθηκαν σε όσους καταδικάσθηκαν για άμεση συνέργεια στη λαθρεμπορία και στους δύο υπαξιωματικούς του Λιμενικού. Απ’ όσους καταδικάσθηκαν, το δικαστήριο αποφάσισε πέντε να οδηγηθούν στις φυλακές, ενώ για τους υπολοίπους η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Συμμορία
Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πέρυσι στη Λακωνία και είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω της εμπλοκής των νυν και πρώην ένστολων. Μάλιστα, από τους 30 κατηγορουμένους, οι έντεκα ήταν προφυλακισμένοι, ανάμεσά τους οι δύο λιμενικοί και ο ένας συνταξιούχος αστυνομικός, θείος του ενός λιμενικού.
Στις 20 Μαρτίου 2013, αστυνομικοί του Γυθείου εντόπισαν ένα αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή του Κότρωνα. Ξημερώματα της επομένης εντόπισαν φορτηγό σε δρόμο από τον οποίο υπάρχει πρόσβαση σε μικρό κόλπο, το οποίο και ήταν φορτωμένο με 448.000 πακέτα τσιγάρων. Εκεί συνέλαβαν τρία άτομα. Στο ύποπτο επιβατικό αυτοκίνητο, που λειτουργούσε ως προπομπός, συνέλαβαν άλλα τέσσερα άτομα.
Τα λαθραία τσιγάρα είχαν ξεφορτωθεί από πλοίο που είχε φτάσει στην περιοχή ταξιδεύοντας από Τουρκία και μετά συνέχισε προς Σύρο και Μήλο. Δύο ημέρες μετά κατελήφθη από τις λιμενικές αρχές, την ώρα που προσπαθούσε να εκφορτώσει λαθραία τσιγάρα σε άλλο πλοίο.
Οι επτά συλληφθέντες προφυλακίσθηκαν, όμως τα τηλέφωνα συνέχιζαν να «μιλούν» και ο κοριός της ΓΑΔΑ αποκάλυψε το ρόλο κι άλλων ατόμων. Λίγους μήνες μετά, το Νοέμβριο, η Ασφάλεια προχώρησε στην εξάρθρωση όλης της ομάδας, η δράση της οποίας εκτιμάται ότι είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από το 2011.
Ποινές
Ο ένας υπαξιωματικός του Λιμενικού, που ήταν και υπεύθυνος Γραφείου Ασφαλείας, κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία δια παραλείψεως και συμμετοχή σε συμμορία, και καταδικάσθηκε σε 9 χρόνια κάθειρξης, χωρίς η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Ο δεύτερος υπαξιωματικός του Λιμενικού κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία και του επιβλήθηκαν 9 χρόνια κάθειρξης, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Ο ειδικός φρουρός κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή σε συμμορία και καταδικάσθηκε σε 3 χρόνια φυλάκισης με 3ετή αναστολή.
Από τους δύο πρώην αστυνομικούς, ο ένας κρίθηκε αθώος, ενώ ο δεύτερος ένοχος για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία και καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών. Το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ορίζοντάς του εγγύηση 5.000 ευρώ και επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους.
Τέλος, στο συνταξιούχο αστυνομικό, για απλή συνέργεια σε λαθρεμπορία και συμμετοχή σε συμμορία, επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών, ενώ ορίσθηκε εγγύηση 5.000 ευρώ και περιοριστικοί όροι για να αφεθεί ελεύθερος.
Ο κατηγορούμενος ως αρχηγός της όλης ιστορίας καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 χρόνων και επέστρεψε στις φυλακές.
Ο κατηγορούμενος ως υπαρχηγός καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών και επίσης επέστρεψε στις φυλακές. Κατηγορούμενος επίσης ως υπαρχηγός της συμμορίας καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 11 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Τέλος, σε όσους καταδικάσθηκαν για απλή συνέργεια στη λαθρεμπορία, επιβλήθηκαν ποινές 6 ετών κάθειρξης, ενώ 7 ετών σε όσους καταδικάσθηκαν για άμεση συνέργεια. Σε φυλάκιση 2 ή 3 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάσθηκαν όσοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για συμμετοχή στη συμμορία.
Της Βίκυς Βετουλάκη