Παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας η «Πειραματική Σκηνή»

Παρουσιάζει τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας η «Πειραματική Σκηνή»

Από Τρίτη 3 έως Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019 στις 9 το βράδυ
  
 
Ο Ευριπίδης στα 415 π.Χ., με τις «Τρωάδες» έγραψε ένα αντιπολεμικό αριστούργημα για να  κατακρίνει την πολιτική των Αθηναίων για το προκλητικό ανοσιούργημα που είχαν διαπράξει λίγους μήνες πριν εναντίων των Μηλίων καθώς και για την Σικελική Εκστρατεία που προετοίμαζαν.
   Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στο στρατόπεδο των Αχαιών, στα παράλια της λεηλατημένης Τροίας. Εκεί, παρακολουθεί την τύχη των γυναικών της Τροίας, αφού η πόλη τους είχε λεηλατηθεί, οι άντρες τους είχαν σκοτωθεί και οι οικογένειές τους έχουν αφανισθεί. Οι αιχμάλωτες Τρωαδίτισσες και η βασίλισσά τους, Εκάβη, θρηνούν για τα δεινά τους.
Όσες γυναίκες έχουν απομείνει ζωντανές από την ξεκληρισμένη βασιλική οικογένεια θα δοθούν δώρο στους Αχαιούς, ενώ ο εγγονός της Εκάβης, ο μικρός Αστυάνακτας, γκρεμίζεται από τα τείχη, θύμα της σκληρότητας των κατακτητών. Οι φλόγες αφανίζουν την Τροία και οι γυναίκες, απελπισμένες, οδηγούνται στα πλοία που θα τις μεταφέρουν πέρα από το Αιγαίο, μακριά από την πατρίδα τους, σκλάβες στα σπίτια των νικητών.                                                                                        
Ο Ευριπίδης, επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η τραγωδία ΤΡΩΑΔΕΣ είναι μία από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες του Ευριπίδη. Είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ για τις φρικαλεότητες του πολέμου και ένα σπαρακτικό αίτημα για αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.
 
Την  επιλέξαμε και την παρουσιάζουμε με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς
 
Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού, η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση, τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου και η διαδασκαλία τν χορικών της Κατερίνας Πετρουλάκη.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και το μειωμένο 7 ευρώ.
Πληροφορίες για την παράσταση στα τηλέφωνα: 2721021653, 6977437279, 6971540971