Πρόβλημα με τα κουνούπια σε περιοχές της Μεσσηνίας

Πρόβλημα με τα κουνούπια σε περιοχές της Μεσσηνίας

Επιδείνωση μετά τις βροχές και την άνοδο της θερμοκρασίας 
Όταν πριν από τρεις μήνες περίπου γράφαμε ότι θα πρέπει φέτος να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα των κουνουπιών, έπειτα και από συνεχή τηλεφωνήματα δημοτών από την ευρύτερη περιοχή του Ασπροχώματος, υπήρξαν ορισμένοι που θεώρησαν το δημοσίευμα «υπερβολικό», αφού υποστήριζαν πως έγκαιρα έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Φαίνεται, όμως, ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν και ο πλέον σωστός, με αποτέλεσμα σήμερα να διαπιστώνεται πρόβλημα με τα κουνούπια σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.  Χθες, μας έλεγε πολίτης ότι από την περιοχή του Αγίου Ανδρέα και προς τα ανατολικά το πρόβλημα έχει γίνει, ιδιαίτερα, ενοχλητικό. Στην Καλαμάτα, δε, υπάρχουν πολλά παράπονα από την περιοχή του Ασπροχώματος.
Οι εμπλεκόμενοι τα φορτώνουν στους Δήμους που αδιαφόρησαν να κάνουν ελέγχους, γιατί είχαν «στραμμένο το ενδιαφέρον τους» στην προεκλογική περίοδο.
Στο Ασπρόχωμα, σύμφωνα με κατοίκους, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, ιδίως τις τελευταίες ημέρες που και έβρεξε και ανέβηκε η θερμοκρασία, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των κουνουπιών.
Η καταπολέμηση των κουνουπιών γίνεται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία «Πελοπόννησος», που ελέγχεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Φέτος η διαδικασία για την καταπολέμηση των κουνουπιών, η οποία συνδέεται όχι μόνο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και με τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου, ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Ωστόσο, για να υπάρχουν τα καλύτερα αποτελέσματα, απαιτείται η συνδρομή των Δήμων, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τον εντοπισμό εστιών κουνουπιών. Μέχρι τώρα, όμως, οι περισσότεροι Δήμοι δεν έχουν δείξει την απαιτούμενη ανταπόκριση.
Τις προηγούμενες ημέρες, δε, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, με επιστολή του προς την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τα έντονα προβλήματα που δημιουργούνται σε όλες τις περιοχές του Δήμου Μεσσήνης από τα κουνούπια. Ζητούσε, δε, να απαιτήσει από τον ανάδοχο να εφαρμόζει με ακρίβεια το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση, και να προβεί σε περικοπή της αμοιβής του για την πλημμελή εφαρμογή του.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη