Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικές οικογένειες, «η οικογένεια των Αλεξάκηδων»

Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικές οικογένειες, «η οικογένεια των Αλεξάκηδων»

Ο πύργος των Αλεξάκηδων βρισκόταν στη δυτική πλευρά της εκκλησίας της Υπαπαντής, στο σημείο που σήμερα βρίσκονται οι οκτώ προτομές των Μητροπολιτών μας.

Αυτό βεβαιώνεται από δύο στοιχεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας.
Το ένα είναι ένα παλαιό τοποσχεδιάγραμμα, που το δημοσιεύει ο ιστορικός μας Πότης Οικονομάκης στο βιβλίο του «Το τζαμί και η σάλπηξ ελληνική του 1821», σελίς 13.

Το δεύτερο στοιχείο είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, που δηλώνει με την παρουσία του ότι ήταν το ιδιόκτητο εκκλησάκι της οικογένειας των Αλεξάκηδων.

Η οικογένεια αυτή υπήρξε προεπαναστατική, δεδομένου ότι αναφέρεται ιστορικά πως ο Αλέξης Αλεξάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα μεν, αλλά εγκαταστάθηκε στη Μόσχα. Όμως, με την έκρηξη της επανάστασης του 1821, πούλησε όλη του την περιουσία και ήρθε στην Ελλάδα. Πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον αγώνα  και με δικές του δαπάνες συντηρούσε σώμα αγωνιστών.

Μετά την απελευθέρωση, ονομάσθηκε, τιμής ένεκεν, ταγματάρχης.
Εν συνεχεία εμφανίζεται ο Ανδρέας, ο οποίος γεννήθηκε το 1797 στη Σελίνιτσα της Μεσσηνιακής Μάνης. Κι αυτός αγωνιστής και εκατόνταρχος του 1821.

Ο Ηλίας Αλεξάκης υπήρξε Καλαματιανός δημοσιογράφος το 1881. Εξέδωσε εδώ την εβδομαδιαία εφημερίδα «Διαμαρτύρησις», με την οποία ασκούσε πολεμική κατά του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

Ο Ιωάννης Αλεξάκης υπήρξε στρατιωτικός. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1889. Σπούδασε στη Σχολή υπαξιωματικών και το 1914 έγινε ανθυπολοχαγός. Φοίτησε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στην Ανωτέρα Σχολή Επιμελητείας στο Παρίσι.
Απεστρατεύθη το 1948 με το βαθμό του υποστρατήγου. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μ. Ασία και ακόμα στην αλβανική εποποιία κατά των Ιταλών επιδρομέων.
Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα.

Λεπτομέρεια:
Ο εικονιζόμενος Βασίλειος Αλεξάκης γιατρός, ήταν γιος του δημοσιογράφου Ηλία και της συζύγου του Σοφίας. Τα οστά τω γονέων του βρέθηκαν πλησίον της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων κατά την επέκταση της πλατείας της Υπαπαντής.  Κατόπιν μεταφέρθηκαν από τους απογόνους του στον οικογενειακό τους τάφο στο Κοιμητήριο της πόλης μας.

Για την ιστορία της πόλης
Βασίλης Ι. Μανιάτης