Ξεκινούν αύριο οι “Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας”

Ξεκινούν αύριο οι “Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας”

Χορεύοντας με τις αρχαιότητες

Ξεκινά αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Όταν η πόλη χορεύει, οφείλεις να συντονιστείς κι εσύ στο ρυθμό της. Εξαιρετική, λοιπόν, η πρωτοβουλία της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να συντονιστεί στην ατμόσφαιρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και να οργανώσει από αύριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας περιοδική έκθεση με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας».
Ακολουθώντας οι επιμελητές της έκθεσης τις έννοιες κίνηση, ρυθμός, τελετουργία, όρχηση, κάθαρση, στη διαχρονία τους, συνέθεσαν τις όψεις του πολύπτυχου της μουσικοχορευτικής τέχνης.
Το χορό τον χρησιμοποιούν, όπως οι ίδιοι διατείνονται, ως εννοιολογικό όχημα για την παρουσίαση αρχαίων αντικειμένων, συμβόλων, εννοιών, γραπτών μαρτυριών που προέρχονται από τη Μεσσηνία και συνδέονται με τη μουσική και το χορό.
Η επιλογή τους να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό και να δείξουν πως υπάρχει σημείο επικοινωνίας μεταξύ αρχαιότητας και σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής στην Καλαμάτα, είναι απολύτως συνειδητή. Η έκθεση θα περιλαμβάνει αρχαία αντικείμενα από τις μόνιμες εκθέσεις των μουσείων της Μεσσηνίας, αλλά και υλικό από τις ανασκαφές της Αρχαίας Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορος, που θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Για να γίνει περισσότερο απτή η σχέση με το σήμερα, η έκθεση θα πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό της Ζουζούς Νικολούδη, φωτογραφίες και βίντεο από παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φωτογραφίες από το αρχείο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, μαγνητοσκοπημένη έκθεση φωτογραφίας «NELLY’S Σώμα και Χορός», συνεντεύξεις Ελλήνων χορογράφων και αφιερώματα στη σύγχρονη χορευτική δημιουργία.
Για τα εγκαίνια επιφυλάσσουν ένα χορευτικό δρώμενο «Lux Aeterna» από τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας.
Η πρωτοβουλία, βεβαίως, ανήκει στην προϊσταμένη της Εφορείας Άννα-Βασιλική Καραπαναγιώτου, ενώ τη μουσειολογική μελέτη υπογράφουν οι: Μαίρη Τσουλάκου (αρχαιολόγος), Πένυ Τσακανίκου (αρχαιολόγος) και Χρυσαυγή Ιορδανίδου (αρχιτέκτων μηχανικός), οι οποίες σχεδίασαν την έκθεση, υπό την εποπτεία της προϊσταμένης Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων ΛΗ’ ΕΠΚΑ, Δήμητρας Πίκουλα.