Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας: Μια σπουδαία διοργάνωση ξεκινά στην πόλη

Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας: Μια σπουδαία διοργάνωση ξεκινά στην πόλη

Το πρώτο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεατρικού Δράματος Καλαμάτας θα κάνει πρεμιέρα την προσεχή Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα σχολείο που σχεδίασαν τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας» σε συνεργασία με το Theatre Alive. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Andrew Visnevski, ο οποίος μάλιστα θα διδάξει.
Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, το Ίδρυμα Καπεταν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, το Mataroa, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Καλαμάτας, η «Φάρις» και η Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας.
Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων «Μαρία Κάλλας» του ΜΣΚ και υπεύθυνος του προγράμματος Kalamata Drama International Summer School KaDISS 2019 (KaDISS 2019), Γιώργος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι το πλέον οργανωμένο πλαίσιο εντατικής εκπαίδευσης στο θέατρο, όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Όπως έκανε γνωστό, έφτασαν πάνω από 60 αιτήσεις ατόμων που ήθελαν να μαθητεύσουν, αλλά έπειτα από αξιολόγηση επιλέχθηκαν 8 άτομα που θα φτάσουν στην Καλαμάτα από την Κύπρο, την Αθήνα, το Λονδίνο, τη Βιέννη και το Παρίσι και θα μείνουν στην πόλη μας για 3 εβδομάδες.
Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ακόμα ότι υπήρξε επικοινωνία με το Εθνικό Θέατρο και τέσσερις από τους μαθητές είναι σε αυτό, δύο από τη Σχολή Σκηνοθεσίας και δύο από τη Δραματική Σχολή.
Με τα σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του σχολείου, Andrew Visnevski, δήλωσε ότι πάρα πολλές ιδέες παραμένουν ιδέες και δεν υλοποιούνται, εκτός αν βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ιδέα θα υλοποιηθεί, αφού τα μέλη του Συλλόγου «Μαρία Κάλλας» αποτέλεσαν τους κατάλληλους ανθρώπους και για αυτό το λόγο ξεκίνησε ευχαριστώντας τους.
Ο φορέας που ο κ. Visnevski εκπροσωπεί είναι ο Theatre Alive και πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει έδρα το Λονδίνο. Σκοπός του είναι η παραγωγή καινοτόμων προτάσεων που αφορούν στο θέατρο, καθώς και η υποστήριξη και, κυρίως, η εκπαίδευση νέων καλλιτεχνών.
Έτσι προέκυψε η συνεργασία του Συλλόγου με το Theatre Alive και φτάνουμε στο Kalamata Drama. Στόχος του Andrew Visnevski είναι το θερινό αυτό σχολείο να γίνεται ετήσια. Επίσης επιθυμία του είναι να γίνονται εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά και να στηρίζονται επαγγελματίες ή άτομα που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες στο χώρο των παραστατικών τεχνών.
Αυτό που, όπως εξήγησε, κάνει ξεχωριστό το Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας είναι η δομή των μαθημάτων, που είναι αυστηρή και διαμορφωμένη από επαγγελματίες στο είδος τους καθηγητές. Καθηγητές που, όχι μόνο κάνουν το μάθημά τους και προσπαθούν να εξελίξουν τον κάθε μαθητή, αλλά έχουν συνεργασία μεταξύ τους, ώστε με το πέρας των μαθημάτων να έχουν ενισχυθεί ο ίδιος, οι ικανότητες, αλλά και οι δυνατότητές του.

Οι τομείς του σχολείου και ο Σαίξπηρ
Όσο για τις κατηγορίες και τα μαθήματα του σχολείου, ο Andrew Visnevski είπε ότι χωρίζονται σε 4 τμήματα. Η αρχή γίνεται με τη βάση του Ευρωπαϊκού Θεάτρου, που για τον ίδιο είναι το κλασσικό δράμα, το αρχαίο δράμα και ο Σαίξπηρ. Με το αρχαίο δράμα να είναι η καθημερινή ζωή και από την άλλη ο Σαίξπηρ να καλύπτει τα ανθρωπιστικά ζητήματα.
Κίνηση και φωνή θα διδάξουν στους μαθητές η Gabrielle Moleta και η Adrienne Thomas, ενώ η Αργυρώ Χιώτη θα διδάξει κλασσικό θέατρο.

Ένας ακόμα στόχος και η επιλογή της Καλαμάτας
Ένας ακόμα στόχος που έχει θέσει ο Andrew Visnevski είναι το σχολείο να μπορέσει να ανοιχτεί στην κοινωνία της Καλαμάτας, ενώ σχετικά με την επιλογή της, είπε ότι θέλει να αποδείξει ότι δεν υστερεί σε κάτι, μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά σε όλα και συνεχώς αναπτύσσεται.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση