Κλείνει τους ακατάλληλους χώρους ο Δήμος Καλαμάτας

Κλείνει τους ακατάλληλους  χώρους ο Δήμος Καλαμάτας

Παράταση στην προθεσμία πιστοποίησης ζητούν οι δήμαρχοι
Με αφορμή έγγραφο του μέχρι πρότινος υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων. Με το έγγραφο αυτό, που έφερε ημερομηνία 29 Μαΐου 2014, ζητούνταν η προσαρμογή των παιδικών χαρών σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και η πιστοποίησή τους.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η κατάργηση παιδικών χαρών που δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις και η αναβάθμιση παιδικών χαρών, καταρχήν των κεντρικών, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε το έγγραφο Μιχελάκη ως «μη αποδεκτό», διότι «η οδηγία που εμπεριέχει δε συνοδεύεται από ανάλογους πόρους».
Πρόκειται για κάτι που, δυστυχώς, συνηθίζει συχνά- πυκνά να κάνει η κυβέρνηση σε βάρος των Δήμων.
Επισημαίνεται πως διαμαρτυρίες για το έγγραφο αυτό εξέφρασαν πολλοί δήμαρχοι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, παράταση προθεσμίας πιστοποίησης της καταλληλότητας των παιδικών χαρών για ένα έτος και ταυτόχρονα εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων αποφάσισε να ζητήσει η ΚΕΔΕ από το υπουργείο Εσωτερικών.
Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Τετάρτη, με αφορμή την απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών για πιστοποίηση της λειτουργίας των παιδικών χαρών από τους Δήμους μέχρις στις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι Δήμοι οφείλουν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου οι υφιστάμενες παιδικές χαρές να προσαρμοστούν στις τιθέμενες προδιαγραφές και να προμηθευτούν το ειδικό σύστημα πιστοποίησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο της αρ. 28492/2009 απόφασης.
Η απόφαση προέβλεπε ότι οι Δήμοι μπορούν να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση των δαπανών κατά παρέκκλιση του νόμου για δαπάνες πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών. Ωστόσο, στην απόφαση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα καλύψουν οι Δήμοι αυτές τις δαπάνες που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ.
Η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της, τονίζει σχετικά ότι η πιστοποίηση μιας παιδικής χαράς δε σημαίνει απλά τη συντήρησή της – πράγμα που γίνεται έτσι και αλλιώς σήμερα από τους Δήμους –, αλλά την εκτέλεση έργου με προδιαγραφές ΕΛΟΤ, κάτι που είναι και εξαιρετικά δαπανηρό.
Για αυτό προτείνει την παράταση του χρόνου πιστοποίησης της λειτουργίας των παιδικών χαρών, τη συνέχιση της συντήρησής τους από τους Δήμους, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΚΕΔΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, όχι μόνο για την πιστοποίηση, αλλά και για τις πηγές  χρηματοδότησης του έργου, που μπορεί να είναι είτε το Πράσινο Ταμείο είτε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Θάρρος», προκαταρκτική έρευνα σε όλους τους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές και τα λούνα παρκ σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, υπαίθριους και μη, στη Μεσσηνία, διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρης Σταύρου, με αφορμή το θάνατο του 13χρονου σε λούνα παρκ στο Δήμο Ελληνικού στην Αθήνα.
Μάλιστα, από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Υγιεινής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ξεκινούν, με εντολή από το υπουργείο Υγείας, υγειονομικοί έλεγχοι σε όλους τους στεγασμένους ή υπαίθριους παιδότοπους, τις παιδικές χαρές, τα λούνα παρκ και τα τσίρκο και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, για την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας, υπογραμμίζοντας την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη