Το… «καλαματιανό» Locish δείχνει το δρόμο για την ανάπτυξη σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Το… «καλαματιανό» Locish δείχνει  το δρόμο για την ανάπτυξη σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal 

Πριν από μερικά χρόνια ίσως να ακουγόταν σαν ανέκδοτο η ίδρυση μιας νέας επιχείρησης στην Ελλάδα, καθώς τα γραφειοκρατικά προβλήματα, αλλά και η διστακτικότητα αρκετών ανθρώπων να πάρουν το ρίσκο, καθιστούσαν το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο.
Στην Ελλάδα της κρίσης, ωστόσο, νέοι στην πλειοψηφία τους πήραν τη μεγάλη απόφαση να επενδύσουν σε startups επιχειρήσεις, με κύριο προσανατολισμό στον τομέα της οικονομίας, και κατάφεραν να διακριθούν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα.
Η αμερικανική Wall Street Journal πραγματοποίησε ένα εκτενές αφιέρωμα σε ορισμένες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σταδιακή άνοδο και ενδεχομένως να αποτελούν μια σημαντική πρόταση για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάνει ειδική αναφορά σε δύο από τις πιο πετυχημένες startups, το Locish και το Taxibeat.
Δύο φίλοι,από την Καλαμάτα,  οι Αλέξης Χριστοδούλου και Γρηγόρης Ζωντανός βρίσκονται πίσω από το Locish, το οποίο επιτρέπει στους τουρίστες να έρχονται σε επαφή με ντόπιους για την παροχή προτάσεων για φαγητό, ποτό και διασκέδαση. Η εν λόγω υπηρεσία είναι διαθέσιμη, πλέον, εκτός από την Αθήνα, σε Νέα Υόρκη και Σαν Φρανσίσκο, αφού εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση εκατομμυρίων δολαρίων από την Sillicon Valley. Οι ίδιοι, πάντως, αναφέρουν ότι η άντληση κεφαλαίων δεν ήταν το δύσκολο μέρος του εγχειρήματός τους.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρει ότι αναγκάστηκε να παλέψει επί ένα χρόνο με την ελληνική γραφειοκρατία, ώστε να αποδεσμευτεί από τη δουλειά του ως εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο. Όπως αναφέρει ο ίδιος στη WSJ, μόλις υπέβαλε την παραίτησή του οι ανώτεροί του δεν την έκαναν δεκτή, πιστεύοντας ότι θα αλλάξει γνώμη και δε θα παρατήσει μια σταθερή δουλειά στο ελληνικό Δημόσιο. Το επόμενο βήμα ήταν να σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο περιμένοντας πως, με βάση τον ελληνικό νόμο, έπειτα από 21 ημέρες (που είναι το όριο) απουσίας θα απολυθεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο συνέβη έπειτα από επτά μήνες. Ήταν η περίοδος που η ελληνική κυβέρνηση έψαχνε απεγνωσμένα να βρει τη δεξαμενή ανθρώπων που θα διώξει από το Δημόσιο με βάση όσα είχε συμφωνήσει με τους δανειστές της.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζωντανός παραιτήθηκε από τη θέση που κατείχε σε ελληνική τράπεζα, ωστόσο κάτι τέτοιο τον έφερε σε σύγκρουση με όλη την οικογένειά του. Έμεινε άστεγος και αναγκάστηκε να ζήσει στον καναπέ του σπιτιού της κοπέλας του Αλέξη για έξι μήνες. «Πουλήσαμε τα πάντα, βιβλία, συσκευές, ρούχα, ποδήλατα και ό,τι άλλο είχαμε μέσω eBay για να μαζέψουμε το απαιτούμενο ποσό» λένε οι εμπνευστές του Locish, οι οποίο σίγουρα θα αισθάνονται αυτή τη στιγμή δικαιωμένοι.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σε μια χώρα όπου έχει ξεθωριάσει η υπόσχεση για μια δουλειά ισόβιας διάρκειας στο Δημόσιο ή στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται υπό κατάρρευση, η ανερχόμενη τεχνολογική σκηνή των startups ίσως να αντιπροσωπεύει μια πιθανή εναλλακτική στην αυξανόμενη ανεργία και τις ζοφερές προοπτικές για την εύρεση μιας αξιοπρεπούς δουλειάς.
 
Πηγή: iefimerida.gr