Πανικοβλημένη και ανάστατη η κοινωνία της Κυπαρισσίας με τις καταγγελίες Λεβεντάκη για το νερό

Πανικοβλημένη και ανάστατη η κοινωνία της Κυπαρισσίας  με τις καταγγελίες Λεβεντάκη για το νερό

Είναι ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση το νερό; Κινδυνεύει η δημόσια υγεία;
 
 
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει ο πανικός και η αναστάτωση στην Κυπαρισσία από τις δημόσιες καταγγελίες του νεοεκλεγέντος δημάρχου Τριφυλίας, Γιώργου Λεβεντάκη, ότι «οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες αυτής της πόλης, εν έτει 2019, υδρεύονται με νερό στο οποίο κάνουν βόλτες ποντίκια και αρουραίοι». «Είναι ακατάλληλο προς πόση το νερό; Κινδυνεύει η δημόσια υγεία;» είναι τα ερωτήματα που κάνουν εφιαλτική τη ζωή και την καθημερινότητα στην τοπική κοινωνία στην κορύφωση, μάλιστα, της θερινής-τουριστικής περιόδου… Ο κόσμος δεν ξέρει τι να πιστέψει πια, δυστυχώς. Όλοι, άλλος λιγότερο- άλλο περισσότερο, φοβούνται για την υγεία των ιδίων και των οικογενειών τους, αφού οι δημόσιες καταγγελίες στις οποίες προέβη μέσω facebook ο κ. Λεβεντάκης, με επισυναπτόμενες φωτογραφίες, είναι συγκεκριμένες και επώνυμες και, μάλιστα, με τον ίδιο το νεοεκλεγέντα δήμαρχο να απευθύνεται στον απερχόμενο, σημειώνοντας: «Και έρχομαι, κύριε Κατσίβελα, στο σημαντικότερο όλων, το οποίο με κάνει να θλίβομαι, να αγανακτώ και να εξοργίζομαι και να ζητήσω, άμεσα, την παρέμβαση του αρμόδιου εισαγγελέα. Και αναφέρομαι στην κατάσταση που βρίσκεται η δεξαμενή νερού στην Κυπαρισσία, την οποία επισκέφθηκα και σοκαρίστηκα από το θέαμα που αντίκρισαν τα μάτια μου. Οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι τουρίστες αυτής της πόλης, εν έτει 2019, υδρεύονται με νερό στο οποίο κάνουν βόλτες ποντίκια και αρουραίοι (και για του λόγου το αληθές, το κάτωθι σχετικό φωτογραφικό υλικό). Και απευθύνομαι τώρα στον ιατρό κύριο Κατσίβελα, ο οποίος έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη (που αναφέρεται στην ηθική εξάσκηση της ιατρικής), τον οποίο τολμώ να πω πως δε σεβαστήκατε. Τι έχετε να πείτε στους κατοίκους της Δ.Ε. Κυπαρισσίας, κύριε Κατσίβελα, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από την κατανάλωση αυτού του νερού; Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε, σαν ιατρός, ότι καλώς κάνουν και πίνουν νερό, στο οποίο “κολυμπούν” τρωκτικά και όχι μόνο; Το φώναζα προεκλογικά και το μόνο που κάνατε, ήταν να με κατηγορήσετε για λαϊκισμό και ότι θέλω να δημιουργήσω πανικό στους κατοίκους. Υποσχέθηκα να λέω τις αλήθειες, όσο σκληρές και αν είναι, και αυτό θα εξακολουθώ να κάνω, έχοντας τη συνείδησή μου καθαρή…».
Ο κ. Λεβεντάκης προσθέτει, δε, πως «είμαι στη διάθεση κάθε αρμόδιου εισαγγελέα, που θα με καλέσει αύριο το πρωί, να “απολογηθώ” για τα όσα καταγγέλλω (μετά την αυτοψία μου στο χώρο της δεξαμενής) και να του καταθέσω όσα “πειστήρια” έχω στα χέρια μου, που αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί». Δηλαδή, ο κ. Λεβεντάκης, παράλληλα με τις δημόσιες καταγγελίες που κάνει, προ(σ)καλεί και τον εισαγγελέα να τον καλέσει να “απολογηθεί” για όσα καταγγέλλει και να του καταθέσει τα “πειστήρια” που έχει στα χέρια του! Στους ισχυρισμούς του κ. Λεβεντάκη απάντησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, (κι αυτός) μέσω facebook, αναφέροντας: «Κάποιοι θέλουν να παράγουν Fake news δείχνοντας τα νέα ήθη που θέλουν να φέρουν στην κοινωνία μας. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα βούρκο που νομοτελειακά θα βυθιστούν μέσα του», δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη Δεξαμενή το 2017 – η οποία σημειώνει ότι είναι στην Κοινότητα Βρυσών – οπότε ελήφθησαν όλα τα προστατευτικά μέτρα και τοποθετήθηκε νέος χλωριωτής νερού, σύμφωνα με όσα παραθέτει στη δημοσίευσή του.
Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Κατσίβελας δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook φωτογραφίες από τις «Πηγές Κεφαλαρίου Βρυσών», αναφέροντας επί λέξει: «Σημερινή αυτοψία στο χώρο του Κεφαλαρίου Βρυσών δεν επιβεβαιώνουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην ύδρευση της Κυπαρισσίας. Εκτός από τα φύλλα από τα πλατάνια ουδέν εξωτερικώς κ εσωτερικώς ανευρέθη».
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 12.30 π.μ., στο λογαριασμό του συνδυασμού του «Άνοδος Τριφυλίας» στο facebook, έγινε νέα δημοσίευση με την οποία ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, επιμένει στους ισχυρισμούς του για το νερό της Κυπαρισσίας και επιτίθεται στον κ. Κατσίβελα, κατηγορώντας τον για «πλήρη απραξία και αδιαφορία, θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο αυτή την ίδια την υγεία των πολιτών» και αναφέροντας για την κατάσταση της δεξαμενής ότι «είναι, το λιγότερο, τραγική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».
Για να μη χανόμαστε σε μεταφράσεις και δίνει ο καθένας όποια (αυθαίρετη) ερμηνεία θέλει ή και τον βολεύει, ας ξεκαθαρίσουμε τα πραγματικά δεδομένα με ερωτήσεις:
Τελικά, «η δεξαμενή νερού στην Κυπαρισσία» που αναφέρει επί λέξει ο κ. Λεβεντάκης και απεικονίζεται στις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη σελίδα του συνδυασμού του, είναι η δεξαμενή ύδρευσης στην Κυπαρισσία ή είναι η δεξαμενή στις Βρύσες, που αναφέρει ο κ. Κατσίβελας; Είναι η δεξαμενή ύδρευσης στην Κυπαρισσία ή είναι η δεξαμενή – υδρομάστευση των πηγών στο Κεφαλάρι Βρυσών, από όπου στη συνέχεια το νερό μεταφέρεται στη δεξαμενή Κυπαρισσίας στην Άνω Πόλη, ανατολικά του Κάστρου;
Και ενώ είναι για το ίδιο σημείο οι δημοσιεύσεις, έχουν μεταξύ τους καμία σχέση οι εικόνες που αποτυπώνονται στις φωτογραφίες του κ. Λεβεντάκη και του κ. Κατσίβελα; Υπάρχει διαπιστωμένος και αποδεδειγμένος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το νερό που φτάνει στα σπίτια, τα καταστήματα, το νοσοκομείο και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Κυπαρισσίας, μετά τη δεξαμενή Κυπαρισσίας που βρίσκεται ανατολικά του Κάστρου; Το νερό (μετά τη δεξαμενή Κυπαρισσίας που βρίσκεται ανατολικά του Κάστρου) που φτάνει στα σπίτια, τα καταστήματα, το νοσοκομείο και τη Μ.Τ.Ν. Κυπαρισσίας είναι ακατάλληλο προς ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή είναι εκτός των ορίων που καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση Γ1 (δ)/ΓΠ οικ. 67322/ ΦΕΚ 3282 Β/19-9-2017, που αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης; Απαντήσεις, σε αυτά τα ερωτήματα, ποιος θα δώσει; Προφανέστατα, εκτός των άλλων, απαντήσεις θα δοθούν με το πέρας της εισαγγελικής έρευνας που διατάσσεται! Μέχρι τότε, όμως, κάτοικοι, επαγγελματίες και επισκέπτες της περιοχής θα ζουν με το φόβο ότι μπορεί να κινδυνεύει η δημόσια υγεία, η δική τους υγεία και η υγεία των παιδιών τους, με ό,τι συνέπειες μπορεί να προκαλούνται στη ζωή και λειτουργία της πόλης στην κορύφωση της θερινής-τουριστικής περιόδου;
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου