Έκλεισαν τα οινοποιεία τους και προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του Ειδικού Φόρου
Κρέμασαν μαύρες σημαίες στις δεξαμενές τους, έβαλαν λουκέτα στα οινοποιητήριά τους και βγήκαν διαμαρτυρόμενοι στους δρόμους οι οινοποιοί της Μεσσηνίας για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Παράλληλα, οι οργανώσεις του κλάδου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (για παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας), καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου γίνει διαβούλευση.
Χθες οινοποιοί από την Καλαμάτα και την Τριφυλία επισκέφθηκαν την αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη και της παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ακόμη ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς και η περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα.
Ψήφισμα
Ο οινοποιός Π. Πουλημένος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ότι όλα τα οινοποιεία της χώρας, για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεώτερη ιστορία, είναι κλειστά και δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων ούτε για ανταπεργία των οινοποιών.
Εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται αντιμέτωπες στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού λουκέτου, για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία.
«Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ήδη, από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης, διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα: Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα. Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν. Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου, ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές», τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι απορυθμίζεται ταχέως η οινική αγορά, με τελικό αποτέλεσμα τη διακίνηση κρασιών χωρίς παραστατικά, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, στην τοπική και στην εθνική οικονομία, ενώ άμεσες θα είναι και οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου.
Τέλος, σημείωσε ότι το χθεσινό κλείσιμο των οινοποιείων ήταν προειδοποιητικό και θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις.
Να καταργηθεί
Άλλος οινοποιός σημείωσε ότι τα οινοποιητήρια ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση, καθώς το εμφιαλωμένο κρασί ήταν το πρώτο που αφαίρεσε ο Έλληνας από το τραπέζι του. Πρόσθεσε δε ότι η κάθε ετικέτα ελληνικού κρασιού είναι πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.
Ο κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, τονίζοντας πως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πρέπει να παρθεί πίσω, διότι κάνει τα ελληνικά κρασιά μη ανταγωνιστικά.
Η κα Αλειφέρη χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόβλημα για μια παραδοσιακή καλλιέργεια όπως η οινοποιία, και έκανε λόγο για δίκαιο αίτημα. Δήλωσε δε αλληλέγγυα, επισημαίνοντας ότι το θέμα τους θα τεθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι το κρασί αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά στο Καλάθι των Πελοποννησιακών Προϊόντων και η Πελοπόννησος είναι η πρώτη εξαγωγική Περιφέρεια της χώρας στον τομέα του κρασιού.
«Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δυστυχώς, αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ενίσχυση των εξαγωγών και τη στήριξη του προϊόντος, των εξαγωγέων αλλά και των παραγωγών. Ενισχύει την παραβατικότητα, πλήττει την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, δημιουργεί δυσβάστακτο κόστος στους οινοποιούς και εντέλει επιδρά αρνητικά στην ποιότητα του προϊόντος.
Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί αποτελεί μια λάθος συνταγή για την επίτευξη εσόδων για το κράτος. Αντίθετα, θα υπάρξει σημαντική μείωση εσόδων από την αδυναμία που θα προκύψει στις εξαγωγές και στις πωλήσεις του προϊόντος λόγω του σκληρού ανταγωνισμού. Όμως, όταν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν, θα είναι ήδη αργά.
Οφείλουμε, λοιπόν, να προειδοποιήσουμε για τις άσχημες συνέπειες του συγκεκριμένου μέτρου και να καλέσουμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ισορροπία που απαιτείται στην απρόσκοπτη παραγωγή και λειτουργία των οινοποιητικών επιχειρήσεων.
Κάθε ισοδύναμο μέτρο που επιβάλλεται εις βάρος του πρωτογενούς τομέα της χώρας έχει πολλαπλάσια αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα από τα πρόσκαιρα προσδοκώμενα οφέλη», κατέληξε ο κ. Μαντάς.
Της Βίκυς Βετουλάκη