«Όχι» στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, άρχισαν και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας

«Όχι» στην καταστροφή των χημικών  όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, άρχισαν και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας

Ολοένα και περισσότερες άρχισαν να γίνονται και στη Μεσσηνία οι φωνές διαμαρτυρίας για την επικείμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου.
Μετά την Κρήτη, όπου το συγκεκριμένο θέμα λόγω «γειτνίασης» με την επίμαχη περιοχή είναι μείζονος σημασίας και γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, ακολούθησε προ ημερών σχετική συγκέντρωση στο Γύθειο.
Στη Μεσσηνία δεν έχει, μέχρι στιγμής οργανωθεί κινητοποίηση. Πρωτοποριακό αποδείχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, που έλαβε σχετικό ψήφισμα, χωρίς να υπάρχει ανάλογη δραστηριότητα από τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια.
Ζητήσαμε να μάθουμε τις απόψεις των κομμάτων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο ζήτημα, που «απειλεί» να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε νεκρή θάλασσα, στην περίπτωση ατυχήματος, αφού θα καταστραφεί κάθε ίχνος ζωής, με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές). Απουσιάζει μόνο η έκφραση άποψης από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ., παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του προέδρου της, Π. Μαντά.
Σύμφωνα δε με όσα δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων, Ευάγγ. Πισσίας, δύο ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται από τις 24 Μαΐου και έως τις 15 Ιουλίου η αλιεία σε περιοχές της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.
Είναι το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο «Cape Ray», ενώ ο κ. Πισσίας γνωστοποίησε πως
ομάδα ακτιβιστών θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο “Cape Ray” μαζί με αλιείς.
 
ΝΕ Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ
Ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Μωρακέας, επικαλέστηκε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Οικολογίας – Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την οποία «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζεται όλες τις κρίσεις: τη σιωπή και το κουκούλωμα.
Με πρόσχημα το στρατιωτικό χαρακτήρα της επιχείρησης επιβάλλει απόλυτη αδιαφάνεια και δεν απαντά σε απλά ερωτήματα:
Γιατί η (παράνομη κατά τους διεθνείς κανόνες) περιφορά των χημικών όπλων ανά τη Μεσόγειο;
Γιατί η επιλογή της επεξεργασίας τους εν πλω που ενέχει πολύ μεγάλους και άγνωστους κινδύνους (ακόμη και από απλή κακοκαιρία);
Γιατί όχι επεξεργασία τους στη στεριά και, μάλιστα, από τις εταιρείες που τα παρασκεύασαν;
Γιατί η κατά τα άλλα υποτιθέμενη  περιβαλλοντικά ευαίσθητη Ευρώπη, υπό ελληνική προεδρία, δεν έχει αντιδράσει δυναμικά σε αυτή την κινούμενη καταστροφή για τη Μεσόγειο, αλλά σιώπησε, και ούτε καν ζήτησε, έστω, εκτίμηση κινδύνων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε περίπτωση ατυχήματος;
Το δυναμικό και επίμονο κίνημα κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο, όχι μόνο επιμένει να ρωτά, αλλά οργανώνει συνεχώς νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κλιμακώνοντας τον αγώνα του».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας, Θανάσης Πετράκος, σε δήλωσή του καλεί σε συγκρότηση παμμεσσηνιακού μετώπου με το αίτημα «Όχι στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο» και σημειώνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα παλλαϊκό κίνημα, για να αποτρέψει την επικίνδυνη επιχείρηση της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
 
ΝΕ Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ
Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να ενημερώσει το λαό και τα κόμματα για την κατάσταση που υπάρχει, ανέφερε ο γραμματέας της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Ι. Χριστόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως αν υπάρχει έστω και μικρή πιθανότητα δυσμενών επιπτώσεων για το φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον, θα πρέπει να υπάρξουν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, με την καθοδήγηση της επιστημονικής κοινότητας.  
 
ΤΕ Μεσσηνίας ΚΚΕ
Ο γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, Ν. Κουτουμάνος, δήλωσε: «Μετά την παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στον ΟΗΕ, αναδεικνύεται ένα νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., η προσπάθειά τους να απορρίψουν τα χημικά της Συρίας στη Μεσόγειο. Μετά την απροκάλυπτη επέμβασή τους και το διαμελισμό της χώρας, τώρα προσθέτουν σε βάρος των λαών της περιοχής ένα νέο έγκλημα, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την υποκρισία της δήθεν “πράσινης” Ε.Ε.
Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή (3.2.14) μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών “Έχουμε μεταφέρει τις ανησυχίες μας, όσον αφορά στον οριστικό τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων και προς τις ΗΠΑ”, μαζί με ευχολόγια του τύπου: “Πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε αυτή η διαδικασία καταστροφής να μην οδηγήσει σε άλλους κινδύνους”, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά, αντίθετα, ομολογούν και την επικινδυνότητα.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που θα μας προστάτευε από τους εχθρούς, τελικά δεν μπορεί να μας προστατέψει ούτε από τα χημικά απόβλητα της συμμαχίας! Η δε συμμετοχή της στην Ε.Ε. που είναι, υποτίθεται, του “περιβάλλοντος” και της “οικολογίας”, είναι ακόμα πιο υποκριτική, καθώς οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Τι  λένε οι πάσης φύσεως υποστηριχτές τους; Μήπως σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση προσφεύγοντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να δικαιωθούμε;
Είναι φανερό πως πρόκειται για ακόμη μια από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας στους ΕυρωΝΑΤΟικούς: Οι ελληνικές κυβερνήσεις έδωσαν βάσεις, αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους και σιδηρόδρομους για να χτυπήσουν τους λαούς των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Τώρα δίνουν και τα νερά της Μεσογείου για να εναποτεθούν τα χημικά!
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιωνόμαστε που λέμε ότι ο λαός μας δεν έχει να κερδίσει τίποτε άλλο πέρα από καινούρια δεινά, με τη συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Πρέπει να καταδικαστούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι ενέργειες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια απόρριψης των χημικών της Συρίας στο θαλάσσιο χώρο της περιοχής μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να προβληματιστούν και να βγάλουν  συμπεράσματα για τις δυνάμεις που τους στηρίζουν. Όλα τα κόμματα, η συγκυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν αμφισβητεί την συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., στηρίζουν τις αιτίες των πολέμων και σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα!»
 
ΔΗΜΑΡ
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Μπάμπης Βακαλόπουλος, επισήμανε τον κίνδυνο μετατροπής της Μεσογείου σε περιβαλλοντική βόμβα. «Η μοναδική οριστική λύση δεν είναι η τυπική απαγόρευση χρήσης των όπλων χημικού πολέμου, αλλά και η λήψη μέτρων αποτροπής της κατασκευής και πυρηνικού οπλοστασίου από όλες τις χώρες.
Φορείς και κάτοικοι θα πρέπει να εναντιωθούμε και να εκφράσουμε την αντίδρασή μας, ώστε να μην επιτραπεί η εν πλω υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας με τις όποιες πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά και για να μετατραπεί η Μεσόγειος σε θάλασσα ειρήνης και φιλίας και όχι σε χώρο καταστροφής τοξικών όπλων», είπε χαρακτηριστικά.    
 
Οικολόγοι Πράσινοι
Από την πλευρά της, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ανέφερε πως το κόμμα της είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα στη Μεσσηνία, με παρεμβάσεις και δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ. Και συνέχισε: «Η υπόθεση της καταστροφής στη γειτονιά μας του μεγαλύτερου οπλοστασίου χημικών όπλων στον κόσμο είναι πολύ σοβαρή. Οφείλουμε να ανησυχούμε και να αντιδρούμε με την ανάλογη σοβαρότητα.
Η καταστροφή των χημικών όπλων αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, αφού δεν έχουν καμία θέση στον πλανήτη.
Είναι ζήτημα κοινής λογικής και ηθικής ταυτόχρονα ότι χώρες που πωλούν και κερδίζουν από το εμπόριό τους θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος και την ευθύνη της καταστροφής τους.
Η διεθνής κοινότητα επιμένει να υπεκφεύγει των ευθυνών που προκύπτουν από το ότι ναι μεν τέτοια όπλα παράγονται και χρησιμοποιούνται, αλλά ασφαλές και διαφανώς διαχειριζόμενο κέντρο καταστροφής τους δεν υπάρχει. H μυστικότητα της εν πλω καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας έχει δικαιολογημένα προκαλέσει έντονη ανησυχία στις κοινωνίες των κρατών της Μεσογείου.
Το εξαιρετικά επείγον της κατάστασης δεν αποτελεί δικαιολογία για την ουσιαστική απουσία ενημέρωσης από διεθνείς, διακρατικούς και εθνικούς φορείς και οργανισμούς. Μέχρι σήμερα, η ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση προς τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τους πολίτες είναι ελλιπής και αναποτελεσματική.
Τα συγκεκριμένα χημικά όπλα αποτελούν μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών, που απειλούν με πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με καταστροφή του οικοσυστήματος και των ζωντανών οργανισμών.
Οι επιστήμονες μιλούν για μία εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες συνέπειες πράξη, που απειλεί τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον,  αλλά και την οικονομία όλης της περιοχής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
Η προστασία του ιδιαίτερου περιβάλλοντος της Μεσογείου οφείλει να είναι συνεχής και αδιαπραγμάτευτη και δεν αφορά μόνο στην επικείμενη επιχείρηση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η καταστροφή πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τη θαλάσσια ζωή και την ανθρώπινη υγεία.
Πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη παρέμβαση στα θέματα ρύπανσης της Μεσογείου, αλλά και μεγαλύτερη κινητοποίηση σε σχέση με την διακίνηση και διάθεση τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων. Δεν τολμώ να σκεφτώ τις συνέπειες σε περίπτωση ατυχήματος. Είναι ανάγκη να αποτραπεί ή τουλάχιστον να εξασφαλιστεί η συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στην επιτροπή που θα παρακολουθεί τις διαδικασίες καταστροφής. Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της μη ρύπανσης της Μεσογείου, αλλά και ανάληψης ευθυνών σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.  Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο επιτηρητή της διαδικασίας και εγγυητή της συνεχούς, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης της κοινωνίας. Η κυβέρνηση να απαιτήσει απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία με βάση σαφείς κανόνες περιβαλλοντικής ασφάλειας για τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Υιοθετούμε την πρόταση να αναδεχθεί η Μεσόγειος τόπος πολιτισμού και ειρήνης και να οριοθετηθεί ως ζώνη προστατευόμενη από περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Δεσμευόμαστε, έστω και τώρα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και καλούμε πολίτες και φορείς της Μεσσηνίας να μας συμπαρασταθούν, γιατί μας αφορά όλους».
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας
Σε ψήφισμά του, που πρότεινε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σαράντος Κουκούμης, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εκφράζει την «ομόφωνη αντίδρασή του στην απόφαση των οργάνων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με τη συγκατάθεση και της ελληνικής κυβέρνησης, να καταστρέψουν εκατοντάδες τόνους χημικών, προερχόμενα από τη Συρία, στις θαλάσσιες περιοχές βορειοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης και η εναπόθεσή τους στο βυθό της θάλασσας εγκυμονούν τεράστιους περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και καταστροφής ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Η επικινδυνότητα του εγχειρήματος καταδεικνύεται και από την απόφαση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας να απαγορευτεί η αλιεία στις περιοχές αυτές από 22/5 έως 22/7. Κανείς δεν εγγυάται ότι και μετά την παρέλευση της απαγόρευσης τα υπολείμματα των χημικών δε θα περάσουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο, με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Τεράστιες, επίσης, θα είναι οι συνέπειες για τα παραθαλάσσια οικοσυστήματα, τον τουρισμό και την αλιεία περιοχών, όπως του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνίδα Επίτροπο Θαλάσσιων Υποθέσεων της Ε.Ε., Μαρία Δαμανάκη, να αντιδράσουν άμεσα και να μην επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί το τεράστιο επαπειλούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Οι λαοί της Μεσογείου δεν είναι υπεύθυνοι για τις τεράστιες ποσότητες όπλων μαζικής καταστροφής που έχουν εγκαταστήσει στις χώρες τους οι ιμπεριαλιστές για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.
Αυτοί που δημιούργησαν τα χημικά και τροφοδοτούν τους πολέμους, να αναλάβουν τις συνέπειες και να υποδεχθούν και να διαχειριστούν οι ίδιοι την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής που κατασκεύασαν».
 
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, ανέφερε: «Εξαρχής η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρισκόταν σε εγρήγορση και σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες Κρήτης και Ιονίων Νήσων για την αποτροπή της επιχείρησης καταστροφής των χημικών της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Θεωρούμε ότι η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, νότια της Πελοποννήσου και βορειοδυτικά της Κρήτης, αντενδείκνυται απόλυτα για τη σχεδιαζόμενη διαδικασία υδρόλυσης των χημικών και ότι ενέχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους για ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Για το λόγο αυτό εξαρχής διεκδικήσαμε την αποτροπή της και την αναζήτηση διαφορετικού τόπου και τρόπου εξουδετέρωσης των συριακών χημικών όπλων.
Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντός μας αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητά μας και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε πράξεις ή παραλείψεις που μπορούν να το θέσουν σε αμφισβήτηση. Συνεχίζουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει και επίσημη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Αναμένουμε να ταχθεί και η κυβέρνηση στο πλευρό μας ξεκάθαρα και αποφασιστικά.
Σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αποδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και τη διεκδικητικότητά μας για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες και τον τόπο».
 
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου