Οι ερωτήσεις είναι από το φροντιστήριο Ιδιαίτερα Σπύρος Παπαδάκος.
Δίπλα από κάθε πρόταση υπάρχει σε παρένθεση η σελίδα του σχολικού βιβλίου που βρίσκεται η αντίστοιχη απάντηση. Για ολοκληρωμένες απαντήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ: 6936936621 ή στη σελίδα στο Facebook του φροντιστηρίου
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Σ-Λ)
Βάλτε Σ ή Λ μπροστά από κάθε πρόταση
1. Οι μεταλλικές επιφάνειες παίζουν για τα ραδιοκύματα ότι οι καθρέφτες για το φως. (66)
2. Με ένα παραβολικό κάτοπτρο εκπέμπουμε δέσμη ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων προς ορισμένη κατεύθυνση. (66)
3. Αν σε ένα σχοινί διαδίδεται ένας παλμός, τότε ο παλμός αυτός αντιστρέφεται όταν ανακλαστεί στο σταθερό σημείο που είναι δεμένο το σχοινί. (52)
4. Οι ακτίνες χ είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, οι οποίες παράγονται στο εργαστήριο κατά την απότομη επιβράδυνση ηλεκτονίωνπχ όταν ταχέως κινούμενα ηλεκτρόνια προσκρούσουν σε ένα μεταλλικό στόχο. (63)
5. Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει μήκη κύματος μεγαλύτερα από τα μήκη κύματος των ακτινοβολιών που ανήκουν στο ορατό φως. (62)
6. Το γεγονός ότι το φως διαδίδεται μέσα σε οπτική ίνα ακόμα και αν είναι καμπυλωμένη οφείλεται στο γεγονός ολικής ανάκλασης. (69)
7. Τα ραδιοκύματα παράγονται από ραδιενεργούς πυρήνες. (61)
8. Οι φούρνοι μικροκυμάτων λειτουργούν με υπεριώδη ακτινοβολία. (61)
9. Κατά την αποδιέγερση διεγερμένων ατόμων παράγονται ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες με συγκεκριμένα μήκη κύματος. (63)
10. Η λειτουργία του περισκόπιου στο υποβρύχιο στηρίζεται στο φαινόμενο της ολικής ανάκλασης του φωτός κατά τη διάδοση του μέσα σε γυάλινο πρίσμα.
11. Κατά την απορρόφηση υπέρυθρης ακτινοβολίας από τους ιστούς προκαλείται αύξηση του πλάτους ταλάντωσης των μορίων του ιστού με αποτέλεσμα την ψύξη του ιστού. (62)
12. Οι ακτίνες χ χρησιμοποιούνται για το τεχνητό μαύρισμα του σώματος (solarium). (63)
13. Το όζον της Ανώτερης ατμόσφαιρας είναι προστατευτικό φίλτρο γιατί απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία. (63)
14. Κατά τη διάδοση μιας ακτινοβολίας από ένα πυκνό σε αραιό μέσο και εφόσον συμβαίνει ολική ανάκλαση, η γωνία πρόσπτωσης είναι μικρότερη από την κρίσιμη. (69)
15. Το διαμάντι λαμποκοπά έντονα στο φως γιατί η κρίσιμη γωνία είναι σχετικά μεγαλύτερη από την κρίσιμη γωνία του γυαλιού. (69)
16. Το φως είναι ηλεκτρομαγνητικό κύμα επομένως χρειάζεται ένα μέσο για να διαδοθεί. (57)
17. Το φαινόμενο Doppler ισχύει και για το φως αλλά δίνει αισθητά αποτελέσματα μόνο όταν οι πηγές φωτός ή οι παρατηρητές κινούνται με ταχύτητες συγκρίσιμες με την ταχύτητα του φωτός. (170)
18. Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα που εκπέμπει το ραντάρ της τροχαίας όταν ανακλαστεί σε όχημα (που πλησιάζει το ραντάρ) επιστρέφει στο ραντάρ με μικρότερη συχνότητα. (170)
19. Η ταχύτητα του φωτός για κάποιο ομογενές μέσο είναι σταθερή δεν αλλάζει όταν αναφερθούμε σε άλλο σύστημα αναφοράς. (170)
20. Ορισμένα στοιχειώδη σωματίδια (πρωτόνια, νετρόνια, ηλεκτρόνια κτλ) έχουν στροφορμή λόγω ιδιοπεριστροφής της οποίας το μέτρο είναι ίσο με ½ħ (όπου ħ η σταθερά του Planck.) (123)
21. Τα κυκλώματα πυκνωτή – πηνίου χρησιμοποιούνται για την λήψη ραδιοκυμάτων στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. (25)
22. Η επιλογή ενός ραδιοφωνικού σταθμού στο ραδιόφωνο στηρίζεται στο φαινόμενο της συμβολής των κυμάτων. (25)
23. Το φαινόμενο της παλίρροιας είναι φαινόμενο εξαναγκασμένης ταλάντωσης με κινούμενο σώμα το νερό και διεγέρτη την ελκτική δύναμη της σελήνης. (21)
24. Η αρχή της επαλληλίας μπορεί να εφαρμοσθεί στην περίπτωση που ένα σώμα κάνει δύο ταλαντώσεις ταυτόχρονα. (49)
25. Η κεραία ενός ραδιοφώνου αποτελείται από ένα πηνίο που βρίσκεται σε επαγωγική σύζευξη με κύκλωμα πυκνωτή – πηνίου. Το πλάτος της ηλεκτρικής ταλάντωσης είναι ασήμαντο εκτός αν έχουμε συντονισμό. (25)
26. Τα αμορτισέρ των αυτοκινήτων όταν παλιώνουν, επιτρέπουν στο αυτοκίνητο που θα βρει ανωμαλία στο δρόμο, να κάνει περισσότερες ταλαντώσεις απ’ ότι θα έκανε αν τα αμορτισέρ θα ήταν είναι καινούρια. (20)
27. Οι εξισώσεις που περιγράφουν τη διάδοση ηλεκτρομαγνητικού κύματος ισχύουν όταν βρισκόμαστε πολύ κοντά στην πηγή του κύματος. (58)
28. Κατά τη μετατροπή ενός αστεριού σε αστέρα νετρονίων (Pulsar), μειώνεται η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του γύρω από τον άξονα του. (125)
29. Με τον όρο σκέδαση ονομάζουμε την κρούση υποατομικών σωματιδίων κατά την οποία η επαφή δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. (153)
30. Ένα σύστημα αναφοράς λέγεται αδρανειακό όταν κινείται με σταθερή ταχύτητα ως προς κάποιο άλλο σύστημα αναφοράς. (152)
31. Κατά την πλαστική κρούση μεταξύ δύο σωμάτων δεν διατηρείται η ενέργεια. (155)
32. Σε περίπτωση σεισμού τα κτίρια εκτελούν εξαναγκασμένη ταλάντωση. Ρόλο διεγέρτη παίζουν τα σεισμικά κύματα. (24)
33. Στις χορδές μιας κιθάρας δημιουργούνται στάσιμα κύματα. Τα άκρα κάθε χορδής είναι υποχρεωτικά δεσμοί. (54)
34. Εξαιτίας της χρήσης των χλωροφθορανθράκων αυξάνεται η συγκέντρωση του όζοντος στην ανώτερη ατμόσφαιρα. (63)
35. Η μηχανική ταλάντωση και η ηλεκτρική ταλάντωση είναι από φυσική άποψη ίδια φαινόμενα. Έτσι στη δυναμική ενέργεια ενός μηχανικού ταλαντωτή μπορούμε να αντιστοιχίσουμε την ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του πηνίου. (16)
36. Απεριοδική κίνηση ταλαντωτή έχουμε στην περίπτωση που η σταθερά απόσβεσης είναι πάρα πολύ μικρή. (19)
37. Σε ένα κύκλωμα ηλεκτρικών ταλαντώσεων, η αύξηση της ηλεκτρικής αντίστασης έχει σαν αποτέλεσμα, η μετατροπή της ολικής ενέργειας σε θερμότητα να γίνεται σε λιγότερο χρόνο. (20)
38. Η ιδιοσυχνότητα ενός μηχανικού ταλαντωτή είναι η συχνότητα με την οποία ταλαντώνεται όταν κάνει ελεύθερη ταλάντωση. (21)
39. Η συχνότητα με την οποία ταλαντώνεται ένα σώμα, στην περίπτωση που κάνει ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις γύρο από την ίδια θέση ισορροπίας, πάνω στην ίδια διεύθυνση και με παραπλήσιες συχνότητες, είναι ίση με το ημιάθροισμα των συχνοτήτων αυτών. (27)
40. Σύγχρονες πηγές κυμάτων στην επιφάνεια ενός υγρού, είναι αυτές που δημιουργούν εγκάρσια κύματα ίδιου πλάτους. (51)
41. Στο ηλεκτρομαγνητικό κύμα, σε κάθε σημείο του χώρου που έχουμε διάδοση, το μέτρο της έντασης του μαγνητικού πεδίου και το μέτρο της έντασης του ηλεκτρικού πεδίου συνδέονται με η σχέση c=B/E όπου c η ταχύτητα του φωτός. (57)
42. Όταν ένα φορτίο κινείται με σταθερή ταχύτητα παράγει ηλεκτρομαγνητικά κύματα. (57)
43. Όταν ταλαντώνονται φορτία δημιουργούνται ηλεκτρομαγνητικά κύματα. (57)
44. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα επειδή δεν απαιτούν μέσο διάδοσης, δεν υπακούουν στην αρχή της επαλληλίας. (57)
45. Τα ραντάρ που χρησιμοποιούνται για των εντοπισμό αεροπλάνων είναι πομποί ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με συχνότητες μεγαλύτερες από τις συχνότητες των ορατών ακτινοβολιών. (61,62)
46. Η σχέση c=λf ισχύει μόνο για τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που ανήκουν στο ορατό φάσμα. (61)
47. Το λευκό φως είναι μονοχρωματική ακτινοβολία. (62)
48. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου απορροφάται από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. (63)
49. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες παράγονται από ηλεκτρονικά κυκλώματα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. (63)
50. Κατοπτρική ονομάζεται η ανάκλαση κατά την οποία οι ανακλώμενες ακτίνες είναι παράλληλες με το κάτοπτρο. (63)
51. Οι ακτίνες γ παράγονται κατά την αποδιέγερση πυρήνων ή κατά την διάσπαση στοιχειωδών σωματιδίων. (63)
52. Η αρχή της επαλληλίας παραβιάζεται μόνο αν τα κύματα είναι πολύ ασθενικά με αποτέλεσμα να μεταβάλλονται οι ιδιότητες του μέσου διάδοσης. (49)
53. Αν σε μια χορδή δημιουργείται στάσιμο κύμα με μήκος κύματος λ, τότε το μήκος της χορδής είναι σίγουρα ακέραιο πολλαπλάσιο της ποσότητας λ/2. (54)
54. Η ορμή συστήματος διατηρείται μόνο αν η συνισταμένη των εξωτερικών δυνάμεων που δρουν στα σώματα είναι μηδενική. (154)
55. Κατά την ανελαστική σύγκρουση δύο μικρών σφαιρών, η μεταβολή της ορμής της μιας σφαίρας είναι ίση με τη μεταβολή της ορμής της άλλης σφαίρας. (154)
56. Τα νετρόνια στους πυρηνικούς αντιδραστήρες φρενάρονται όταν συγκρούονται με ακίνητα σωματίδια ίδιας μάζας γιατί τότε τους μεταδίδουν όλη την κινητική ενέργεια που είχαν πριν την κρούση. (156)
57. Ένας παρατηρητής που πλησιάζει μια ακίνητη ηχητική πηγή, αντιλαμβάνεται τα ηχητικά κύματα της πηγής να ταξιδεύουν με ταχύτητα μικρότερη από 340 m/s. (168)
58. Ένας ακίνητος παρατηρητής που βλέπει μια ηχητική πηγή να τον πλησιάζει αντιλαμβάνεται τα ηχητικά κύματα της πηγής με μικρότερο μήκος κύματος. (169)
59. Σε ένα κύκλωμα R-L-C η ολική ενέργεια του συστήματος μετατρέπεται κατά κύριο λόγο σε θερμότητα λόγω φαινομένου Joule και κατά δεύτερον σε ενέργεια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. (16)
60. Το πλάτος μιας εξαναγκασμένης ταλάντωσης κατά τον συντονισμό εξαρτάται από τη σταθερά απόσβεσης. Αύξηση της b, συνεπάγεται μείωση του πλάτους ταλάντωσης. (22)
61. Το φαινόμενο Doppler ισχύει για κάθε μορφής κύμανση. (170)
62. Κατά τον συντονισμό το πλάτος της ταλάντωσης γίνεται μέγιστο διότι στο σύστημα προσφέρεται η μέγιστη ενέργεια. (23)
63. Το αποτέλεσμα της σύνθεσης δύο απλών αρμονικών ταλαντώσεων με ίδια διεύθυνση, ίδια συχνότητα και γύρω από την ίδια θέση ισορροπίας, είναι μία απλή αρμονική ταλάντωση ίδιας συχνότητας, της οποίας το πλάτος και η αρχική φάση εξαρτώνται από τα αντίστοιχα στοιχεία των επιμέρους ταλαντώσεων. (26)
64. Κατά τη διάδοση ενός κύματος μεταφέρεται ενέργεια, ορμή και ύλη από το ένα σημείο του μέσου στο άλλο. (45)
65. Περίοδος ενός κύματος ονομάζεται το χρονικό διάστημα που η κυματική εικόνα επαναλαμβάνεται. (45)
66. Μήκος κύματος ονομάζεται η απόσταση μεταξυ δύο διαδοχικών σημείων του μέσου που απέχουν το ίδιο από τη θέση ισορροπίας τους και κινούνται προς την ίδια φορά. (46)
67. Η αρχή της επαλληλίας ισχύει πάντα. Ακόμα και όταν οι δυνάμεις που ασκούνται στα σωματίδια του μέσου δεν είναι ανάλογες της απομάκρυνσης. (49)
68. Για να έχουμε συμβολή δύο κυμάτων θα πρέπει οι πήγες να είναι σύγχρονες. (51)
69. Τα σημεία ενός μέσου στο οποίο έχει αποκατασταθεί στάσιμο κύμα έχουν διαφορά φάσης από και μηδέν έως 2π rad. (54)
70. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι εγκάρσια διότι τα διανύσματα της έντασης του ηλεκτρικού και της έντασης του μαγνητικού πεδίου είναι πάντα κάθετα μεταξύ τους. (57)
71. Τα φαινόμενα της διάθλασης και της ανάκλασης ισχύουν μόνο για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως το φως. (66)
72. Το κέντρο μάζας ενός σώματος ταυτίζεται πάντα με το κέντρο συμμετρίας του και το κέντρο βάρους του. (110)
73. Η ροπή αδράνειας για την στροφική κίνηση εκφράζει ότι και η αδράνεια για τη μεταφορική κίνηση. (119)
74. Αν λόγω ανακατανομής της μάζας (εξαιτίας εξωτερικών δυνάμεων), μειωθεί η ροπή αδράνειας ενός σώματος ως προς τον άξονα περιστροφής του, τότε η γωνιακή του ταχύτητα θα αυξηθεί έτσι ώστε η στροφορμή του να μείνει σταθερή. (125)
75. Ο ρυθμός μεταβολής της στροφορμής ενός συστήματος σωμάτων θα ισούται με το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών που οφείλονται στις εξωτερικές αλλά και στις εσωτερικές δυνάμεις. (124)
76. Το έργο της στατικής τριβής είναι πάντα αρνητικό, καθώς είναι μια δύναμη που αντιστέκεται στην κίνηση του σώματος. (129)
77. Ένας παρατηρητής ακούει βαρύτερο ήχο, όταν η απόσταση μεταξύ πηγής και παρατηρητή μειώνεται. (170)
78. Στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ο τύπος c=E/B ισχύει πάντα, ενώ ο τύπος c=Emax/Bmax ισχύει μόνο για αποστάσεις μακριά από την κεραία. (57,58)
79. Ο τύπος που δίνει τη στροφορμή ενός στερεού σώματος L=Iω ισχύει μόνο όταν τα μεγέθη L, I, ω αναφέρονται στον ίδιο άξονα περιστροφής. (122)
80. Μεταφορική ονομάζεται η κίνηση κατά την οποία το ευθύγραμμο τμήμα που ενώνει δύο τυχαία σημεία ενός σώματος, μετατοπίζεται παράλληλα προς τον εαυτό του. (108)