Ο φόρος στο κρασί ένα βήμα στην περαιτέρω ερημοποίηση της Περιφέρειας

Ο φόρος στο κρασί ένα βήμα στην περαιτέρω ερημοποίηση της Περιφέρειας

Κλείνουν πανελλαδικά τα οινοποιεία τη Δευτέρα 
Προσφυγή στο ΣτΕ, πανελλαδικό κλείσιμο των οινοποιείων την προσεχή Δευτέρα και ευρείες συσκέψεις σε 9 μεγάλες αμπελουργικές περιοχές δίνουν το «στίγμα» της νέας φάσης στην οποία περνά ο αγώνας του κλάδου για την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.
Συγκεκριμένα:
-Οι οργανώσεις του κλάδου προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης (για παραβιάσεις του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας), καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.
-Την προσεχή Δευτέρα (25/1) τα εκατοντάδες οινοποιεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, σε μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας, με αναρτημένες μαύρες σημαίες στις εισόδους τους. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην Οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία.
Την ίδια μέρα, αντιπροσωπεία του κλάδου με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) θα μεταβεί στη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και τα κόμματα.
Ο κλάδος έδινε με αξιώσεις, και παρά το δυσμενές περιβάλλον της κρίσης, τη μάχη της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του ελληνικού κρασιού στις ξένες αγορές. Η επιβολή του ΕΦΚ μεταβάλλει τα δεδομένα, οδηγώντας σε εσωστρέφεια και απειλώντας την επιβίωση πολλών οινοποιητικών μονάδων, συνακόλουθα και της αμπελουργίας. Γι’ αυτό και ο αγώνας για την κατάργηση της απόφασης που τον επέβαλε είναι μονόδρομος.
 
Ψήφισμα
Κατά τις Οινοποιητικές Μονάδες Μεσσηνίας, το ψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου του αμπελοοινικού κλάδου έχει ως εξής: «ΟΧΙ στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, ΟΧΙ στο νόμο που δυναμιτίζει τα θεμέλια της αμπελοκαλλιέργειας και των οινοποιείων.
Τα οινοποιεία της χώρας για πρώτη φορά σε συνθήκες ειρηνικής περιόδου στη νεώτερη ιστορία, θα μείνουν κλειστά. Δεν πρόκειται για απεργία των εργαζομένων, ούτε για ανταπεργία των οινοποιών. Τα οινοποιεία δε θα ανοίξουν στέλνοντας ένα δραματικό σήμα κινδύνου, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα στην πλειονότητά τους με την απειλή ενός οριστικού “λουκέτου”, για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη φέρει η Πολιτεία.
Από τις αρχές του έτους, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση που τελείως ασυλλόγιστα πήρε η κυβέρνηση για την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, οι οινοποιητικές μονάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ωκεανό προβλημάτων που μπλοκάρει τη λειτουργία τους και παραλύει κάθε δραστηριότητά τους. Ήδη, από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής της σχετικής ρύθμισης διαμορφώθηκε η εξής πραγματικότητα:
– Εκατοντάδες οινοποιεία εξαναγκάστηκαν να διακόψουν τις πωλήσεις τους και κάθε εμπορική δραστηριότητα
– Εξαγωγικές συμφωνίες ανεστάλησαν και σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν
-Ζητήθηκε προκαταβολή φόρου ενώ διανύουμε περίοδο απόλυτης έλλειψης ρευστότητας και μηδενικού δανεισμού και τέθηκε θέμα επιβολής ΕΦΚ στις εξαγωγές.
Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, η εφαρμογή του νόμου για τον ειδικό φόρτο κατανάλωσης αποδεικνύεται αφετηρία μιας βίαιης μετατροπής των οινοποιείων σε προβληματικές επιχειρήσεις, που προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.
Η σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα θα είχε αποφευχθεί και η οινική αγορά δε θα είχε οδηγηθεί σε διαλυτικές καταστάσεις, αν είχαν εισακουστεί οι έγκαιρες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των οργανώσεων του κλάδου. Όλες οι οργανώσεις κάλεσαν εξαρχής και με μια φωνή την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην απόφαση για τον ΕΦΚ, επισημαίνοντας ότι είναι άδικη, κινείται στον αντίποδα του ευρωπαϊκού πνεύματος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, θα αποδειχθεί πρακτικά ανεφάρμοστη και θα προκαλέσει μόνο προβλήματα στην επιδίωξη ενός αμφίβολου εσόδου.
Ο κλάδος δεν εισακούστηκε από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν δεκάδες φωνές που ενώθηκαν με τη δική του. Το μέτρο, ωστόσο, εφαρμόζεται πεισματικά, κι ας έχουν καταστεί πασίδηλα τα καταστροφικά αποτελέσματά του και ας απορρυθμίζεται ταχέως η οινική αγορά με τελικό αποτέλεσμα τη διακίνηση κρασιών χωρίς παραστατικά, γεγονός που έχει επιπτώσεις στον αμπελοοινικό τομέα, στην τοπική και στην εθνική οικονομία, ενώ άμεσες θα είναι και οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια της αμπέλου.
Το προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων είναι η πρώτη από τις ενέργειες των οργανώσεων του κλάδου στον αγώνα τους κατά της παράλογης φορολόγησης του κρασιού. Παράλληλα, προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά του νόμου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις με στόχο την αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση του. Οι Έλληνες οινοποιοί και αμπελουργοί, καθώς και οι εργαζόμενοι στον οινικό τομέα, θα αγωνιστούν σε όλα τα πεδία και με όλα τα μέσα, ενωτικά κι ανυποχώρητα.
Η μάχη για τα οινοποιεία είναι μια μάχη επιβίωσης με ευρύτερη διάσταση. Δεν αφορά μόνο στον κλάδο, αλλά και κάθε φορέα με ευθύνη για την πορεία του τόπου. Τα οινοποιεία, μαζί με τις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, αποτελούν ένα από τα τελευταία αναχώματα στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια. Αν χαθούν, το κόστος θα είναι βαρύ για τη χώρα. Εκατοντάδες τοπικές κοινωνίες θα καταρρεύσουν και μαζί ένα νήμα πολιτισμικής συνέχειας θα έχει κοπεί. Η Ελλάδα της περιφέρειας δε θα είναι ίδια, ακόμη ένα βήμα προς την ερημοποίησή της θα έχει συντελεστεί».