Η ζωή μετά τα μνημόνια, οι συνθήκες και η ατζέντα που θα πρέπει να απασχολήσουν την κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης – συζήτησης, που διοργάνωσε, προχθές το βράδυ, η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Μεσσήνης, με θέμα «Το πολιτικό σχέδιο της επόμενης μέρας: Αναπτυξιακή Στρατηγική και Κοινωνία».
Είτε το θέλουμε είτε όχι, το καλοκαίρι περνάμε σε μια επόμενη φάση, ό,τι κι αν πιστεύει ο καθένας για το περιεχόμενό της, για τα περιθώρια άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τις ανειλημμένες δεσμεύσεις, τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που θα συνεχιστούν. Όπου κι αν κάτσει τελικά η μπίλια της μεταμνημονιακής επιτήρησης και του χρέους, βασικοί όροι της συζήτησης αλλάζουν.
Αυτή τη συζήτηση θέλησαν να ανοίξουν, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, με τους παρευρισκόμενους.
Χωρίς θριαμβολογίες και καινούργια «success story», αλλά και χωρίς άρνηση του προφανούς: δεν είναι φυσικά καθαρή η έξοδος αλλά είναι κάποια έξοδος. Για να θυμηθούμε λοιπόν τον Αναγνωστάκη, το θέμα είναι τώρα τι λες.
Ο κ. Ρήγας, μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι έπειτα από μια δύσκολη περίοδο η χώρα οδηγείται τελικά στο τέλος της μνημονιακής περιόδου και υπογράμμισε ότι η έξοδος έχει αριστερή υπογραφή.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα η περίοδος των μνημονίων περιείχε το στοιχείο της επιτροπείας, δηλαδή το έλλειμμα δημοκρατίας. Μετά το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης θα βγει η χώρα από αυτήν τη δύσκολη περιπέτεια, με τις δικές της δυνάμεις. Τέλος, για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, σχολίασε ότι είναι ο… μπούσουλας που θα δείχνει το δρόμο για την επόμενη τετραετία, με κεντρικό στόχο τη στήριξη της κοινωνίας.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, επισήμανε ότι πολύ σύντομα η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, ανακτώντας το κύρος και τη διεθνή της αξιοπιστία.
Είναι πλέον, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, κοινός τόπος ότι αυτό που πρωτίστως χρεοκόπησε το 2010 δεν είναι τα δημοσιονομικά του κράτους, αλλά το παραγωγικό μοντέλο γύρω από το οποίο αρθρώθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ένα μοντέλο εσωστρεφές, στηριγμένο στο δανεισμό και την κατανάλωση, που οδήγησε σε δραματική συρρίκνωση της βιομηχανίας και της γεωργίας, αλλά και σε εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες.
Η σημερινή κυβέρνηση, κατά τον κ. Χαρίτση, οφείλει να αλλάξει εκ βάθρων αυτό το σύστημα. Κι αυτό θα γίνει με πραγματικά έργα, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και όχι με σχέδια που θα μείνουν στα συρτάρια κάποιων υπουργείων.
Η εκδήλωση με άλλη ματιά
Από την άλλη πλευρά, εκείνο που επιβάλλεται από το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα – και προκύπτει και από τα συμπεράσματα της εκδήλωσης- είναι να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία και να της προσδώσει τη δυναμική που πραγματικά έχει: δηλαδή τον τρόπο να μετασχηματίσει η ίδια τον εαυτό της. Και όχι να προσπαθεί πρώτα να σώσει την οικονομία και μετά να στραφεί στην κοινωνία. Ίσως δεν τον αφήσουν ποτέ να σώσει την ελληνική οικονομία.
Επίσης, είναι απολύτως απαραίτητο να στοχαστεί πάνω στην κυβερνητική του εμπειρία. Τι κάνεις όταν σε απειλούν με άτακτη χρεοκοπία; Τι κάνεις όταν το αριστερό εγχείρημα απειλείται να θαφτεί, άγνωστο για πόσο, κάτω από ένα σωρό κοινωνικών ερειπίων; Πώς εντάσσεις στη στρατηγική σου τον διεθνή συσχετισμό και πώς διανοίγεις ρωγμές; Πότε υποχωρείς; Πότε συμβιβάζεσαι; Πώς καλλιεργείς έναν τρόπο άσκησης εξουσίας ο οποίος θα είναι διακριτά αριστερός;
Κι όλα αυτά γιατί ξέρουμε ότι «κάθε τι σταθερό, εκρήγνυται στον αέρα», εμβληματική φράση με την οποία ο Μαρξ περιέγραφε την καινούργια εποχή. Αυτή τη δυσάρεστη διαπίστωση πρέπει να την έχει συνεχώς στον νου της η κυβέρνηση, καθώς βγαίνουμε από τη φάση της μνημονικής επιτήρησης.
Μια ξαφνική άνοδος της τιμής των καυσίμων, μια κρίση σε οποιοσδήποτε σημείο του εύθραυστου οικονομικού οικοδομήματος, μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα, να σβήσει τις μικρές αναζωπυρώσεις της οικονομίας και να βυθίσει τη χώρα ξανά σε μια κρίση, πριν προλάβει να ανασυνταχθεί από την προηγούμενη. Και αυτά δεν είναι υποθετικά σενάρια.
Απαιτείται πολιτική στρατηγική πρόβλεψης και πρόληψης σε μια εξ ορισμού θυελλώδη εποχή…
Κλείνοντας για τα προχθεσινά, να αναφέρουμε ότι παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Νομού (Γ. Κοζομπόλη- Αμανατίδη, Π. Κωνσταντινέας), ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης, ο Δ. Μπαρμπετσέας από τους ΑΝΕΛ, επικεφαλής και μέλη δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Ξυγκώρος.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Έργα υποδομών σε Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο
Την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Αμπελόφυτο και Κορυφάσιο ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης κατά την επίσκεψή του, χθες, στο Κορυφάσιο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μεσσηνία. Μ’ αυτό το σημαντικό έργο υποδομών ολοκληρώνεται η σύνδεση των χωριών της ευρύτερης περιοχής με τον βιολογικό καθαρισμό στη Χώρα Μεσσηνίας, έργο που είχε εγκαινιάσει ο αναπληρωτής υπουργός το 2016.
Τη δομική παρέμβαση χαιρέτισαν θερμά οι κάτοικοι του Κορυφάσιου. Στη συνέχεια, έγινε ανοιχτή συζήτηση για τις ανάγκες και τις δυνατότητες ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύλου- Νέστωρος, Δημήτρης Καφαντάρης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη