ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ NEWS247 ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΚΑ ΚΟΝΤΟΡΟΥΣΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ ΤΕΝΙΣΤΑ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΣΤΟ TEDx ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Από τα φοιτητικά έδρανα, στην επιπολαιότητα μιας βραδιάς που του στέρησε και τα δύο του πόδια. Ο Γιώργος Λαζαρίδης ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό και με μοναδικό όχημα το πείσμα και το “καρότσι” του, κατέκτησε τον κόσμο του τένις
Στην προσπάθεια να ξεπεράσει τα όριά του, κατέπληξε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό.
Το ταξίδι του Έλληνα πρωταθλητή και μέλους της Εθνικής Ομάδας τένις με αμαξίδιο Γιώργου Λαζαρίδη για την κορυφή και τις απανωτές διακρίσεις σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, ξεκίνησε λίγο παράδοξα. Από την άτυχη στιγμή ενός τροχαίου… που του στέρησε σχεδόν τη μισή του ζωή. Για την ακρίβεια, και τα δύο του πόδια. Αλλά δεν το έβαλε κάτω, αποδεικνύοντας περίτρανα στον προπονητή του, στην οικογένεια του, σε φίλους και γνωστούς ότι ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να πετύχει, δεν σταματά. Ακόμα κι αν έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι.
Λίγες μέρες πριν την 3η ετήσια διοργάνωση του TEDx Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου, 2014, στις 20:30 το βράδυ, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στην οποία ο Λαζαρίδης θα συμμετάσχει ως ομιλητής, το WE του NEWS 247 ήρθε σε επικοινωνία με τον Έλληνα αθλητή.
-Από το τροχαίο, σε διεθνή τουρνουά τένις με “όχημα” ένα καρότσι και προσαρμογή σε μια καινούργια ζωή, καθώς ζει και εργάζεται σε αναπηρικό καροτσάκι και ταυτόχρονα, δεν σταματάει να ονειρεύεται και να φιλοδοξεί…
«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να είμαστε μίζεροι. Δεν μπορώ τους ανθρώπους που τα έχουν όλα, αλλά κάθονται σε μία καρέκλα και μοιρολατρούν», μάς λέει ο Γιώργος που πλέον έχει προσαρμοστεί
«Ζω με την ελπίδα ότι θα ξαναπερπατήσω. Και οι δικοί μου αυτό μου λένε. Ότι κάποια στιγμή, θα το πετύχω και αυτό. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ζω αρμονικά με την αναπηρία μου. Έχουν περάσει 20 και παραπάνω χρόνια από εκείνη την βραδιά, η ζωή μου όλη έχει προσαρμοστεί με βάση αυτό το δεδομένο, έχω αλλάξει συνήθειες, έχω αλλάξει παρέες, κάνω άλλα πράγματα, δεν με ενοχλεί πια.
Και μπορεί όταν είσαι μόλις 19 ετών, η είδηση της παράλυσης των μυών της σπονδυλικής στήλης – ή ακόμα χειρότερα, ότι η μέση σου έχει κοπεί στα δύο – να ακούγεται σχεδόν εξωφρενική, αλλά «ο καθένας από εμάς ειλικρινά κρύβει τόση δύναμη μέσα του, που (σχεδόν) πρέπει να πάθεις κάτι, για να τεστάρεις τα όρια των αντοχών σου. Και εγώ το αντιμετώπισα. Από τις στάχτες σου, μπορεί να ξαναγεννηθείς».
-Αν και δεν μπορεί να αποκαλύψει ολόκληρη την ομιλία του στο TEDx Καλαμάτας, Ο Έλληνας πρωταθλητής μάς δίνει μία γενική ιδέα από το τι πρόκειται να παρακολουθήσουν χιλιάδες κόσμου που θα παραβρεθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο στην εκδήλωση.
«Αρχικά θα περιγράψω πως η αγάπη μου για το τένις ξεκίνησε σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Στα 32 μου. Παλιότερα έπαιζα μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά το αδιέξοδο της αναπηρίας, με οδήγησε στην πόρτα του πρώτου γηπέδου τένις. Ήθελα να ασχοληθώ με κάτι. Να μην κάθομαι σπίτι, να απασχολώ το μυαλό μου. Και ειλικρινά, εάν δεν μου είχε συμβεί αυτό, ίσως να μην είχα την τύχη να διακριθώ στο άθλημα».
-Σε ένα μόλις χρόνο από την πρώτη προπόνηση, κατάφερε να συμμετάσχει στα πρώτα του διεθνή τουρνουά και σε δύο χρόνια να κατακτήσει την πρώτη του παγκόσμια διάκριση.
«Το είχα πάρει από την αρχή πολύ ζεστά. Ο προπονητής μου είδε το ταλέντο μου και έτσι κατέβηκα σε αγώνες πολύ γρήγορα».
-Η προπόνηση καθημερινή και απαιτητική…
«Πέντε μέρες την εβδομάδα. Και τα απογεύματα, πρέπει να κάνω εξτρά ασκήσεις για ενδυνάμωση, τρέχω σε παραλίες, κάνω διάφορα. Δεν νιώθω όμως διαφορετικός. Το αντίθετο. Όσο δύσκολο φάνηκε σε εμένα να ξεκινήσω το χόμπι αυτό, άλλο τόσο φαίνεται και στον καθένα».
-Αν και η Ελλάδα δεν φημίζεται για τις επαρκείς αθλητικές υποδομές για αναπήρους και σπανίζουν οι προπονητές που αναλαμβάνουν ανάλογες περιπτώσεις, ο Γιώργος βρήκε το δρόμο του και πλέον έχει εξελιχθεί αρκετά, ώστε να μπορεί να εμπνεύσει παιδιά με κινητικά προβλήματα, αλλά και αρτιμελή να ασχοληθούν με το τένις.
«Πρέπει και τα “κανονικά” παιδιά να έρχονται αντιμέτωπα με το διαφορετικό, για να καταλαβαίνουν ότι στη ζωή η προσπάθεια είναι κοινή για όλους. Όσο προσπαθεί ένα παιδί με πόδια, άλλο τόσο προσπαθεί και ένα άλλο, χωρίς».
-Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι γέννημα θρέμμα του κέντρου της Καλαμάτας και όταν ήταν νεότερος, ταξίδευε σπάνια. Ο πρωταθλητισμός στο τένις όμως διεύρυνε τους ορίζοντές του, τόσο τους ταξιδιωτικούς, όσο και τους προσωπικούς.
«Πλέον ταξιδεύω πολύ συχνά για τις ανάγκες των τουρνουά. Έχω ήδη επισκεφτεί πάρα πολλές χώρες. Όταν είδα στο Λονδίνο άλλους συναθλητές μου να αυτοεξυπηρετούνται, ένιωσα άσχημα. Εγώ μέχρι τότε αναγκαζόμουν να λέω σε φίλους να με σηκώνουν στα χέρια τους και τους παρακαλούσα να βάλουν ένα χεράκι σε καθημερινές μου ανάγκες. Όταν όμως πήγα εκεί, ειλικρινά ξύπνησα. Πλέον, κι εγώ σήμερα κάνω τα περισσότερα, ολομόναχος. Χωρίς να επιβαρύνω τον κύκλο μου. Το ταξίδι στο Λονδίνο ήταν ένα πραγματικό μάθημα ζωής».
-Το πιο συναισθηματικά φορτισμένο βραβείο, ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Σμύρνη της Τουρκίας, όταν ανέβηκε στο υψηλότερο βάθρο των τουρνουά.
«Συγκινήθηκα γιατί από εκεί κατάγονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου. Ήρθαν στην Ελλάδα σαν πρόσφυγες και ουσιαστικά, εγώ βραβεύτηκα στη γη που μεγάλωσαν εκείνοι».
-Εξίσου σημαντικές διακρίσεις για εκείνον ήταν στην Αττάλεια της Τουρκίας που με την Εθνική ομάδα κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος τον Μάρτιο του 2013 και τον Μάιο του ίδιου έτους ήρθε και η δεύτερη θέση – ασημένιο μετάλλιο στον τελικό.
Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι δεν ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Αν και είχε προτάσεις από τοπικούς συνδυασμούς, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις φετινές δημοτικές εκλογές, για χάρη του αθλητισμού.
«Προτιμώ στον ελεύθερο μου χρόνο να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ περισσότερο».
-Παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρος πως αν εκλέγονταν σήμερα, αύριο πρωί πρωί θα ξεκινούσε εντατικό έργο.
«Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι τόσο πίσω σε ό, τι αφορά σε ΑμΕΑ και όλες οι χώρες να είναι καλύτερες από εμάς. Δεν μπορεί δημόσιες παραλίες, τουαλέτες, αστικές συγκοινωνίες, ακόμα και εφορίες, θέατρα ή σινεμά να μην έχουν ειδικές ράμπες για την πρόσβαση των ΑμΕΑ. Θα ήθελα επίσης να τιμωρήσω όσους κάνουν ότι δεν μάς βλέπουν ή ότι δεν υπάρχουμε. Κάτι σαν διαπαιδαγώγηση – εξπρές για παράδειγμα, σε όσους δεν σέβονται τις ειδικές θέσεις στάθμευσης ή κλείνουν με τα ΙΧ ράμπες αναπήρων. Θα τους έβαζα στο αναπηρικό καροτσάκι και θα τους έλεγα: Να δω εσύ πώς θα κατέβεις από εδώ τώρα! Αυτό θα ήταν το πρόστιμο. Να γίνουν σαν εμάς για λίγες ώρες».
-Όσο για τη φετινή συμμετοχή του στη διοργάνωση του TEDx, ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κάτι ανάλογο.
«Θα μιλήσω για τα προσωπικά μας όρια. Τα όρια που υπάρχουν για να προσδιορίζουν την ταυτότητα μας και να μας προκαλούν. Αυτά που πρέπει να τα ξεπερνάμε για να βγαίνουμε νικητές. Τα όρια υπάρχουν για να εμπνέουν. Όχι για να ορίζουν. Και αυτό είναι που πρέπει να καταλάβουμε», καταλήγει ο Γιώργος Λαζαρίδης, καλώντας τον καθένα από εμάς να συμμετάσχει ενεργά στη φετινή διοργάνωση της Καλαμάτας.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Λαζαρίδη
Ο Γιώργος Λαζαρίδης γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1973 στην Καλαμάτα. Το 1991 αποφοίτησε από το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας και στην συνέχεια φοίτησε στην Σ.Τ.Υ.Α. (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας).
Τον Ιανουάριο του 1993 και ενώ φοιτούσε στο δεύτερο έτος του συνέβη ένα τροχαίο ατύχημα που τον καθήλωσε στο αναπηρικό αμαξίδιο.
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν το έναυσμά του για να ασχοληθεί με το Τένις. Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Κόντος και ο εκπρόσωπος του τένις με Αμαξίδιο στην Ελλάδα μέχρι το 2004 Κώστας Βαζούρας επισκέφθηκαν την Καλαμάτα στα πλαίσια προπονητικής προετοιμασίας τους για τους Αγώνες. Η συνάντησή τους υπήρξε σταθμός και «άμεσο σημείο εκκίνησης» για την ενασχόλησή του Γιώργου με το άθλημα.
Από τον Οκτώβρη του 2004 ξεκίνησε εντατικές προπονήσεις και συμμετείχε στο πρώτο του διεθνές τουρνουά τένις στο Sunderland στην Μεγάλη Βρετανία, στις 23 – 26 Μαρτίου του 2005. Κορυφαία στιγμή ήταν η συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Πεκίνο 2008.
Σήμερα προπονητές του είναι ο Ανδρέας Νίκας και της Εθνικής Ομάδας, Γιώργος Κόντος.
Έχει συμμετάσχει επίσης:
* Το 2005: 3 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Γκρόνινγκεν – Ολλανδία
* Το 2006: 6 τουρνουά
* Το 2007: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στοκχόλμη Σουηδία
* Το 2008: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Cremona – Ιταλία Ιούνιος 2008. Παραολυμπιάδα Beijing 2008
* Το 2009: 8 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Nottinham Μεγ. στη Βρετανία
* Το 2010: 8 διεθνή τουρνουά
* Το 2011: 7 τουρνουά και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Pretoria – Nότιος Αφρική
* Το 2012: 8 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στην Αττάλεια (Χάλκινο Μετάλλιο) και στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Σεούλ με την Εθνική ομάδα
* Το 2013: 4 διεθνή τουρνουά, στα προκριματικά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος με την Εθνική ομάδα (Χρυσό Μετάλλιο), στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις με αμαξίδιο (Ασημένιο Μετάλλιο MG2).
Στόχος του σήμερα είναι η επόμενη συμμετοχή του στην Παραολυμπιάδα του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.