Όταν τα πρώτα βήματα ενός εγχειρήματος κρίνονται επιτυχημένα, τότε προχωράς στο επόμενο στάδιο, επιχειρώντας την εδραίωσή του. Αυτή την πορεία ακολουθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο για πρώτη φορά διοργανώθηκε πέρυσι και την επόμενη εβδομάδα θα υποδεχτούμε τη δεύτερη διοργάνωση, με σημαντικές παρουσίες και ταινίες, επιχειρώντας πλέον να γίνει θεσμός.
Φέτος, λοιπόν, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 31 Ιανουαρίου και διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας με το Κέντρο Φεστιβάλ Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.
Εθνογραφικό Ντοκιμαντέρ
Το 1ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σημείωσε σημαντική επιτυχία και σε ό,τι αφορά την προσέλευση κόσμου, αλλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ταινιών, καταφέρνοντας να γίνει ένα πολιτιστικό γεγονός που συζητήθηκε στις πόλεις που το φιλοξένησαν, όπως η Τρίπολη, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Αμαλιάδα και η Μεγαλόπολη.
Το 2o Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας.
Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια θα είναι και φέτος ελεύθερα για το κοινό. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ και την οπτική ανθρωπολογία.
Ιδιαίτερη σημασία θα παίξει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη, που θα αποτελείται από ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού περιεχομένου. Η επιλογή των ντοκιμαντέρ γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Παρουσία ξένων σκηνοθετών
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου συνεργάζεται με φορείς και φεστιβάλ που άπτονται του ντοκιμαντέρ, όπως με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Χαλκίδας, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης και Τέχνης CAID, το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού- Ιστορικού Ντοκιμαντέρ «Αγών», το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύπρου και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Ξένοι σκηνοθέτες έχουν δεχθεί να συμμετέχουν στα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Manolo Sarmiento από τον Ισημερινό, Javier Corcuera και Sergio Luis Garcia Locatelli από το Περού, Irene Gutierrez από την Ισπανία, Hugo Mata από το Σαλβαδόρ, Frode Storaas από τη Νορβηγία και Martin Gruber από τη Γερμανία.
To Φεστιβάλ θα διεξαχθεί σε 5 πόλεις της Πελοποννήσου, όπως έγινε και πέρυσι (Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Άργος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Αμαλιάδα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου, σε συνεργασία με τη σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ως θεσμός προσφέρει στην πολύπλευρη ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα:
-Συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη (όλες οι προβολές, εκδηλώσεις και σεμινάρια στη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι ελεύθερες στο κοινό)
-Συντελεί, με την πληθώρα των εκδηλώσεων και τη διασπορά τους, στην ενίσχυση της τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας (επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης, μεταφορών, οπτικοακουστικών κ.λπ.) της ευρύτερης περιοχής και, μάλιστα, σε μία περίοδο που δεν είναι τουριστική
-Δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης στην Πελοπόννησο επιχειρήσεων του λεγόμενου κλάδου της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας, που αποτελεί έναν από τους 9 στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης του ΕΣΠΑ 2014- 2020
-Δημιουργεί, επίσης, προϋποθέσεις για ένταξη σε ευρωπαϊκά διακρατικά προγράμματα που αφορούν στην ανάπτυξη πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας
-Ο διεθνής χαρακτήρας του και η προβολή του από ξένα Μέσα Ενημέρωσης συμβάλλουν στην προβολή της Πελοποννήσου, ιδίως ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.
Της Βίκυς Βετουλάκη