Χειμερινή πρεμιέρα στις 15/12 στο ΔΗΠΕΘΕΚ με την κωμωδία «Ο Φιάκας» του Δ. Μισιτζή


ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΠΕΤΑΛΙΔΑΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΛΚΙΑ, ΜΑΓΓΙΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΣΑΜΠΑΛΙΚΑ
  
Μια κωμωδία που θα μας ψυχαγωγήσει και ταυτόχρονα θα μας συνδέσει με τις ρίζες της γλώσσας μας, «Ο Φιάκας» που έγραψε στην καθαρεύουσα το 1870 ο Δημοσθένης Μισιτζής, θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Δεκεμβρίου στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η σκηνοθεσία είναι του Φίλιππου Σοφιανού και με γνωστούς ηθοποιούς επί σκηνής, εκτός από τον ίδιο, τον Κώστα Χαλκιά, την Ματθίλδη Μαγγίρα, την Όλγα Αλεξανδροπούλου και τον ανερχόμενο Άρη Τσαμπαλίκα,.
Η πρόεδρος της «Φάρις», Αναστασία Μπελογιάννη, με τον μεσσηνιακής καταγωγής ηθοποιό και σκηνοθέτη στο πλευρό της, μίλησαν χθες το μεσημέρι με ενθουσιασμό για το χειμερινό έργο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, αλλά και τις προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας με τον κ. Σοφιανό, ο οποίος μετέφερε τη φιλοδοξία του «Ο Φίακας» να σηματοδοτήσει την απαρχή καταξίωσης του ΔΗΠΕΘΕΚ ως νο 1 περιφερειακού θεάτρου στην Ελλάδα…
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο έργο είχε ανεβεί από το ΔΗΠΕΘΕΚ το 1985, στο κτίριο της Φιλαρμονικής, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία, σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου και με τον Στέλιο Μάινα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του απατεώνα.
Η κ. Μπελογιάννη έκανε λόγο για μια σπαρταριστή κωμωδία που «θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας», εξέφρασε τη χαρά της για την ευρύτερη συνεργασία με τον Φίλιππο Σοφιανό, «έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, ηθοποιό και σκηνοθέτη», ενώ μίλησε με ανάλογο ενθουσιασμό για τον σκηνογράφο Γιάννης Μετζικώφ και την υπόλοιπη «σπουδαία ομάδα με έμπειρους καλλιτέχνες όπως ο Κώστας Χαλκιάς, η Ματθίλδη Μαγγίρα, η Όλγα Αλεξανδροπούλου και ο Άρις Τσαμπαλίκας».
Η πρόεδρος της Φάρις ευχαρίστησε στη συνέχεια το ξενοδοχείο Ελίτ που θα φιλοξενήσει τους ηθοποιούς και τον Ανδρέα Ζαγακο, ο οποίος καθημερινά θα καλύπτει τα γεύματά τους, ενώ ολοκλήρωσε τη σύντομη παρέμβασή της προσκαλώντας τον κόσμο «να παρακολουθήσετε αυτή την εξαιρετική δουλειά που ετοιμάζει το ΔΗΠΕΘΕΚ».
«Χαίρομαι που βρίσκομαι σε αυτή τη σκηνή, μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς ήμουν εδώ το 1978-79 στα θεμέλια αυτού του θεάτρου» ήταν τα πρώτα λόγια του Φίλιππου Σοφιανού, ο οποίος γεννήθηκε το 1957 στο Πεταλίδι και έχει ζήσει εδώ τα πρώτα του χρόνια, αλλά και μια πολύ δημιουργική περίοδο, όπως τη χαρακτήρισε, κατά την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς.
Αυτή είναι πρώτη συνεργασία του κ. Σοφιανού με το ΔΗΠΕΘΕΚ, με την επιλογή του έργου να είναι δύσκολη και τον ίδιο να εξηγεί τα κριτήρια-στόχους: «Σκέφτηκα ότι ένα έργο τέτοιας αξίας, γραμμένο το 1870, σε μια γλώσσα η οποία πρέπει να διατηρηθεί γιατί είναι η καταγωγή μας, η ράτσα μας, η γενιά μας, οι πηγές μας, που μόνο από ένα δημοτικό/κρατικό θέατρο μπορεί να ανέβει. Ένας ιδιώτης δεν θα ανέβαζε ποτέ ένα τέτοιο έργο, καθώς το φοβάται, ως μη εμπορική επιτυχία. Τέτοιους φόβους εγώ δεν έχω και θεωρώ ότι αν κάνεις καλά μια δουλειά, με επαγγελματικούς όρους, τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα.
Έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ τη γλώσσα που είναι καθαρεύουσα, και το μεγάλο στοίχημα είναι ότι αυτή η γλώσσα θα επικοινωνήσει με το κοινό, δεν θα είναι «ξύλινη» και δεν θα κάνει τον άνθρωπο να βαρεθεί.
Και τότε το κοινό θα έχει το διπλό όφελος και τη διπλή υπερηφάνεια να είναι Έλλην, να μπορεί να καταλαβαίνει και να επικοινωνεί μέσα από αυτή τη γλώσσα.
Ο δεύτερος, επίσης πολύ σπουδαίος στόχος ήταν ο ρόλος του θεάτρου που είναι η ψυχαγωγία. Νομίζω ότι το κοινό έχει ταλαιπωρηθεί από δήθεν ψυχαγωγίες και έχει αρχίσει και χάνει τον πραγματικό του ρόλο που είναι να δώσει στον άνθρωπο που θα βάλει το χερι στην τσέπη για να πληρώσει ένα εισιτήριο την ευκαιρία να κάνει ένα 1,5-2 ώρες διάλειμμα από το σκληρό ενεστώτα που βιώνει καθημερινά. Αν δεν καταφέρεις να δώσεις στον θεατή την ευκαιρία να ξεχαστεί για την ώρα της παράστασης τότε δεν κάνεις τίποτα. Όλη μου η έγνοια, η ενέργεια και η πείρα κατατίθεται σε αυτή την παράσταση κάτω από αυτό το πρίσμα.
Αυτό το διαλειμματάκι είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η δουλειά μου. Μπορούμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και να δώσουμε μια ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με το καλό θέατρο.
Το καλό θέατρο είναι μια αρετή που ταιριάζει στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που έχει πολύ ένδοξο παρελθόν και παρακαταθήκες. Έχουν ανεβεί σπουδαίες παραστάσεις εδώ, έχουν γίνει σπουδαία πράγματα, Αφήνω τον μαρασμό των τελευταίων ετών για λόγους που όλοι γνωρίζουν, και παίρνω τη σκυτάλη από τους παλιούς και θέλω αυτό το θέατρο να είναι το πρώτο ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα, να μιλάνε όλοι γι’ αυτό. Αυτή είναι η επιδίωξη, το όραμα και η φιλοδοξία μου» εκμυστηρεύτηκε ο κ. Σοφιανός, ενώ αναφέρθηκε κλείνοντας στην καταλυτική στήριξη της Ολυμπίας Δημητρέα, την οποία χαρακτήρισε «ψυχή του θεάτρου» και «το τελευταίο ζωτικό όργανο», της κας Μπελογιάννη, του ξενοδοχείου Ελίτ και του Ανδρέα Ζαγάκου, γενικότερα του επιχειρηματικού και απλού κόσμου της Καλαμάτας που αγαπάει το ΔΗΠΕΘΕΚ, αλλά ήρθε η ώρα να το αποδείξει και πάλι, με το αγκάλιασμα και την παρουσία του στη νέα παράσταση…
-«Ο Φιάκας» θα ανέβει στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ στις 15/12 και κατεβάσει την αυλαία του στις 4 Μαρτίου 2018. Έως τότε θα παίζεται κάθε Παρασκευή-Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακές στις 8 μ.μ., ενώ κατά την εορταστική περίοδο θα δοθούν παραστάσεις στις 22, 23, 26, 29 και 30 Δεκεμβρίου, καθώς και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).

Της Χριστίνας Ελευθεράκη