Καθημερινά δεκάδες πολίτες καταθέτουν αιτήσεις
Στο φουλ δουλεύουν ακόμα κι αυτή την περίοδο οι «μηχανές» στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, καθώς καθημερινά δεκάδες πολίτες προσφεύγουν στις υπηρεσίες του προκειμένου να λάβουν πιστοποιητικά ή να καταθέσουν διαθήκες που είναι απαραίτητες ως δικαιολογητικό για το Κτηματολόγιο.
Πλέον το προσωπικό, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, είναι αδύνατον να παρέχει τα πιστοποιητικά αυτά αυθημερόν. Ήδη έχουν σημειωθεί νούμερα ρεκόρ στις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και τα πιστοποιητικά που έχουν χορηγηθεί.
Ρεκόρ πιστοποιητικών
Κυρίως το Κτηματολόγιο έχει φέρει έκρηξη κατάθεσης αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο για την έκδοση πιστοποιητικών και τη δημοσίευση διαθηκών. Κάθε χρόνο το Ειρηνοδικείο δεχόταν περίπου 3.000 αιτήσεις και φέτος, όχι μόνο έχει ξεπεράσει αυτό το νούμερο, αλλά εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται στο κλείσιμο του έτους να έχει διπλασιασθεί.
Ειδικότερα, μέχρι χθες, από την αρχή του έτους, είχαν καταχωρηθεί στο Ειρηνοδικείο 3.816 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών περί δημοσιοποίησης ή μη διαθηκών. Αντίστοιχο, όπως είναι φυσικό, είναι το νούμερο των πιστοποιητικών που έχουν χορηγηθεί. Κατά μέσο όρο οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας παραλαμβάνουν 70 αιτήσεις την ημέρα.
Επίσης, έχουν εκδοθεί 369 εκθέσεις αποποίησης κληρονομιάς και 1.800 πιστοποιητικά μη αποποίησης κληρονομιάς.
Επίσης καθημερινά στο Ειρηνοδικείο κατατίθενται 15-20 διαθήκες για δημοσίευση και κάθε Πέμπτη 40-45 διαθήκες. Τα αιτήματα για δημοσίευση διαθηκών από την αρχή του έτους πλησιάζουν τα 900!
Και στο Πρωτοδικείο
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, όπου οι υπάλληλοι δέχονται καθημερινά σχεδόν 100 αιτήσεις που πρέπει να ερευνήσουν σε βιβλία διαθηκών από το 1819 έως και το 2013! Η διαφορά από το Ειρηνοδικείο είναι ότι το χρονικό διάστημα που πρέπει να ερευνήσουν περιορίζεται στην τελευταία 5ετία, ενώ τα σχετικά στοιχεία έχουν μηχανογραφηθεί και έτσι η αναζήτηση είναι πιο εύκολη.
Η αρμοδιότητα για τις διαθήκες και τις αποποιήσεις κληρονομιάς υπαγόταν στα Πρωτοδικεία έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Μετά πέρασε στην αρμοδιότητα στα Ειρηνοδικεία. Έτσι, λοιπόν, όταν κάποιος καταθέσει αίτηση για κάποιο από τα πιστοποιητικά αυτά, στο Πρωτοδικείο πρέπει να γίνει έρευνα στα βιβλία όλων των προηγούμενων ετών πριν χορηγηθούν.
Και οι αριθμοί αυτοί θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι, αν δεν υπήρχε και η υποχρεωτική παύση λειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών λόγω των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.
Της Βίκυς Βετουλάκη