Έτοιμοι ακόμη και για δυναμικές κινητοποιήσεις, αν χρειαστεί, όπως αυτές που είχαν γίνει το Σεπτέμβριο του 2010, δηλώνουν κάτοικοι και φορείς της Μεθώνης, όταν τεθεί σε επαναλειτουργία από τις 2 Ιουνίου, όπως έχει ανακοινωθεί, το Πεδίο Βολής Σχίζας.
Η έκταση που έχει δεσμευτεί απαγορεύει σε ακτίνα 4 ναυτικών μιλίων κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, γεγονός που προκαλεί πολλά προβλήματα, όπως είπε, μιλώντας στο «Θάρρος», ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Πύλου – Νέστορος, Δ. Σιψάς.
Ο κ. Σιψάς ανάφερε ότι το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων και συλλόγων στη Φοινικούντα, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Φοινικούντας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Αλιέων, εκπρόσωποι της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της παλιάς κίνησης για την απομάκρυνση του Πεδίου Βολής.
«Η αντίθεση όλων στην προοπτική επαναλειτουργίας του Πεδίου Βολής ήταν κάθετη», σημείωσε ο κ. Σιψάς, λέγοντας πως αυτό που επιχειρείται να γίνει, μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, επ’ ουδενί συμβαδίζει με την ποθούμενη τουριστική της ανάπτυξη. Δεν είναι δυνατόν ο τουρίστας να έρχεται να απολαύσει τις διακοπές του και να βλέπει αεροπλάνα να βομβαρδίζουν και να του δημιουργείται αρνητικό συναίσθημα.
Περιμένουμε το καλοκαίρι τον τουρισμό, οι αλιείς θα μείνουν χωρίς δουλειά, ούτε για σερφ δε θα μπορεί να προσεγγίσει κάποιος εκεί.
Αναμένεται, δε, το θέμα να τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αφού αυτός ασκήσει σήμερα το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στην Πύλο, προκειμένου να ενημερωθεί.
Η αντιφατικότητα του κράτους
«Ο τόπος δεν αντέχει τέτοια εξέλιξη. Το θέμα πρέπει να τελειώσει οριστικά, καθώς υπάρχουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα πρέπει να σταματήσει κάθε σχετική αεροπορική δραστηριότητα και να συλλεχθούν όλα τα βλήματα που, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ήταν περισσότερα από τις πέτρες που υπάρχουν στο νησί», συνέχισε ο κ. Σιψάς, ο οποίος έθεσε και άλλη μία παράμετρο. Η Σχίζα έχει χαρακτηριστεί, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης “Νatura 2000”, σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης. Η ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς, του δάσους κουμαριάς, των σπηλαίων Σικύας και Μαύρης Τρύπας, των μονοπατιών και οι άλλες δράσεις που προβλέπονται από το “Νatura”, δημιουργούν προϋποθέσεις μαζί με τα νησιά της Αγίας Μαρίνας και της Σαπιέντζας για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
«Κι ενώ όλα αυτά προβλέπονται, και παρότι η Σχίζα θεωρείται πλέον από το κράτος ως σημαντική περιοχή προστασίας της φύσης, από την άλλη πλευρά θα βομβαρδίζεται. Τέτοια αντιφατικότητα δεν την έχουμε ξανασυναντήσει κι ένα είναι το σίγουρο, ότι δεν ταιριάζουν τουρισμός και βομβαρδισμοί», κατέληξε.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου