Περισσότεροι από 700 Κινέζοι πολίτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.
Μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία είχαν δοθεί ανάλογες βίζες: δύο για επενδυτές στη Μάνη, δύο για την Πύλο και δύο για επενδύσεις στην ευρύτερη αγορά της Μεσσήνης. Στην Καλαμάτα είχε μεν δοθεί μία, αλλά μόλις προ ημερών υπήρξε από Κινέζα επενδύτρια αγορά ακινήτου αξίας 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα δε με το μεσιτικό γραφείο “hellas homes”, το οποίο διευθύνει ο Ιωάννης Γιαννουκάκης, ενδιαφέρον για την πόλη της Καλαμάτας από υπήκοο της Κίνας δεν είχε υπάρξει στο παρελθόν. Όπως δήλωσε επίσης στο “Θάρρος”, αναμένεται η τάση που εμφανίζεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί περισσότερο, αν και η κτηματαγορά της Καλαμάτας, σε σχέση με αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι ακόμα ακριβή.
Παρ’ όλα αυτά, ήδη τα πράγματα έχουν αρχίσει να κινούνται προς το καλύτερο για την Καλαμάτα και ο ίδιος θα βρεθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην πόλη Σιάν της Κίνας, με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, όχι για να… πουλήσει ελιές, λάδι, κρασί ή σύκα, αλλά τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην πόλη μέσω της απόκτησης της “χρυσής βίζας”.
Μάλιστα, παρατήρησε ότι, ενώ στο παρελθόν το ενδιαφέρον των ξένων για την κτηματαγορά της Μεσσηνίας ήταν περιφερειακό, το τελευταίο διάστημα, λόγω της βελτίωσης των υποδομών, υπάρχουν κινήσεις για επενδύσεις στην Καλαμάτα. Μάλιστα, οι ηλικίες που ενδιαφέρονται είναι μέσης και ανώτερης. “Δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ Μύκονος”, μας τόνισε ο κ. Γιαννουκάκης, “αλλά σίγουρα τα δείγματα που έχουμε είναι άκρως ενθαρρυντικά. Βέβαια, για την ευδοκίμησή τους θα παίξουν σοβαρό ρόλο και οι συνέργειες μεταξύ των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων για την περαιτέρω ανάδειξη της Καλαμάτας”.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Καλαμάτα στο πλαίσιο παροχής visas από Κινέζους πολίτες, όπως και ενδιαφέρον για επενδύσεις στο real estate, αρκεί όλοι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με επαγγελματισμό και συνέπεια.
Από εκεί και πέρα, χρειάζεται να ξεχωρίσουμε σε δύο κατηγορίες το επενδυτικό ενδιαφέρον των Κινέζων για ακίνητα. Η πρώτη αφορά στους ιδιώτες επενδυτές και η δεύτερη τα επενδυτικά fund μαζί με τους real estate agent.
Στην πρώτη κατηγορία θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να φέρονται με ειλικρίνεια και να προσφέρουν άριστες υπηρεσίες καθώς και “αλήθεια”. Επισημαίνουμε τις παραμέτρους αυτές, γιατί πολλές από τις αποκαλούμενες εύκολες πωλήσεις έχουν ακυρωθεί, όταν οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώνουν ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι εξωπραγματικό και δεν αντικατοπτρίζει τις σημερινές τιμές της αγοράς.
Υπάρχουν παραδείγματα κακών χειρισμών, όπου μεσάζοντες παραπλανούν τον ενδιαφερόμενο Κινέζο επενδυτή, ο οποίος έχοντας δει κάποια ακίνητα σε φωτογραφία, δίνει προκαταβολή 500 – 1.000 ευρώ. Ταξιδεύει στη χώρα μας με δικά του έξοδα για να δει από κοντά τις επιλογές που έχει και έρχεται αντιμέτωπος με μιαν άλλη πραγματικότητα, αφού εν τέλει το τελικό τίμημα έχει αυξηθεί. Έτσι γυρίζει πίσω στη χώρα του με μόνο θετικό αίσθημα τις αναμνήσεις από τις ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα…
Του Αντώνη Πετρόγιαννη