Δύο κεντρικά διλήμματα, δύο – οιονεί προεκλογικά – αφηγήματα, κι ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο αφήνει πίσω της η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το μεταμνημονιακό σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.
O Αλέξης Τσίπρας έθεσε πρώτος και καθαρά, για μια ακόμη φορά, το βασικό δίλημμα με το οποίο θα πάει στις εκλογές – ήτοι, «ποιοι έβαλαν την χώρα στα Μνημόνια και ποιοι την έβγαλαν».
Θύμισε την Ελλάδα του 2015, όταν είχε χαθεί το 25%, είχαν εφαρμοστεί μέτρα 65 δισ. ευρώ, η ανεργία βρισκόταν στο 27%, και διαμήνυσε: «Αυτή η Ελλάδα είναι στο παρελθόν. Τον Αύγουστο του 2018 τα μνημόνια θα αποτελούν παρελθόν για τον τόπο. Είναι αμετάκλητη εξέλιξη».
Σ’ αυτό το δίλημμα πρόσθεσε και την προοπτική για την «επόμενη μέρα» – μια προοπτική, στην οποία έδωσε προοδευτικό και ταξικό πρόσημο. Έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας όπως αυτή αποτυπώνεται και στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ( αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.)- και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση. Και ταυτόχρονα, ανέδειξε για μια ακόμη φορά τις διαφορές των τόξων προόδου και συντήρησης στα μείζονα, πέραν της οικονομίας, ζητήματα – από τη διαπραγμάτευση για το Μακεδονικό και το πεδίο της πολιτικής ηθικής έως τα ακροδεξιά βαρίδια της Ν.Δ. στη θερμή συζήτηση περί βίας και ανομίας.
Από αυτά τα διλήμματα και από αυτό το αφήγημα λείπει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μια σημαντική απάντηση για τις σκιές της «επόμενης ημέρας». Είναι η απάντηση που αφορά στο κόστος και τις επιπτώσεις από τη βαριά «προίκα» των ψηφισμένων μεταμνημονιακών μέτρων – τη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.
Το ερώτημα έθεσε με τη μεγαλύτερη ένταση απ’ όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η Φώφη Γεννηματά, η πρόκληση είναι εν γνώσει και της κυβέρνησης, και του Αλέξη Τσίπρα, προσώρας όμως απάντηση δεν υπάρχει Και δε θα υπάρξει παρά μόνον αφού κλείσει η συμφωνία «εξόδου» με τους δανειστές καθορίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, και τις μεταμνημονιακές πολιτικές εξελίξεις.
Ο Μητσοτάκης και ο… Ρουβίκωνας
Στην άλλη όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε, ξανά, το δίλημμα της κυβερνησιμότητας – ποιος είναι ο ικανότερος «διαχειριστής», ποιος θα παράξει πλούτο και προοπτική ευημερίας, ποιος θα μειώσει τους φόρους και ποιος θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την εργασία.
«Χρειάζεται διπλό σοκ εμπιστοσύνης και αποταμίευσης, δραστική απλοποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος» είπε, και ζήτησε ξανά εκλογές αφού προηγουμένως τις είχε ζητήσει… τουλάχιστον δέκα φορές η Φώφη Γεννηματά.
Το πολιτικό δίλημμα, ωστόσο, που θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει ντε φάκτο ελλειμματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εισπράξει τα εύσημα της κυβερνησιμότητας από τους συντηρητικούς εταίρους του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ευρώπη και το ΕΛΚ (όπως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ο Αλέξης Τσίπρας), ενώ το αναπτυξιακό του αφήγημα στη Βουλή δεν πρόσφερε επί της ουσίας εναλλακτική απέναντι στη μεταμνημονιακή ατζέντα της κυβέρνησης. Όπως δεν έδωσε και απάντηση στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός «πόσα σχολεία θα κλείσει» και «πόσους πλεονάζοντες γιατρούς» θα απολύσει για να χρηματοδοτήσει τη ριζική μείωση φόρων που επαγγέλλεται.
Εξ ου προφανώς και η επιλογή του προέδρου της ΝΔ να προτάξει στην τοποθέτησή του τη θεωρία της «αριστερής ανομίας» και των συμψηφισμών… Ρουβίκωνα και φασιστικής βίας.
«Απελευθερώστε τα Εξάρχεια και τελειώστε με τον Ρουβίκωνα» είπε στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008». Και εδώ όμως, απάντηση δεν υπήρξε όταν ερωτήθηκε για τις ακροδεξιές παραφυάδες εντός Ν.Δ. και την αδυναμία του να αποπέμψει ακόμη και το… δήμαρχο Άργους που επικρότησε την φασιστική επίθεση κατά Μπουτάρη.
Η επιλογή της Φώφης
Σ’ αυτό το κλίμα – ένα κλίμα που προοιωνίζεται σκληρή έως τοξική προεκλογική πόλωση – το μεγάλο πολιτικό ρίσκο της ημέρας ήρθε από την Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θυμήθηκε τη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» μόνον για να ασκήσει… εκ δεξιών κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή ζητά εκλογές τον Σεπτέμβρη και όχι εδώ και τώρα. Πέραν τούτου, εξαπέλυσε την πιο σφοδρή έως τώρα επίθεση στην κυβέρνηση, ζήτησε κατ’ επανάληψη άμεση προσφυγή στις κάλπες καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι ετοιμάζει τέταρτο Μνημόνιο χωρίς δάνεια, και υιοθέτησε πλήρως το δόγμα της Ν.Δ. περί αριστερής ανοχής στη βία.
Ουσιαστικά, με τη χθεσινή τοποθέτηση η Φώφη Γεννηματά έδειξε ότι ανάμεσα στο δίλημμα «προόδου – συντήρησης» και το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, γέρνει ήδη προς το δεύτερο. Και επιλέγει να ταυτιστεί με το σύστημα εκείνο του Κινήματος Αλλαγής που προσβλέπει στην επανάληψη της κυβερνητικής σύμπραξης Σαμαρά – Βενιζέλου. Είναι μια επιλογή υψηλού πολιτικού ρίσκου, όχι μόνον προσωπικά για την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αλλά συνολικά για το εγχείρημα ανάνηψης της κεντροαριστεράς…