“Χρυσή” βοήθεια έδωσε τη νίκη στον Παναγιώτη Νίκα από την πρώτη Κυριακή

“Χρυσή” βοήθεια έδωσε τη νίκη στον Παναγιώτη Νίκα από την πρώτη Κυριακή

ΤΟ… ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΕΙΧΕ… BΑΘΥ ΧΡΩΜΑ!
 
«Χρυσή Αυγή»… ξημέρωσε για τον Παν. Νίκα
 
Η κάλπη στο Δήμο Καλαμάτας ήταν πραγματικά… γκαστρωμένη
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το 2010 ο συνδυασμός του κ. Παναγιώτη Νίκα «Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας» συγκέντρωσε σχεδόν το 54% των ψήφων μεταξύ των δημοτών. Προχθές, κόντρα στα προγνωστικά των περισσοτέρων, ειδικών και μη, έφτασε στο 54,02%, αφού ψηφίστηκε από 19.642 πολίτες, αν και το ποσοστό αποχής ήταν 44%, νούμερο, φυσικά, διόλου αμελητέο.
Η επιτυχία του κ. Νίκα για τρίτη συνεχόμενη φορά-και μάλιστα με επανεκλογή από τον α΄ γύρο-ήταν κάτι που δεν πίστευε η πλειοψηφία των πολιτών της Καλαμάτας. Ακόμα και σύμβουλοι του επανεκλεγμένου δημάρχου το βράδυ του Σαββάτου έκαναν λόγο, έστω και στο νήμα, για δεύτερο γύρο. Ο μόνος που είχε προβλέψει το επιβλητικό ποσοστό ήταν ένας… ιερωμένος. Είχε, φαίνεται, μιλήσει με τον Κύριο…
Την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης, χθες δηλαδή, συναντηθήκαμε με αρκετούς πολίτες που αναρωτιούνταν για το αποτέλεσμα της νέας Δημοτικής Αρχής.
Το παρασκήνιο, όμως, είναι αυτό που μπορεί να φωτίσει την πραγματικότητα. Η μη κάθοδος της νεοφασιστικής «Χρυσής Αυγής», η οποία στις εθνικές εκλογές του 2012 στους Δήμους της Μεσσηνίας και ειδικότερα στην Καλαμάτα είχε λάβει 3.258 ψήφους και ποσοστό 8,5%, είχε προξενήσει γενικότερη εντύπωση στους πολιτικούς κύκλους, πριν ακόμα και από την υπόθεση Μπαλτάκου.
Έγκυρες πληροφορίες του «Θάρρους» δικαιώνουν τις ανησυχίες εκείνων των ημερών. Σύμφωνα με αυτές, είχε αποφασιστεί να «πριμοδοτηθούν» στις προχθεσινές εκλογές επτά υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Νίκα.
Ωστόσο, αργά τα μεσάνυχτα της Κυριακής σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μικρής έκτασης μεταξύ του βουλευτή Δ. Κουκούτση και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου, στον πεζόδρομο της Ιατροπούλου. Φαίνεται, οι ψήφοι που του είχαν εγγυηθεί δεν ήταν αρκετοί για να του δώσουν υψηλό πλασάρισμα στη νέα 25άδα.
Εκτός, όμως από τον… έρωτα Χρυσής Αυγής με το συνδυασμό του κ. Νίκα, «ξαφνικό» φλερτ υπήρξε και με περιφερειακό συνδυασμό, ο οποίος, μάλιστα, πάλευε να πάει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αντίπαλος του κ. Τατούλη. Φήμες, αλλά και καταγγελίες, θέλουν υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού να «ανταλλάσσουν» ψηφοδέλτια με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του κ. Νίκα.
Αυτά τα δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα ήταν δυνατό να επηρεάσουν το προχθεσινό αποτέλεσμα; Ασφαλώς. Βέβαια, ο κ. Νίκας θα μπορούσε κάλλιστα να κερδίσει στο δεύτερο γύρο, αλλά αυτό είναι μιαν άλλη ιστορία.
Να προσθέσουμε και κάτι ακόμα. Μιλώντας την Παρασκευή το βράδυ με έναν εκ των πρωτοκλασάτων της Δημοτικής Αρχής, μας είπε ότι στις εκλογές «ο σκοπός αγιάζει το κάθε μέσον». Όπερ έδει δείξαι.
Από εκεί και πέρα, μπορεί το αποτέλεσμα να θεωρείται ικανοποιητικό για το νεοσύστατο συνδυασμό του Μανώλη Μάκαρη; Αν «μετρήσουμε» όσα έλεγαν οι άνθρωποί του τις προηγούμενες ημέρες, η απάντηση είναι αρνητική. Ο πήχης είχε τοποθετηθεί ψηλά κι όλοι έκαναν λόγο, τουλάχιστον, για δεύτερο γύρο. Οι υπεραισιόδοξοι μιλούσαν και για ολική ανατροπή.
Η δε καθυστέρηση στη δημιουργία του συνδυασμού ήταν τροχοπέδη. Για όσους θέλουν, όμως, να βλέπουν το ποτήρι… μισογεμάτο, το γεγονός ότι ο «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», με κορμό το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», είναι πλέον η νέα μείζων μειοψηφία, όπως και οι οκτώ (8) δημοτικοί σύμβουλοι, είναι μια επιτυχία.
Αισιόδοξα μπορεί να βλέπει τα αποτελέσματα και η «Λαϊκή Συσπείρωση», αν συγκριθούν με εκείνα του ΚΚΕ τον Ιούνιο του 2012. Επί της ουσίας, όμως, τρεις δημοτικούς συμβούλους είχε μέχρι σήμερα, τρεις θα έχει και από αύριο.
Για την «Αλλαγή» του Θ. Μπρεδήμα, ασφαλώς το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό, αλλά αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά την ανακοίνωση που εξέδωσε, όπως και το γεγονός ότι ο επικεφαλής διεξήγαγε ένα δύσκολο και μοναχικό αγώνα, η παρουσία του στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο με δύο συμβούλους μπορεί να θεωρηθεί και επιτυχία.
Ασφαλώς ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος είναι ικανοποιημένος με το 5,53% και την εκλογή δύο δημοτικών συμβούλων. Το ίδιο θα πρέπει να είναι και ο συνδυασμός του κ. Δημητρούλια, με την εκλογή ενός συμβούλου.