«Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες και όχι εύκολες λύσεις»
Ομιλία σε μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και τις απαγορευμένες ουσίες
Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες το πρωί ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, Ανάργυρος Τουμπέκης.
Ο κ. Τουμπέκης πραγματοποίησε διαδραστικές διαλέξεις στους μαθητές όλων των ηλικιών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, μιλώντας τους, κυρίως, για τη διαδικασία ελέγχου των αθλητών και την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Το «Θάρρος» τον συνάντησε και είχε μια σύντομη αλλά συνάμα ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του για ζητήματα που αφορούν ειδικά νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωταθλητισμό, όπως και όλους τους γονείς που «τρομάζουν» με όσα ακούγονται γύρω τους.
-Πώς βρεθήκατε στην Καλαμάτα και πώς ήταν η εμπειρία σας με τους μαθητές;
Τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά απηύθυναν μια πρόσκληση στο Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, να κάνει μια ενημέρωση στους μαθητές του σχολείου σχετικά με το ντόπινγκ. Το ΕΣΚΑΝ με όρισε υπεύθυνο για να έρθω σήμερα (σ.σ. χθες) στην Καλαμάτα και να κάνω αυτή την ενημέρωση στα παιδιά.
Εντυπωσιάστηκα καθώς αρκετοί μαθητές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα, ενώ αρκετοί γνωρίζουν λεπτομερώς και τις διαδικασίες ελέγχου ή καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Μπορώ να πω ότι ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία.
-Πώς μπορούν να αποφύγουν σήμερα τα νέα παιδιά επικίνδυνες και απαγορευμένες ουσίες στους χώρους άθλησης και σε γυμναστήρια;
Είναι αλήθεια ότι σήμερα το περιβάλλον που ζούμε διευκολύνει τη χρήση είτε συμπληρωμάτων διατροφής είτε απαγορευμένων ουσιών, καθώς εύκολα κάποιος μπορεί να τα προμηθευτεί σε χώρους άθλησης. Η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να ενημερώσουμε όσο περισσότερους φορείς, καθώς και ομάδες νέων αθλητών, έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να τα λαμβάνουν μόνο (!) έπειτα από συμβουλή και συνταγή γιατρού ή ειδικευμένου διατροφολόγου.
Κανένας και για κανέναν λόγο δεν πρέπει να παίρνει συμπληρώματα διατροφής, πολλά από τα οποία περιέχουν επικίνδυνες ή και απαγορευμένες ουσίες για τη ζωή των αθλητών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο χώρο του αθλητισμού πρέπει να επιμείνουν σε αυτό και η χορήγηση ουσιών ή συμπληρωμάτων να γίνεται έπειτα από χορήγηση ιατρού και μόνο τότε.
Πάντως και η Πολιτεία θα πρέπει να κάνει πιο προσεκτικούς ελέγχους στα καταστήματα συμπληρωμάτων διατροφής, καθώς πολλά έχουν μεν την έγκριση του ΕΟΦ ώστε να πωλούν συγκεκριμένα σκευάσματα, αλλά ουδέποτε έχουν ελεγχθεί, δυστυχώς, για το τι εμπεριέχουν αυτά…
-Υπήρχε μια έξαρση ντοπαρισμένων αθλητών τα προηγούμενα χρόνια και στη χώρα μας. Πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, πιστεύετε πως έχει βελτιωθεί;
Η κατάσταση του ντόπινγκ είναι η ίδια εδώ και αρκετά χρόνια. Δυστυχώς και στη χώρα μας είχαν διαπιστωθεί αρκετοί πρωταθλητές να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ και πολλά δείγματα βρίσκονται προς έλεγχο.
Πρέπει να ξέρουμε ότι ο έλεγχος είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, ο αθλητής όπως κάθε πολίτης έχει δικαιώματα και μπορεί να προσφύγει σε μια απόφαση του ΕΣΚΑΝ, η οποία μέχρι να τελεσιδικήσει μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.
Παρ’ όλα αυτά, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και αυτό μαζί με την ενημέρωση που έχουμε ξεκινήσει, πιστεύουμε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει όλους τους αθλητές να κατανοήσουν το μέγεθος της επικινδυνότητας της λήψης απαγορευμένων ουσιών σε όλους τους χώρους άθλησης, πρωτίστως για την ίδια τους τη ζωή.
-Υπάρχει μια άποψη στην κοινή γνώμη ότι πρωταθλητισμός χωρίς ντόπινγκ δεν υφίσταται. Ποια είναι η άποψή σας πάνω σ’ αυτό;
Αυτό είναι μια φτηνή δικαιολογία αυτών που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών. Παραβλέπουν το γεγονός ότι σε αθλητές υψηλού επιπέδου απαιτείται γύρω τους να υπάρχει μια σοβαρή οργάνωση και μια μεγάλη ομάδα ειδικών ανθρώπων που υποστηρίζουν την προπόνησή τους. Αυτό προϋποθέτει μια καλή οργανωτική δομή γύρω από τον αθλητή. Αν βγάλουμε αυτό έξω, τότε η εύκολη λύση είναι η λήψη απαγορευμένων ουσιών για να αντικαταστήσουμε τη δουλειά που κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω από τον αθλητή.
Υπάρχουν πολλοί πρωταθλητές που αγωνίζονται «καθαροί», γιατί έχουν δίπλα τους ένα επιτελείο ανθρώπων που τους υποστηρίζει σοβαρά και σωστά έτσι ώστε να αποδώσουν στον αγώνα το καλύτερο δυνατό.
-Τι συμβουλή θα δίνατε σ’ ένα παιδί που έχει ταλέντο σε κάποιο άθλημα και θέλει να κάνει πρωταθλητισμό;
Η σωστή συνταγή για ένα ταλαντούχο παιδί – αθλητή είναι να αφοσιωθεί στη σκληρή δουλειά, να κλείσει τα αυτιά στις σειρήνες. Να είναι προσανατολισμένος στο στόχο του ως άνθρωπος και ως αθλητής, να επιλέξει γύρω του τους σωστούς ανθρώπους που θα του δίνουν τη σωστή πληροφορία και την κατάλληλη καθοδήγηση για την προπόνησή του, κι αυτό θα τον οδηγήσει ψηλά.
Όταν λέω σωστούς ανθρώπους, δε λέω αυτούς που θα του «φουσκώσουν» τα μυαλά για ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα, αλλά μιλώ γι’ αυτούς που στοχεύουν σε μια δουλειά πολλών ετών, όπως χρειάζεται για να χτιστεί μια σωστή αθλητική καριέρα.
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρει αυτούς τους κατάλληλους ανθρώπους και με υπομονή να δουλέψει σκληρά για ένα αποτέλεσμα που θα έρθει αργά και με κόπο και όχι γρήγορα και εφήμερα.
Του Κώστα Γαζούλη