Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ανάγκη αλλαγής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη

Θεόδωρος Παπαθεοδώρου: Ανάγκη αλλαγής πολιτικής  σε Ελλάδα και Ευρώπη

Την ανάγκη να υπάρξει μια δυναμική αλλαγής στην πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στροφή στα προβλήματα των πολιτών των χωρών- μελών, σημειώνει σε συνέντευξή του στο «Θάρρος» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πρώην πρύτανης του ιδρύματος και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Όπως τονίζει, τα οικονομικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να τροφοδοτήσουν την κοινωνική πόλωση, την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια, τον αντευρωπαϊσμό και την ακροδεξιά.
 
-Τι περιμένει η ΔΗΜΑΡ από τις επερχόμενες ευρωεκλογές;
Να θέσει στον πολιτικό διάλογο και στους πολίτες τις προτάσεις της για την ανάγκη αλλαγής της πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Προτάσεις  οι οποίες κινούνται αταλάντευτα στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, στην αντιμετώπιση του ευρωσκεπτισμού και στη θέληση για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Μιλώντας για την Ευρώπη η ΔΗΜΑΡ θέλει να μιλήσει και για την Ελλάδα της κρίσης, την ανασυγκρότηση της κοινωνικής συνοχής, την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. και, πάνω απ’ όλα, την αναπλήρωση του μεγάλου θεσμικού και πολιτικού κενού που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη. Αυτονόητα αναμένουμε, επίσης, την ενίσχυση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ, μιας πολιτικής δύναμης που με υπευθυνότητα και σταθερότητα στήριξε σε δύσκολους καιρούς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
 
-Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα που θα καταγράψετε στις ευρωεκλογές;
Έχω την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές θα αντιστοιχεί στην αναγνώριση από τους πολίτες της υπεύθυνης στάσης που κράτησε τόσο στην τρικομματική κυβέρνηση όσο και μετά, για την προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, τη διάσωση της χώρας με την κοινωνία όρθια, αλλά και τον αγώνα που δίνει σήμερα για την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών.
Επομένως ναι, είμαι αισιόδοξος, γιατί η ΔΗΜΑΡ έχει αποδείξει ότι έχει όραμα, θέσεις, συγκεκριμένη πολιτική και μπορεί να δώσει λύσεις.

-Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο ευρωσκεπτισμός, ο οποίος κερδίζει συνεχώς έδαφος και στους πολίτες της χώρας μας;
Το σίγουρο είναι ότι σήμερα η Ευρώπη δε γοητεύει. Έχει χάσει τη συλλογικότητά της μαζί με το όραμα που τη γέννησε, για ευημερία, ανάπτυξη, αλληλεγγύη, προστασία των δικαιωμάτων. Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και τους λαούς της Ευρώπης σε απόγνωση και αδιαφορία. Αυτή η πολιτική παρήγαγε αντιευρωπαϊσμό και επανέφερε στο προσκήνιο σε πολλές χώρες τα φαντάσματα της ακροδεξιάς, που θέλουν τη διάλυση της Ευρώπης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής και την επικέντρωσή της στην ενίσχυση της απασχόλησης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την εμπέδωση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, την υποστήριξη των κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Δηλαδή, μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, με μία δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη και όχι με αυτή της νεοφιλελεύθερης λιτότητας. 
 
-Ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα για την Ελλάδα που πρέπει να μπει στην ατζέντα της νέας Ευρωβουλής;
Κατά τη γνώμη μου, η ανάγκη της ανασυγκρότησης της κοινωνικής συνοχής, της καταπολέμησης της ανεργίας και ιδιαίτερα αυτής των νέων, της επανένταξης των κοινωνικά αποκλεισμένων και φτωχών συμπολιτών μας, με την εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης, είναι το μείζον διακύβευμα που πρέπει να προωθήσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές στην ατζέντα της Ευρωβουλής. Δε θα έχουμε ποτέ ουσιαστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με 1,5 εκατομμύριο ανέργους και με πολίτες οι οποίοι θα ζουν στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Η επιστροφή στην πολιτική για την Ευρώπη είναι μονόδρομος, όπως και για την Ελλάδα, και αυτό συνεπάγεται την επιστροφή στην προοδευτική πολιτική για την υπεράσπιση της κοινωνίας.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη