Έντονες διαμαρτυρίες για τον φόρο στο κρασί αφού πλήττεται η λαϊκή κατανάλωση

Έντονες διαμαρτυρίες για τον φόρο στο κρασί αφού πλήττεται η λαϊκή κατανάλωση

 
Ενεργοποιήθηκε από την Πρωτοχρονιά η επιβολή φόρου στο κρασί. Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ με την οποία ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού.
Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών να επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση με 55 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για το Δημόσιο.
«Για εμάς μονόδρομος είναι η ακύρωση του μέτρου αυτού» καθώς «υπάρχει επιβολή φόρου σε ένα προϊόν που δεν θα έπρεπε», και «ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και όχι ως μείωση φόρου», δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου (ΣΕΟ), Γιάννης Βογιατζής, για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.
Και αυτό, γιατί, το κρασί είναι ένα μεταποιημένο αγροτικό προϊόν και γι’ αυτό σε όλες τις χώρες της ΕΕ που παράγουν οίνο δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης και έτσι διατηρούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τις πρώτες έντονες αντιδράσεις τόσο του οινοποιητικού κλάδου όσο και σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποίηση της σχετικής τροπολογίας με την οποία μειώνεται ο ΕΦΚ στα 15 λεπτά από 30 λεπτά ανά μπουκάλι κρασί των 750 ml και στα 20 λεπτά από 40 λεπτά ανά λίτρο στο χύμα και το εμφιαλωμένο κρασί, που είχε αρχικά εξαγγείλει. Από τον ΕΦΚ εξαιρούνται τελικά τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγές.
Σχολιάζοντας το μέτρο που έφερε τελευταία στιγμή η κυβέρνηση ως ισοδύναμο αντί για την επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, και μάλιστα χωρίς καλά-καλά να έχει ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να έχει μια καλύτερη εικόνα για το δημοσιονομικό όφελος του μέτρου, ο κ. Βογιατζής επισημαίνει: «Δεν ήταν στόχος του μνημονίου αυτό το πράγμα, αυτό ήταν εφεύρεση ισοδυνάμων. Δεν τους το έχουν επιβάλει, και αν τους το επέβαλε η τρόικα τότε που είναι αυτή η περίφημη, ισχυρή διαπραγμάτευση που κάνουν;» Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου κάνει λόγο για τεχνικά ζητήματα που, κατά τη γνώμη του, δεν επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή του.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, το πρώτο ζήτημα είναι ότι τα εκατοντάδες οινοποιεία που υπάρχουν δεν είναι καταγεγραμμένα και το δεύτερο είναι ότι καθώς πρόκειται για αλλαγή στον τελωνειακό κώδικα θα πρέπει να δημιουργηθούν φορολογικές αποθήκες για την είσπραξη του φόρου, και όπως λέει ο νόμος στο τελικό στάδιο δηλαδή πριν την πώληση και όχι σε στάδιο παραγωγής.
 Επομένως, συμπληρώνει, «θα πρέπει για να μην δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός να ελεγχθεί όλο αυτό το ζήτημα, δηλαδή της δημιουργίας φορολογικών αποθηκών για τα πιο μικρά οινοποιεία».
«Όταν λοιπόν βρουν τους μηχανισμούς να το κάνουν αυτό, το οποίο δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει γρήγορα, δηλαδή σε καμιά περίπτωση από 1/1/2016, θα προσπαθήσουν να εισπράξουν κάτι πολύ μικρό», λέει ακόμα και υπογραμμίζει πως «προσπάθησαν να θίξουν ένα ολόκληρο κλάδο και να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο χωρίς πραγματική αιτία, εκτός εάν ο στόχος τους δεν είναι η ανάπτυξη που βαυκαλίζονται αλλά κάτι άλλο».
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΟ και παράλληλα πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Κρασιού, προειδοποιεί εξάλλου ότι με αυτό το μέτρο «ανοίγουν μια πόρτα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα» και ότι ωθούν ουσιαστικά τα πράγματα στο να φουντώσει η παραοικονομία.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο υπογραμμίζει ότι υπάρχει αναστάτωση. «Ο κλάδος είναι αναστατωμένος. Με παίρνουν τηλέφωνο με δάκρυα στα μάτια οι οινοποιοί. Οι αμπελουργοί να μην το συζητήσω, μετά τη φορολογία και όλα τα μέτρα που τους χτυπάνε είναι σε απόγνωση», λέει και ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «η δομή του κλάδου είναι μικρές επιχειρήσεις οικογενειακές». «Οικογενειάρχες είναι όλοι, βάζουν τη δουλειά τους και προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους».
Όσον αφορά στην ύπαρξη νομικών ζητημάτων, στα οποία αναφέρθηκε εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΕΟ Γιώργος Σκούρας, σχολίασε ότι «θα τα ξετυλίξουμε μέσα στις επόμενες μέρες με τη βοήθεια εξεχόντων νομικών που έχουμε συζητήσει» και προανήγγειλε προσέγγιση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στο μεταξύ ήδη η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) έχει προαναγγείλει πολιτικές παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε συνεργασία με ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιβολή του φόρου ανοίγει την κερκόπορτα άλωσης των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων, αφού το ελληνικό κρασί καταναλώνεται σε ποσοστό 90% στην εγχώρια αγορά.
«Με τη ρύθμιση επιβολής ΕΦΚ με 0,20 ευρώ ανά λίτρο οίνου», σημειώνει, «ουσιαστικά πλήττονται τα χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιά, δηλαδή η λαϊκή κατανάλωση, αφού η σχετική ποσοστιαία αύξηση της τελικής τιμής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σχετική ποσοστιαία αύξηση των προϊόντων μέσης και υψηλής κατηγορίας τιμής».
Παράλληλα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οίνου, Γιώργος Σκούρας, μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη. «Είναι κάτι που μελετάμε. Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει κάτι συγκεκριμένο» δήλωσε και σχετικά με ενδεχόμενο να φτάσουν τα πράγματα μέχρι και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο απάντησε ανάλογα ότι: «Δεν το γνωρίζω αυτό ακόμη. Είναι κάτι που επεξεργαζόμαστε».« Πάντως», συμπλήρωσε, « ήδη, κάποια κόμματα στη Βουλή ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια».