Κατασχέθηκαν 4.001 χασισόδεντρα που θα απέδιδαν τουλάχιστον 8.000.000 ευρώ φέτος στη Μεσσηνία

Κατασχέθηκαν 4.001 χασισόδεντρα που θα απέδιδαν τουλάχιστον 8.000.000 ευρώ φέτος στη Μεσσηνία

Μια χούφτα άνθρωποι, αλλά ενωμένοι και καλά οργανωμένοι από έναν νέο, αλλά ιδιαίτερα ικανό αξιωματικό, αποτελούν μια δυνατή γροθιά στη μάστιγα των ναρκωτικών στη Μεσσηνία. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε πείσμα όλων όσων ήθελαν με την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας να καταργείται, δεν είναι απλά παρόν, αλλά παράγει μεγάλο και σημαντικό έργο.
Φέτος με τη δράση του, κατάφερε   μεγάλα πλήγματα κατάσχοντας από την αρχή του έτους μέχρι τώρα 4.001 χασισόδεντρα σε όλη τη Μεσσηνία,  συλλαμβάνοντας 37 άτομα, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα και για  5άλλα.
Εκτιμάται ότι από τα χασισόδεντρα αυτά θα παράγονταν τουλάχιστον 2 τόνοι χασίς υψηλής ποιότητας, με την τιμή κιλού στην «χοντρική» να κυμαίνεται από 2.500- 4.000 ευρώ, δηλαδή 8.000.000 ευρώ!
Φέτος, έγιναν οι περισσότερες κατασχέσεις χασισόδεντρων, που έχουν γίνει ποτέ από ιδρύσεως του Τμήματος  Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Οι αμέσως προηγούμενες ήταν το 2004 με εντοπισμό και καταστροφή 3.000 χασισόδεντρων.
 
Μπροστά η Τριφυλία
Σύμφωνα, με τα στοιχεία που μας παρουσίασε ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, Αστυνόμος Α΄ Τάσος Δεληγιάννης, από τις αρχές του 2017 τους απασχόλησαν 37 υποθέσεις καλλιέργειας χασίς στη Μεσσηνία. Από αυτές λίγες, κάτω από 5 είναι ακόμα χωρίς δράστες και οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται. Κατασχέθηκαν συνολικά 4.001 δενδρύλλια, με 42 συνολικά κατηγορούμενους, από τους οποίους 37 συνελήφθησαν και έχουν εκδοθεί 5 εντάλματα σύλληψης.
Από τους 42 κατηγορούμενους οι 28 είναι Έλληνες, 7 Αλβανοί, 1 Βούλγαρος, 1 Μαροκινός και 1 Γεωργιανός.
Τα φετινά στοιχεία, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Ταΰγετος δεν είναι, όπως έχουμε στο μυαλό μας, το «βασίλειο» της χασισοκαλλιέργειας, αλλά τα σκήπτρα τα κρατάει η Τριφυλία.
Έτσι, τα 1.272 δενδρύλλια εντοπίσθηκαν σε περιοχές αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Καλαμάτας και τα 2.728 εντοπίσθηκαν σε περιοχές αρμοδιότητας της Εισαγγελίας Τριφυλίας. Μάλιστα, από τις μεγαλύτερες που εντοπίστηκαν ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου στα «Κοκκινοχώραφα» Γαργαλιάνων, όπου εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν 1.142 χασισόδεντρα και συνελήφθησαν 2 Έλληνες.
Επίσης τον Αύγουστο εντοπίστηκαν άλλες δύο μεγάλες φυτείες στη Βάλτα Γαργαλιάνων με 1.152 και 391 χασισόδεντρα.
Σε ό,τι δε αφορά τον Ταΰγετο, εντοπίσθηκαν 151 χασισόδεντρα στη θέση «Κούβελο», 54 στο Μαχαλά, 274 στην Αγία Μαρίνα και 93 δενδρύλλια με 3 κιλά χασίς στου Λαδά.
Επίσης, όλη τη χρονιά μέχρι τώρα κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας 77,34 κιλά χασίς σε φούντα.
 
2 τόνοι
Επίσης, κατασχέθηκαν και δύο καλλιέργειες που είχαν αναπτυχθεί από τους δράστες σε εσωτερικούς χώρους. Η μία τον Ιανουάριο με 67 δενδρύλλια στους Δολούς και η άλλη το Μάιο στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας με 19 δενδρύλλια και 3 συλλήψεις.
Τα 4001 χασισόδεντρα θα παρήγαγαν τουλάχιστον 2 τόνους χασίς. Και λέμε τουλάχιστον καθώς σε Γαργαλιάνους και Ταΰγετο, οι αστυνομικοί φέτος εντόπισαν δέντρα τόσο εύρωστα και τέτοιας ανάπτυξης που θα μπορούσαν το καθένα να δώσουν πάνω από 1 κιλό χασίς.
Η τιμή πώλησης του χασίς κυμαίνεται από 2.500-4.000 ευρώ το κιλό, αλλά η τιμή αυτή εκτοξεύεται όταν πωλείται γραμμάριο – γραμμάριο.
 
Προφίλ δραστών
Οι περισσότεροι δράστες έχουν ξαναπασχολήσει τις αστυνομικές αρχές για κακουργηματικές πράξεις που αφορούν ναρκωτικά. Οι ηλικίες των Ελλήνων που ασχολούνται με την χασισοκαλλιέργεια κυμαίνεται μεταξύ 30 και 55 ετών, ενώ όταν οι δράστες είναι αλλοδαποί, έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικίες είναι μικρότερες. Οι αλλοδαποί τις περισσότερες φορές απασχολούνται από τους Έλληνες καλλιεργητές ως εργάτες στις φυτείες για την φροντίδα τους, όμως έχουν συλληφθεί και αλλοδαποί που ήταν οι ίδιοι καλλιεργητές και χρηματοδότες της φυτείας, αλλά οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ λιγότερες.
Ο κ. Δεληγιάννης διευκρίνισε ότι με την συμπλήρωση των προβλεπόμενων προθεσμιών και διαδικασιών, όλα τα ναρκωτικά που έχουν κατασχεθεί (δενδρύλλια και ποσότητες) θα καταστραφούν σε υψικάμινο, όπως γίνεται κάθε φορά.
Το έργο των αξιωματικών του Τμήματος Ναρκωτικών για τον εντοπισμό των χασισοφυτειών, βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο που τα φυτά αναπτύσσονται.
Η συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών ξεκινάει από την Άνοιξη και σημαντικός βοηθός στο έργο τους, όταν οι επιχειρήσεις εξελίσσονται, είναι το ελικόπτερο της Αστυνομίας, το οποίο επιχειρεί πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Άλλωστε αστυνομικός της Δίωξης συμμετέχει πάντοτε στις πτήσεις πάνω από τη Μεσσηνία και καθοδηγεί το πλήρωμα του ελικοπτέρου.
«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Οποιοσδήποτε μη αυξητικός δείκτης στα ναρκωτικά είναι θετικό για εμάς και την κοινωνία. Βασικός μας στόχος είναι οι παραγόμενες ποσότητες να μη φτάνουν με κανέναν τρόπο στην κοινωνία», τόνισε ο Διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Τάσος Δεληγιάννης.
 
 Της Βίκυς Βετουλάκη