Π. Τατούλης: «Δε θα δώσουν κάποιοι την Πελοπόννησο λάφυρο σε κανέναν Τσίπρα»


Την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποίησε χθες βράδυ ο περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, Πέτρος Τατούλης, κάνοντας- όπως είπε- ένα νέο Πελοποννησιακό Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους πολίτες.
 
Πολιτική μάχη
Ο κ. Τατούλης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι αυτή η εκλογική μάχη είναι βαθύτατα πολιτική: «Μια μάχη, όχι ανάμεσα σε εμάς και σε κάποιους άλλους. Αλλά μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε  ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο. Μια μάχη ανάμεσα στην ειλικρίνεια, την ισότιμη σχέση, την αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά, χωρίς φαντασία και πρόταση, απλά να κερδίσει εξουσία. Οι εκλογές που πλησιάζουν αποτελούν το κρισιμότερο σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο: Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω;
Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά  ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες;».
Όπως τόνισε, η τριετία που πέρασε ήταν δύσκολη και πρόσθεσε για κάποιους από τους συνυποψηφίους του: «Πρόσφατα, δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, ήλθαν κάποιοι από την Αθήνα. Να μας φέρουν, δήθεν, διλήμματα. Να μας φέρουν τη δική τους τη λάσπη. Τη λάσπη που δανείστηκαν από τα μικροσυμφέροντα, στα οποία δεν υποκύψαμε. Με προσωπικές επιθέσεις. Με βίαια χτυπήματα, που θέλησαν να με εξοντώσουν προσωπικά.  Θέλησαν έτσι, με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο, να καλύψουν τη δική τους ανικανότητα να σχεδιάσουν για τον τόπο. Να αρθρώσουν λόγο δημιουργικό. Να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Τίποτε δεν μπορούν να κάνουν από όλα αυτά τα δύσκολα. Και επέλεξαν τον εύκολο δρόμο. Δεν πιάνει, όμως, πάνω μας η λάσπη. Μας ακουμπάει και χύνεται και πάλι στο έδαφος. Δεν έχουν οι καθαροί άνθρωποι διλήμματα. Γιατί δεν κιοτέψαμε ποτέ. Δεν υποκύψαμε στα συμφέροντα που θέλησαν να μας επιβάλουν από το παράθυρο. Δε φοβηθήκαμε ποτέ τους μεγαλοεκδότες που νόμισαν ότι θα μας έβαζαν στο χέρι. Και αυτό το λέω με όλη τη δύναμη της πελοποννησιακής φωνής μου. Θυμόμαστε καλά όλους αυτούς που έρχονται εδώ σήμερα να κλάψουν, δήθεν, για τις συντάξεις μας που κόπηκαν. Και για τα παιδιά μας που δεν έχουν δουλειά. Τα δάκρυά τους είναι ψεύτικα και θολά. Είναι οι ίδιοι που πριν από 4 χρόνια ψήφιζαν τα μνημόνια και σήμερα ντύνονται με το μανδύα της ανατροπής και της δήθεν επανάστασης. Θυμόμαστε, όμως, και κάποιους ακόμη, κάποιους από εμάς, που τελευταία στιγμή πήδηξαν από το πλοίο, διότι ένιωσαν οι ίδιοι βαρίδια. Είναι οι ίδιοι που πριν από 3 μήνες καμάρωναν το έργο μας ως έργο δικό τους. Δεν είναι, όμως, η Πελοπόννησος λάφυρο που θα δώσουν στα χέρια κανενός Τσίπρα τη βραδιά των εκλογών, ούτε σανίδα σωτηρίας λιγόψυχων ιδιοτελών. Η Πελοπόννησος ανήκει στους Πελοποννήσιους. Και η Μεσσηνία στους  Μεσσήνιους».
 
«Μπορούμε»
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στην αίθουσα του Πνευματικού, είπε: «Το 2010, όταν σας ζήτησα να με εμπιστευτείτε και να με αναδείξετε περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σας είπα: Ναι, μπορούμε. Τώρα σας το λέω με μεγαλύτερη δύναμη. Μπορούμε, γιατί ήδη το ξεκινήσαμε. Μπορούμε, γιατί έχουμε αστείρευτες δυνάμεις να συνεχίσουμε.  Μπορούμε γιατί έχουμε ξεκάθαρα μπροστά μας τους στόχους που θέλουμε να ολοκληρώσουμε. Μπορούμε, γιατί όσα κάναμε μέσα σε μια μόλις τριετία δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Μπορούμε γιατί όσα δεν κάναμε, τα έχουμε σχεδιάσει και είμαστε έτοιμοι να τα υλοποιήσουμε την επόμενη περίοδο».
Μίλησε ακόμη για σύσταση νέου Πελοποννησιακού Κοινωνικού Συμβολαίου και αναφερόμενος στη Μεσσηνία, παρατήρησε ότι ο τόπος  γνωρίζει από υπερβάσεις, γέννησε τις επαναστάσεις και ήδη κυοφορεί την επόμενη: «Την αναπτυξιακή και ανθρωπιστική επανάσταση που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Και σε αυτήν τη φυσιολογική γέννα θα είμαστε όλοι παρόντες. Δεν πρέπει να λείψει  κανείς».
Μιλώντας για τη Μεσσηνία, είπε ότι είναι η ατμομηχανή της πελοποννησιακής οικονομίας, ο τόπος των μεγάλων επενδύσεων, η Νότια Πύλη της χώρας και κομβικό σημείο στις μεταφορές από την Ασία στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος σε έργα, σημείωσε ότι οδικοί άξονες προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ
ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη, ενώ μίλησε, επίσης, για τα έργα παράκτιας προστασίας και ανάπλασης ακτών για αλιευτικά καταφύγια, το Φιλιατρινό φράγμα, το λιμάνι της Κυπαρισσίας, το λιμάνι της Κορώνης, τις μονάδες βιολογικού καθαρισμού και τα δίκτυα αποχέτευσης, για έργα ύδρευσης 20 εκατ. ευρώ, έργα πολιτισμού 17 εκατ. ευρώ κ.ά.
Φυσικά, μίλησε και για το ζήτημα των σκουπιδιών, για το οποίο επισήμανε ότι οι  εγκαταστάσεις διαχείρισης των στερεών αποβλήτων θα είναι έτοιμες στα τέλη του 2015, υποστηρίζοντας πως το έργο αυτό θα είναι έργο – σημαία της πρώτης τριετίας.
Καταλήγοντας μίλησε για νίκη της 18ης Μαΐου και υπογράμμισε: «Η πολιτική ρευστότητα στη χώρα δεν αφήνει περιθώρια να πάρουμε αποφάσεις ανέμελες, γιατί οι συνέπειές τους θα είναι τεράστιες. Οι πειρατές της πολιτικής θέλουν να ανέβουν στο πλοίο. Όχι για να το οδηγήσουν στη στεριά, που μετά την τρικυμία φαίνεται πια να προβάλει, αλλά για να κουρσέψουν τους δικούς μας κόπους, τα δικά σας ναύλα, το δικό μας κοινό μέλλον».  

Της Βίκυς Βετουλάκη