Αθωώθηκε πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για την τιμολόγηση του νερού στον Αγ. Φλώρο

Αθωώθηκε πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για την τιμολόγηση του νερού στον Αγ. Φλώρο

Αθώος για καταπίεση κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ για είσπραξη τελών χωρίς να οφείλονται από τους κατοίκους των χωριών Άγιος Φλώρος και Χριστοφιλαίικα.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια ο «Σύλλογος Αγιοφλωριτών Εν Αθήναις Ο Πάμισος». Πρωτόδικα, ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης είχε κριθεί ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο και είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 6 μηνών με 3ετή αναστολή. Μάλιστα το πρωτόδικο δικαστήριο είχε δεχθεί ότι η τιμολόγηση του νερού θα έπρεπε να είναι μειωμένη για το συγκεκριμένο χωριό, έναντι των υπολοίπων καταναλωτών, καθώς υπάρχει γεώτρηση, η οποία ανήκε στο χωριό πριν από τις συνενώσεις αρχικά με τον «Καποδίστρια» και στη συνέχεια με τον «Καλλικράτη».
 
Καταπίεση
Η κατηγορία της καταπίεσης αφορά υπάλληλο που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται.
Οι μηνυτές από τον Άγιο Φλώρο υποστήριξαν στη μήνυσή τους ότι, σύμφωνα με νόμο του 1995, μπορεί να καθορίζεται ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης για τους κατοίκους των Δήμων ή Κοινοτήτων ή συνοικισμών αυτών που μετέχουν στην επιχείρηση οι οποίοι εξυπηρετούνται με δικό τους δίκτυο, ανεξάρτητο από το ενιαίο δίκτυο της επιχείρησης και να θεσπίζονται διαφορετικά τιμολόγια κατά περιοχές ανάλογα με τα εκτελούμενα έργα ή με το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων της περιοχής.
Περίπου το 1985, τρεις κάτοικοι του Αγίου Φλώρου παραχώρησαν 15 τ.μ. για να γίνει γεώτρηση με έξοδα του Συλλόγου Αγιοφλωριτών. Ακολούθως η γεώτρηση παραχωρήθηκε στην Κοινότητα για την εξυπηρέτηση του χωριού και με τον «Καποδίστρια» πέρασε στο Δήμο Αρφαρών. Με τις συνενώσεις του «Καλλικράτη» πέρασε στο Δήμο Καλαμάτας και, κατά συνέπεια, στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΚ.
Το επίδικο διάστημα αφορούσε από το 2012 και μετά, ενώ ο κατηγορούμενος διατέλεσε πρόεδρος στη ΔΕΥΑΚ από το Σεπτέμβριο του 2014. Μάλιστα, όπως και ο ίδιος είπε στην απολογία του, το 2012 δεν ήταν καν μέλος του Δ.Σ. της επιχείρησης.
 
Τιμολόγηση
Από την πλευρά του κατηγορούμενου και της υπεράσπισης επισημάνθηκε ότι η τιμολόγηση στη ΔΕΥΑΚ γίνεται με απόφαση των συλλογικών του οργάνων και ο τότε πρόεδρος δεν παρέβη κανένα νόμο.
Για το ειδικό τέλος του 80% που επιβαλλόταν έως το 2012, επισημάνθηκε ότι αφορά στην αποχέτευση και όχι στην ύδρευση και πως είναι ανταποδοτικό, καθώς πηγαίνει σε έργα. Μετά το 2012 έγινε αναπροσαρμογή του σε 40%.
Σε ότι αφορά το πάγιο τέλος, διευκρινίσθηκε ότι αφορά στη χρήση του υδρομετρητή, γιατί αυτός ανήκει στη ΔΕΥΑΚ.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι το κλιμακωτό τιμολόγιο που εφαρμόζει η Επιχείρηση δεν αντιβαίνει στην αρχή της ανταποδοτικότητας, καθώς στόχος είναι η οικονομία στη χρήση νερού.
Ο κατηγορούμενος πρώην Πρόεδρος της επιχείρησης, είπε ότι το δίκτυο εκεί είναι γερασμένο και στη συγκεκριμένη γεώτρηση υπάρχουν πολλές βλάβες, τις οποίες αποκαθιστά η ΔΕΥΑΚ. Σημείωσε ότι μόνο το ρεύμα που πληρώνει η ΔΕΥΑΚ για την γεώτρηση φτάνει τα 16.000 ευρώ ετησίως, ενώ έχουν εκτελεσθεί και δύο έργα ύψους 113.000 ευρώ.
Παρατήρησε επίσης, ότι υπάρχει ενιαίο τιμολόγιο της επιχείρησης στους καταναλωτές της και πως οι αποφάσεις που αφορούν στην τιμολόγηση λαμβάνονται από το 11μελές  Διοικητικό Συμβούλιό της και εγκρίνονται  από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι από τον εκάστοτε πρόεδρο.
Τέλος, είπε ότι η τιμολόγηση στην περιοχή του Αγίου Φλώρου, αποδίδει λιγότερα στην επιχείρηση από αυτά που ξοδεύει για τη συντήρηση και τις βλάβες στη συγκεκριμένη γεώτρηση.
Την απαλλαγή του κατηγορουμένου ζήτησε κατά την αγόρευση του και ο Εισαγγελέας.

Της Βίκυς Βετουλάκη