Ελένη Αλειφέρη: “Να είμαι ωφέλιμη στη Μεσσηνία & την Οιχαλία”

Ελένη Αλειφέρη: “Να είμαι ωφέλιμη στη Μεσσηνία & την Οιχαλία”

Η ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ, ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»

«Συμμετέχω στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να είμαι ωφέλιμη στη Μεσσηνία, αλλά και στην Οιχαλία»

Για το σκουπιδοεργοστάσιο στην Καλλιρρόη: «Αντιδράσαμε συντεταγμένα και περιμένουμε την κρίση των αρμόδιων οργάνων»

Της Βίκυς Βετουλάκη

Γιατί αποφάσισε να υπηρετήσει αυτή τη φορά την Αυτοδιοίκηση από το Β΄ βαθμό. Τι πιστεύει για το Δήμο Οιχαλίας. Ποια θεωρεί πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και γιατί αποφάσισε να συμπορευτεί με τη «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη. Ποια είναι πλέον η άποψή της για την κατασκευή του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
Στα ερωτήματα αυτά απαντά σήμερα στο «Θάρρος», σε συνέντευξή της, η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη.

-Ύστερα από πολλά χρόνια στον α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποφασίσατε να επιχειρήσετε στο β΄ βαθμό, στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, και, μάλιστα, ενώ ήδη είχατε ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας για το Δήμο Οιχαλίας.
Γιατί αποφασίσατε αυτή την αλλαγή;
Στην πολιτική δε μετρούν μόνο οι προσωπικές επιλογές και είναι θετικό ένας πολιτικός που ασχολείται με αυτήν, να αλλάζει γνώμη όταν υπάρχουν λόγοι. Για την επιλογή μου αυτή ασφαλώς βάρυνε το κριτήριο της σημαντικότητας του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στον οποίο την παρούσα στιγμή μού έγινε πρόταση να υπηρετήσω. Θεσμός πλέον κρίσιμος για τη ζωή των πολιτών. Θεσμός που μπορεί να σηκώσει στην πλάτη του το βαρύ χρέος της οικοδόμησης μιας νέας χώρας. Θεσμός που διεκδικεί να φέρει κοινωνική ισότητα και αναπτυξιακή προοπτική σ’ αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα για όλους μας. Θεσμός που έχει να δώσει πολλά και που απέδειξε ότι αποκτά στη σκέψη των συμπολιτών μας τη θέση του. Μια θέση που η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ήδη έχει καταλάβει πριν από πολλές δεκαετίες στις σκέψεις των λαών της Ευρώπης.
Κυρίαρχο, όμως, κριτήριο για την τελική μου απόφαση είναι η πεποίθησή μου ότι και στους συμπολίτες μου στο Δήμο Οιχαλίας, με τους οποίους είμαι και παραμένω απόλυτα συνδεδεμένη, μπορούσα από τη θέση μου στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή να προσφέρω ίσως πολύ περισσότερα, όχι μόνο για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προβλημάτων της περιοχής, αλλά, κυρίως, για την αναπτυξιακή της υστέρηση.
Ήταν για εμένα, λοιπόν, συνειδητή πράξη ευθύνης απέναντι και στον τόπο μου να υπερβώ τις διαμορφωθείσες τοπικές αντιπαραθέσεις και εμμονές, για να συνεχίσω να είμαι πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη και στην περιοχή μου από τη νέα μου θέση. Όπως πιστεύω, βέβαια, ότι θα είμαι ωφέλιμη και σε όλη τη Μεσσηνία, κεφαλαιοποιώντας και εισφέροντας τη μέχρι τώρα εμπειρία μου από τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης.

-Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί;
Η Μεσσηνία είναι ένας προικισμένος τόπος από τη φύση και το Θεό και οι άνθρωποί της ικανοί, δημιουργικοί και με αντοχή στα δύσκολα φυσικά εμπόδια, που διαμορφώνουν τη μαγεία και την ομορφιά της. Η αγροτική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας αποτελούν αναμφίβολα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου συνολικά και για το σκοπό αυτό καταλαμβάνουν διακριτή θέση στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας.
Πιστεύουμε βαθιά ότι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα είναι η εδραίωση και μεγέθυνση της δικής μας τοπικής οικονομίας. Της εξωστρεφούς πελοποννησιακής οικονομίας, που συνδυάζει τον τουρισμό με τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, με το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα και με τις υψηλού επιπέδου υποδομές. Εξωστρέφεια και υπεραξία είναι η κοινή συνισταμένη της στρατηγικής μας για την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη. Στόχος μας είναι η τυποποίηση να αγγίξει το 20% της συνολικής παραγωγής και να στραφούμε έτσι στην ποιοτική καλλιέργεια.
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ατμομηχανή της τουριστικής μας ανάπτυξης, βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχεδιασμού μας. Θέλουμε να το καταστήσουμε διεθνή αερολιμένα με σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες αντάξιες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι η Μεσσηνία έχει πλεονεκτική θέση στη «λεωφόρο» των κρουαζιερόπλοιων της Μεσογείου. Στόχος μας στην επόμενη περίοδο είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε η Μεσσηνία και τα λιμάνια της να είναι ο πρώτος σταθμός τους, αυξάνοντας τις τουριστικές αφίξεις και το μέσο όρο δαπάνης κατά κεφαλήν, προς όφελος μεγέθυνσης της τοπικής μας οικονομίας.

-Τι είναι αυτό που έγινε ή δεν έγινε τα 3,5 χρόνια της πρώτης θητείας της Περιφερειακής Αρχής;
Ακούστε, είμαι χρόνια στην αυτοδιοίκηση και γνωρίζω τις ανυπέρβλητες δυσκολίες στην υλοποίηση των σχεδίων και, μάλιστα, σε μια εποχή που η κρίση που μας έπληξε ήταν πρωτόγνωρη. Η συμπόρευσή μου με τη «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη είχε να κάνει ακριβώς με το έργο που κατάφερε να παραχθεί αυτήν τη δύσκολη περίοδο και με την αναπτυξιακή προοπτική που άνοιξε για τον τόπο μας.
Από την άλλη πλευρά, είναι εξαιρετικά ανοίκειο αυτό που λέγεται ότι μέσα σε αυτήν την τριετία δεν ολοκληρώθηκε το σύνολο του έργου. Η διατύπωση αυτής της άποψης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Η υστέρηση δεκαετιών δεν είναι δυνατόν να απαλειφθεί μεμιάς και, μάλιστα, τον καιρό της απόλυτης κρίσης. Χρειάζεται στόχος, σχεδιασμός, κινητικότητα, αποτελεσματικότητα και διαρκής δράση για την εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών πόρων. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι για εμένα ευδιάκριτο ότι τα επέδειξε η Περιφερειακή Αρχή και πρέπει με τη συνένωση των δυνάμεων να συνεχίσουμε στην ολοκλήρωση και κατάκτηση όλων των στόχων μας.
Αξίζει να σταθούμε και να αξιολογήσουμε ότι από τη μέχρι τώρα δράση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία μας έχουν γίνει της μόδας. Και δεν το λέμε εμείς. Το λένε ισχυροί παράγοντες της βρετανικής τουριστικής αγοράς, το λένε οι Σκανδιναβοί, το λένε οι Γερμανοί, το λένε οι Ρώσοι. Η «Μυθική Πελοπόννησος» έχει γίνει της μόδας. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η Νότια Πύλη της χώρας, προσελκύει ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, με τις οποίες υπάρχει διαρκής διαπραγμάτευση, την ίδια στιγμή που τα λιμάνια μας ανακατασκευάζονται και είναι έτοιμα να υποδεχτούν κρουαζιερόπλοια και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.
Το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο είναι ήδη σε εξέλιξη, προκειμένου να αντιπαρέλθουν οι αγρότες μας τα καρτέλ, ενώ ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την αναγέννηση της πελοποννησιακής κτηνοτροφίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένεται μέσα στην προσεχή πενταετία να δημιουργήσει 10 κτηνοτροφικά πάρκα και 6.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον ίδιο τρόπο που επένδυσε την πρώτη αυτή τριετία για να φτιάξει σύγχρονες υποδομές, με τον ίδιο συνεπή σχεδιασμό θα εργαστεί την επόμενη περίοδο στα κρίσιμα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Με δικό μας γραφείο στις Βρυξέλλες που θα διεκδικεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, που θα δώσει ρευστότητα στην αγορά. Με τις θερμοκοιτίδες που θα φιλοξενήσουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στα πρώτα της, δειλά βήματα. Με ένα συνεκτικό σχεδιασμό κοινωνικών δομών που θα απλώσουν ομπρέλα προστασίας πάνω από τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, καθότι έχει ήδη εξασφαλισθεί χρηματοδότηση για ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα.

-Σε τι θεωρείτε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στην 5ετή θητεία που θα ξεκινήσει από την Περιφερειακή Αρχή που θα εκλεγεί, για την Πελοπόννησο, αλλά, κυρίως, για τη Μεσσηνία;
Η χώρα και η Περιφέρεια Πελοποννήσου απαιτούν άλλο μοντέλο. Μοντέλο διοίκησης που θα στηρίζεται στον ολικό, στον καθολικό σχεδιασμό. Ένα σχεδιασμό που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με επιχειρησιακό σχέδιο και ξεκάθαρη στόχευση. Που θα μετρά τα αποτελέσματα της κάθε ενέργειας και θα τα συγκρίνει απολογιστικά με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η εποχή των αποσπασματικών δράσεων και των ευκαιριακών πολιτικών ανήκει οριστικά στο παρελθόν.
Ο στόχος της επόμενης περιόδου, λοιπόν, είναι διττός. Πώς θα αμβλύνουμε την ανισότητα εντός της γενιάς της κρίσης και πώς θα δημιουργήσουμε, σε ένα περιβάλλον τεχνολογίας και παγκοσμιοποίησης, τους παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά και ανοδικά το εισόδημα του καθενός πολίτη στην Πελοπόννησο.
Αφενός, μας απασχολεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, για το οποίο έχουν ήδη εξασφαλισθεί από το επόμενο ΕΣΠΑ 50 εκατομμύρια ευρώ. Αφετέρου, μας απασχολεί η στήριξη του κοινωνικού μας ιστού. Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την περιφερειακή κοινωνική μας πολιτική και έχουν ήδη εξασφαλισθεί 60 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, ενώ διεκδικούμε επιπλέον αρμοδιότητες από την κεντρική κυβέρνηση, όπως, για παράδειγμα, στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας.

-Ένα μεγάλο θέμα για την Πελοπόννησο είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Για την επιλογή της Καλλιρρόης είχατε εκφρασθεί αρνητικά. Ποια είναι η άποψή σας σήμερα για το θέμα αυτό;
Ακούστε, τις απόψεις μου τις έχω εκφράσει δημοσίως και στους συμπολίτες μου και στον Τύπο. Θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί με σοβαρότητα να αρνείται τη σημασία και την αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας για την Πελοπόννησο. Αφενός, διότι έπρεπε να πάρει τέλος το περιβαλλοντικό έγκλημα με τις ανοικτές χωματερές και, αφετέρου, διότι, αν η Περιφερειακή Αρχή δεν έπαιρνε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα, αυτήν τη στιγμή θα απειλούσαν τους Δήμους και τους συμπολίτες μας πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα γονάτιζαν τα νοικοκυριά μας.
Από εκεί και πέρα, η αντίδρασή μας στην ιδιωτική χωροθέτηση εκκινείται κυρίως από το γεγονός της γειτνίασης με τους οικισμούς, αλλά και με την πολύ κακή ψυχολογία μας λόγω των όσων έχουμε βιώσει περιβαλλοντικά και ως ποιότητα ζωής στην περιοχή και, φυσικά, δεν επιθυμούσαμε να πάρουμε ένα επιπλέον «ρίσκο» ως περιοχή στον τομέα αυτό. Η αντίδραση, όμως, αυτή έγινε συντεταγμένα, με τα μέσα και τα όρια που ο νόμος προβλέπει, όλες οι ενέργειές μας έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι ενστάσεις μας έχουν ήδη κατατεθεί στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, των οποίων την κρίση αναμένουμε.

-Ως υποψήφια αντιπεριφερειάχης με τη «Νέα Πελοπόννησο» και τον Πέτρο Τατούλη τι μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους της Μεσσηνίας;
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η επιλογή είναι ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν στις καλύτερες μέρες που έρχονται και τις εγγυώνται και εκείνους που απλά συνεχίζουν θολά να υπόσχονται, που επιθυμούν μόνο την ανατροπή και πολιτική κατεδάφιση των αντιπάλων τους, χωρίς να έχουν κάτι θετικό οι ίδιοι στη συνέχεια να εισφέρουν, χωρίς να έχουν στόχους για την Περιφέρεια και σχέδιο για να τους πετύχουν. Η κινητικότητα και το μέχρι τώρα έργο της Περιφερειακής Αρχής είναι η εγγύηση για το αποτέλεσμα και για το αύριο.
Στις 18 Μαΐου, λοιπόν, η Πελοπόννησος θα έχει τα δικά της χρώματα. Τα χρώματα του άδολου. Του δικού μας ανιδιοτελούς πατριωτισμού. Γι’ αυτόν τον αγώνα, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με υψηλό αίσθημα ευθύνης το πράττουμε. Είμαστε όλοι μαζί. Για την ανασυγκρότηση του διαλυμένου από την κρίση κοινωνικού ιστού. Για τη δημιουργία της ισχυρής, της δικής μας πελοποννησιακής τοπικής οικονομίας. Η Ελλάδα ανασυντίθεται στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών και η Νέα Πελοπόννησος θα συνεχίσει να είναι μπροστά, είναι πρωτοπόρα, άλλωστε, και σε αυτόν τον αγώνα.